Kopr 5x jinak: Kopr, to není jen koprovka, připravte si řecké tzatziki, voňavou rybu, brambory nebo zeleninu
20. 6. 2023 Vaření
Když se řekne „kopr“, napadne vás jako první koprovka? Tato bylinka má přitom v kuchyni mnohem širší uplatnění. Dochutí a ovoní spoustu dalších pokrmů. Víme, kam ho rozhodně nezapomeňte přidat.
Do kterých jídel se hodí kopr
Na našich talířích najdeme kopr poměrně často. Většinou jde o koprovou omáčku, ale variant je o mnoho více. Čerstvý kopr báječně ladí s rybami či plody moře. Výborný je ale také k nejrůznějším druhům zeleniny: od brambor přes kořenovou zeleninu, okurky, až po zelí nebo třeba květák. Z kopru můžeme využít listy, květy i semena. Přichystat z něj můžeme i koprový ocet. V této podobě, nebo čerstvý, se přidává i k ochucení zálivek.
Kromě polévek a omáček se kopr hodí i do pomazánek a salátů. Ideálně ho využijeme v čerstvé podobě, může být konzervovaný, ale i zmrazený.
Mohlo by vás zajímat
1. Koprová polévka
Kopr se dává hned do několika polévek, nejznámější je přitom koprová polévka zvaná kulajda. Přidat ho můžeme i do několika mléčných polévek. Hodí se ale i do zeleninových, případně houbových. Protože kopr je nejlepší čerstvý, dáváme ho vždy nakonec, aby se hezky rozvoněl.
Náš tip: Koprová polévka má řadu variant, vyzkoušejte třeba tuto s cuketou.
Kopr vonný nemá své jméno jen tak pro nic za nic. Tato bylinka voní opravdu omamně, což je bohužel i důvod, proč ji ne každý vyhledává. Například tradiční koprová omáčka je zdrojem rozbrojů v mnoha…
2. Řecké tzatziki
Tzatziki jsou řeckým předkrmem nebo přílohou, podávají se k masovým pokrmům, například ke gyrosu nebo souvlaki. Základem jsou nastrouhané okurky a jogurt, ideálně řecký. Doplňují ho další přísady, jako třeba citronová šťáva, olivový olej, česnek, pepř, sůl a máta.
Náš tip: Připravte si voňavé osvěžující řecké tzatziki jako krásnou připomínku dovolené.
3. Ryby s koprem
Ryby a bylinky spolu navzájem velmi dobře ladí. A které ryby můžeme ovonět koprem? Výborně se hodí losos, treska, candát, nebo třeba pražma. Spolu s citronem kopr krásně provoní i maso pstruha.
Náš tip: Připravte si tartar z uzeného lososa s čerstvým koprem podle tohoto videoreceptu:
4. Brambory s koprem
Brambory a kopr, to je skvělá kombinace. Díky těmto dvěma surovinám vytvoříme jednoduché jídlo. A taková bývají nejlepší. Na půl kila nových malých brambor budete potřebovat 3 stroužky utřeného česneku, sůl, 3 menší cibulky, pepř, drcený kmín, plátek másla, a čerstvý kopr dle chuti.
Jak na to? Do hrnce nalijte vodu. Brambory oškrábejte, omyjte a dejte do hrnce. Přidejte kmín a sůl uvařte doměkka. Pak slijte vodu a brambory nechte vykapat.
Kopr nasekejte najemno. Česnek očistěte a utřete. Cibulky oloupejte a nakrájejte nadrobno. Na pánev dejte plátek másla a nechte zpěnit cibulku a česnek. Přidejte brambory do pánve a trochu s ní zatřeste. Pánev dejte pryč z plotny a posypte vše koprem. Dobře promíchejte, brambory se krásně obalí koprem.
Mohlo by vás zajímat
5. Zeleninová jídla s koprem
Kopr můžeme zkombinovat v teplé i studené kuchyni s nejrůznějšími druhy zeleniny. Patří mezi ně hlavně cuketa a červená řepa, ale hodí se i k mrkvi, fazolkám, okurkám, zelí, bramborám, rajčatům nebo ke květáku.
Náš tip: Využijte grilovací sezóny a připravte si zeleninový špíz s koprovým dipem.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Byliny v kuchyni: Kopr vynikne nejen ve smetanové omáčce. Kde ještě jej můžete využít?
Kopr může mít v kuchyni všestranné použití. Nemusí být nutně jen součástí kulajdy a omáčky
Kyselina citrónová je opředena mnoha mýty. Víte, jak to s ní je doopravdy?
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Mrkvové muffiny s kokosem
Přidáno před 12 hodinami
Houbová omáčka s hovězím masem
Přidáno před 12 hodinami
Pánský štrůdl boubelák
Přidáno před 15 hodinami
Smažená rýže zero waste
Přidáno před 15 hodinami
Řízky naruby podle "Receptáře"
Přidáno před 15 hodinami
Toustové smaženky
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si Zobrazit více
Jak pěstovat kopr. Mladá nať dá nenahraditelnou chuť koprové omáčce i kulajdě
Holka u plotny radí: Domácí jahodová zmrzlina jen ze dvou surovin skvěle chutná a na přípravu stačí pouze mixér
Letem středozemním kulinárním světem: Dáte si bulharskou musaku nebo řecký salát tzatziki?