Bílá zelňačka s koprem: Ve vydatné polévce nechybí brambory, výraznou chuť jí dá kopr, ale musí se přidat ve správnou chvíli
17. 1. 2024 Vaření
Kysané zelí neslouží pouze jako zdravá příloha. Je důležitou součástí mnoha pokrmů, například vydatných a sytých polévek. Patří mezi ně i bílá zelňačka s koprem, která výborně chutná a v zimě i krásně prohřeje.
Zelí v zimě
Zelí by mělo být důležitou součástí jídelníčku, obzvlášť v kvašené podobě. Toto zelí obsahuje výrazný podíl vitaminu C i vlákninu a díky fermentování v něm vznikají další zdraví prospěšné látky. Jejich síla se hodí obzvláště v zimě, kdy potřebujeme co nejvíce podpory pro zdraví.
Kysané zelí si můžeme dávat jako přílohu, výborná je ale polévka. Zelná polévka neboli lidově zelňačka má řadu podob.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience do bílé zelňačky
Zelná polévka bývá vydatná. Pokud do ní dáme i brambory a uvařená vejce na hniličku nebo natvrdo, může polévka posloužit i jako hlavní chod.
Jednou z variant je bílá zelňačka, do které kromě kysaného zelí patří brambory, pikantní klobása, koření v podobě bobkového listu, nového koření, kmínu, mletého pepře, na dochucení cukr a sůl. Výrazný akcent dodává kopr.
Kopr v polévce
Pokud máte rádi kopr, je tato rostlinka příjemným osvěžením jídelníčku. Aromatická bylina má svou typickou vůni a chuť. Vařením o ni ale z části přicházíme, proto je vhodné dávat kopr až na konci vaření. Kopr také slouží jako náhrada soli. Polévku tedy dosolíme až po vložení kopru.
Kdo nemá rád kyselé, toho asi nepřesvědčíme, ale pokud tuto chuť zvládáte bez problému, pak si klidně dopřejte jednu malou misku kysaného zelí každý den! Tato zázračná pochoutka totiž díky procesu…
Bílá zelňačka s koprem
Pro pět osob budete potřebovat: 500 g kysaného zelí, 3-4 brambory, 1 paprikovou klobásu,1 plnou lžíci hladké mouky, 1 l vývaru (nebo vody), 150 ml 31% smetany, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce nasekaného kopru, 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, kmín, mletý pepř, sůl a cukr. Navrch: uvařená vajíčka (dle počtu strávníků).
Jak na to? Brambory oloupejte, nakrájejte na větší kostičky a dejte vařit do hrnce, zalijte vodou nebo vývarem těsně nad brambory. Přidejte bobkový list, nové koření, kmín a sůl. Vařte 8-10 minut. Zelí nechte okapat a překrájejte ho. Klobásu nakrájejte na kolečka nebo kostičky. Obojí přidejte k téměř uvařeným bramborám. Dolijte vývarem (trochu nechte v hrnku) a nechte vařit. Do hrnku k vývaru dejte mouku, rozmíchejte a vlijte ji do vařící polévky. Společně vařte s občasným mícháním do změknutí zelí.
V misce smíchejte smetany a přilijte k nim trochu polévky. Promíchejte a vlijte do zbytku polévky. Prohřejte. Nasekejte kopr a přidejte ho do zelné polévky. Dochuťte cukrem, solí a pepřem.
Náš tip: Připravte si bílou zelňačku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Kopr 5x jinak: Kopr, to není jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Kysané zelí patří mezi české superpotraviny. Na podzim vás ochrání před virózami i bacily!
Bílková vložka do polévky se dá připravit na více způsobů. Vybrali jsme pro vás ty nejoblíbenější
Bábovka ze zakysané smetany s vůní skořice: Krásně vláčný lahodný moučník připravíte bez odvažování