Česnekové gnocchi s brokolicí a slaninou: Česnek dodá jídlu vůni a slanina šťavnatost, sýr na povrchu pak typicky italský šmrnc
15. 1. 2024 Vaření
Máte rádi bramborová jídla? Co takhle pro změnu zkusit italskou variantu? Česnekové gnocchi s brokolicí a slaninou jsou velmi snadné na přípravu. Noky bez problémů koupíte, pokud máte čas, můžete si je připravit i doma.
Co jsou gnocchi
Gnocchi (noky, ňoky) jsou vlastně malé knedlíčky z bramborového těsta. Přestože jsou oblíbené po celém světě, původem patří do italské kuchyně a řadí se mezi velmi staré pokrmy. Podávají se jako příloha k omáčkám, v italské kuchyni se také zapékají na mnoho způsobů, například se sýrem.
Můžeme je podávat k jakékoliv omáčce, ale pokud bychom chtěli co nejvíce dodržet italskou podobu, zvolíme rajčatovou omáčku s bazalkou, s gorgonzolou. Variantou jsou také smetanové omáčky. Gnocchi můžeme podávat pokapané olejem a posypané parmezánem, jindy zase s pestem, s rozpuštěným máslem a šalvějí, ale třeba také s houbami.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho se připravují gnocchi
Tyto noky si můžeme pořídit předpřipravené v supermarketu, ale také si je přichystat doma. Základem bramborových knedlíčků jsou samozřejmě brambory (varný typ C, případně B), dále pak polohrubá mouka a vejce. Existují i varianty, ve kterých je strouhanka, sýr, nebo třeba kukuřičná mouka. V nokách bývají i bylinky, případně zelenina.
Jak připravit noky
Gnocchi se připravují z brambor vařených ve slupce a hned po uvaření je nastrouháme nebo namixujeme. Brambory musí být skutečně velmi najemno. Výsledná podoba je stejnorodá a provzdušněná. Ingredience rychle zpracujeme do těsta. Bramborové těsto má tendenci řídnout. Proto dáme včas vařit vodu.
Těsto vyválíme do válečku a krájíme na malé kousky, zhruba o velikosti korku od vína nebo menší. Často mívají po sobě rýhy, které můžeme vytvořit vidličkou. Gnocchi dáváme do vroucí osolené vody a vaříme podle velikosti, zhruba 3-5 minut.
Ačkoliv za zemi gurmánů je dnes považována Francie, byla to Itálie, kdo hrál z historického hlediska v evropské gastronomii prim. Obchodníci z Benátek a Florencie dováželi exotické koření a potraviny…
Česnekové gnocchi s brokolicí a slaninou
Na dvě porce potřebujete: 500 g gnocchi, 2 lžíce olivového oleje extra virgin, 100 g anglické slaniny, 2-3 stroužky česneku, 150 g brokolice, 0,5-1 dcl vody a tvrdý sýr na posypání.
Jak na to? Nechte vařit vodu na gnocchi. Slaninu nakrájejte na kostičky. Na velkou pánev kápněte olej, rozehřejte ji a přidejte slaninu. Opečte ji. Česnek oloupejte, nakrájejte nadrobno, přidejte ke slanině a zarestujte ho. Brokolici nakrájejte na menší kousky a přidejte na pánev, zarestujte ji a podlijte trochou vody. Poduste asi 5 min (do změknutí brokolice) a nechte téměř vyvařit vodu.
Uvařte gnocchi, sceďte je a přidejte do pánve. Promíchejte, posypejte sýrem a můžete servírovat.
Náš tip: Připravte si podle tohoto videoreceptu gnocchi se špenátem a třemi druhy sýrů:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Česnekové kapky, přezdívané elixír mládí, znaly a připravovaly už naše babičky
Italská kuchyně: Umíte připravit pravé italské těstoviny ravioli? Není to žádná věda
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky