Levné pomazánky potěší nejen peněženku, ale i žaludek: Sáhněte po bramborách, čočce nebo konzervě s tuňákem
13. 1. 2024 Vaření
Levné jídlo je po vánočních svátcích tématem pro mnoho rodin. Je totiž třeba trochu ušetřit a postupně se „vzpamatovat“ z období, kdy jsme na nějakou tu korunu při nákupu jídla moc nehleděli. Skvělou volbou pro finančně nenáročnější pokrmy jsou jednoznačně pomazánky. Podívejme se, jaké si můžeme levně připravit.
Levně a chutně
Tyto skromné, avšak nekonečně variabilní pokrmy jsou i pro nezkušené kuchaře jednoduché a navíc nezatíží peněženku nikterak výrazně. Ať už hledáte inspiraci pro svačinu do školy či práce nebo přemýšlíte, čím překvapit rodinu k večeři, pomazánky se mohou stát tím, po čem „jdete“. Přinášíme vám několik tipů na rychlé, zdravé a především cenově dostupné pomazánky, které obohatí váš jídelníček a zároveň nezatíží rozpočet.
Mohlo by vás zajímat
Bramborová pomazánka
Tato pomazánka je jednoduchá, přesto oblíbená, výborně se hodí na chlebíčky, topinky či jako dip k zelenině. Pro zpestření základního receptu, který nabízíme zde, můžete přidat další ingredience. Nejsnadněji pomazánku připravíte, když uvařené brambory rozmačkáte a smíchejte je s nadrobno nakrájenou cibulí, hořčicí, majonézou nebo jogurtem pro lehčí verzi. Ochuťte solí a pepřem a máte hotovo.
Fazolová pomazánka
Je chutným a výživným pokrmem, který je oblíbený nejen mezi vegetariány a vegany, ale i mezi všemi, kdo hledají zdravou a rychlou alternativu k tradičním pomazánkám. Jejím základem jsou uvařené fazole, ať už bílé či červené kidney, které jsou bohaté na bílkoviny, vlákninu a živiny. Příprava pomazánky je velmi jednoduchá, vytvořit ji můžete třeba podle tohoto receptu. Tento pokrm je také vynikajícím zdrojem energie a vzhledem k vysokému obsahu bílkovin je ideální součástí stravy pro sportovce a aktivní lidi.
Čočková pomazánka
Tato pomazánka je díky čočce bohatá na bílkoviny, vlákninu, železo a mnoho dalších vitamínů a minerálů. Existuje mnoho druhů čočky - od zelené, hnědé, červené až po černou belugu, a každý typ může být použit pro odlišnou verzi pomazánky, jeden z receptů nabízíme zde. Skvěle se hodí na čerstvý chléb nebo rohlík, jako dip k zeleninovým tyčinkám, nebo jako základ pro zdravé sendviče. Díky svému složení je nejen chutná, ale také pomáhá udržet dlouhodobý pocit sytosti.
Tuňáková pomazánka
Jde o velmi oblíbenou variaci na klasickou rybičkovou pomazánku. Základem je konzervovaný tuňák, který se obvykle míchá s majonézou nebo jogurtem. Můžete přidat i své oblíbené ingredience, jako jsou kapary, nakládané okurky, bylinky (například petržel nebo kopr), hořčici nebo česnek. Tuňáková pomazánka, kterou si můžete připravit podle tohoto receptu, je vynikající na opečených toustech, jako náplň do baget a sendvičů, nebo jako dip k zelenině či krekrům. Díky vysokému obsahu bílkovin a zdravých tuků v tuňákovi je pomazánka sytá a poskytuje dlouhodobou energii.
Zeleninová pomazánka
Příprava zeleninové pomazánky je jednoduchá a rychlá. Skvělé na ní je i to, že můžete použít zbytky zeleniny, které najdete ve spíži nebo lednici. K nastrouhané či rozmixované zelenině lze přidat čerstvé bylinky, jako jsou petržel, bazalka či koriandr, které dodají aroma i chuť. Někdy se pro větší pestrost přidají i ořechy či slunečnicová nebo dýňová semínka. Zeleninová pomazánka, třeba ta z receptu zde, je výborná na celozrnný chléb, křupavé toasty nebo jako dip k syrové zelenině. Je to skvělá volba pro vegetariány a vegany, ale zároveň si ji zamilují i všichni ostatní, kteří chtějí ochutnat něco svěžího a nutričně bohatého.
Náš tip: Skvělá je i vajíčková pomazánka, zkuste tu z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pomazánka z uzené makrely je snadná na přípravu, má skvělou a výraznou chuť, přitom ji vyrobíte jen za pár korun
Pět skvělých a levných jídel z čočky: Kromě klasické polévky stojí za vyzkoušení i burger nebo voňavá sekaná
Snadná pomazánka z romaduru je lahůdkou nejen na chlebíčky. Zjemněná tvarohem chutná fantasticky
Přečtěte si Zobrazit více
Pomazánka z pečené petržele voní česnekem, potěší lehkou nakyslostí po citronu, a přitom vyjde na pár korun
Pomazánka Palivec podle ČSN z roku 1964: Tvaroh vyšlehaný s pivem potřebuje čas na propojení s feferonkami
Jan Punčochář radí, jak na domácí majonézu: Stačí dodržet tento postup a povede se to každému, říká šéfkuchař