Kurkuma v zimě prohřeje: Stačí špetku přidat do vaječné tlačenky nebo do zlatého mléka, pikantně ochutí i různé pomazánky
11. 1. 2024 Vaření
Rozproudit organismus je za chladných teplot nezbytné. Výrazně nám v tom pomáhají různé pokrmy, především polévky, ale i některé potraviny. Ideální je například kurkuma. V zimě prohřeje a prospěje i zdraví.
Co je kurkuma
Kurkuma neboli indický šafrán je vlastně sušený mletý oddenek z kurkumovníku dlouhého (Curcuma longa). Čerstvý oddenek vypadá podobně jako zázvor, jen má žlutější barvu. Má nahořklou, zemitou, podobu, podobnou hořčici. Využívá se jako koření a jednou z hlavních složek je žluté barvivo zvané kurkumin.
Mohlo by vás zajímat
Jaký vliv má kurkuma na zdraví
Kurkuma se v přírodní medicíně využívá od nepaměti. Různé odborné studie uvádějí řadu jejích prospěšných vlastností. Především jde o antioxidační a protizánětlivé účinky. Studie z roku 2017 popisuje možnosti využití kurkumy při zánětlivých stavech, artritidě, ale i úzkosti. Nápomocná je také kurkuma (a hlavně její složka kurkumin) při bolesti namáhaných svalů. U fyzicky aktivních jedinců zlepšuje výkon i regeneraci.
Zmíněná studie upozorňuje i na to, že pro lepší vstřebatelnost kurkuminu je vhodné konzumovat také složku piperin. Ta je obsažena třeba v černém pepři. A právě černý pepř a kurkuma se často společně používají k ochucení jídla.
Zima v našich končinách nemá tu nejlepší pověst. Nic neroste, ovoce a zelenina se musí dovážet z teplejších krajů, kvůli čemuž jejich cena stoupá, člověk se neustále klepe mrazen a ani sluníčko ho…
Jak se využívá kurkuma
Oddenek rostliny se suší a rozemletím se z něj dělá prášek. Kurkuma je hlavní složkou kari koření. Jako koření se hodně využívá v indické, pákistánské, thajské i perské kuchyni. Hodí se do slaných i sladkých pokrmů. Kurkuma se dá koupit samotná, ale právě i v podobě směsi koření zvané kari.
Mohlo by vás zajímat
Do jakých pokrmů použít kurkumu
Rádi byste kurkumu v rozumné míře zařadili do jídelníčku? Můžete ji využít samotnou i ve zmíněné směsi koření.
- Kurkumu, černý pepř a tuk (másla, sádla i třeba v podobě kokosového mléka) můžete přidat do vydatných polévek s luštěninami, bramborami a další zeleninou.
- Mletý a sušený oddenek rostliny využijte v nápoji zvaném zlaté mléko, který kombinuje sílu kurkumy a zázvoru.
- Sílu kurkuminu můžete uplatnit i v celerové pomazánce či salátu a získat tak ještě mnohem větší nálož cenných látek. To ovšem není ve studené kuchyni vše. Zkuste toto prohřívací koření využít i v dalších jídlech, třeba v kombinaci s hořčicí. Vhodnou variantou je i například vaječná tlačenka.
- Pokud obvykle chystáte bílou rýži, dodejte jí žlutý náboj pomocí kurkumy. Kromě barvy získá i příjemnější chuť.
- Kurkuma se hodí do dipů i pomazánek, můžete ji ale přidat třeba do fritatty a různých omelet.
- Zajímavou možností je využití kurkumy třeba v různém pečivu, ale také na hranolkách, na pečené zelenině. Všem těmto potravinám tak dodáte mírně pikantní nádech a výraznější barvu.
Zdroje informací:
ncbi.nlm.nih.gov: Curcumin: A Review of Its' Effects on Human Health
healthline.com: 10 Health Benefits of Tumeric and Curcumin
Náš tip: Připravte si cizrnovo mrkvovou polévku s kurkumou podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Časté chyby při přípravě kuřete na paprice: Poradíme vám, jak se jim jednoduše vyhnout
Zlaté mléko neboli kurkuma latté skvěle zahřeje a dodá nám sílu na boj s podzimními virózami. Navíc se jednoduše připravuje
Jak vylepšit kapání do polévky? Na ochucení stačí sůl, ale můžete přidat bylinky