Krkovička na bramborách: Štavnaté plátky masa s jemnými smetanovými brambory zvládne i začátečník, práci ušetří remoska
17. 1. 2024 Vaření
Vepřová krkovička je šťavnaté maso jednoduché na přípravu. Přichystejte si k obědu krkovičku na bramborách v remosce i bez ní a získejte pochvalu od strávníků za výborné jídlo.
Krkovička z jednoho hrnce
Krkovička je skvělý šťavnatý kus masa, který je nenáročný na přípravu. Pokud chceme obzvlášť jednoduchý a výborný oběd, se kterým není práce, můžeme si přichystat krkovičku s bramborami z jednoho hrnce.
Mohlo by vás zajímat
Ingredience na krkovičku na bramborách
Kromě krkovičky a brambor potřebujeme cibuli, česnek, smetanu ke šlehání. Využijeme také koření. Obzvlášť se hodí pepř, sáhnout můžeme i po koření na steak, které obsahuje kromě černého pepře i tymián, sušenou cibuli, bílou hořčici, papriku a koriandr. Zvolit můžeme ale i jiné oblíbené koření. Lahodnost a vůni dodají masu a bramborám plátky slaniny.
Pečení krkovičky
Krkovičku na bramborách můžeme upéct v jednom hrnci v troubě. Variantou je také využití remosky. I do ní vše naskládáme a pečeme, aniž bychom potřebovali další nádobí. Tento výborný pokrm tak zvládnou i začátečníci v kuchyni.
Možná se vám válí na půdě, ve sklepě nebo ji využíváte při vaření na chalupě. Remoska, tedy malá elektrická trouba značky REMOS, je legendou mezi originálními československými vynálezy. Funguje na…
Krkovička na bramborách
Na krkovičku na bramborách budete potřebovat: 2 plátky vepřové krkovice, cca 500 g brambor, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, 2 plátky slaniny, 150 g smetany ke šlehání, mletý pepř, koření na steak (nebo jiné oblíbené koření podle chuti), 3 lžíce oleje a sůl.
Jak na to? Pokud budete péct pokrm v troubě, předehřejte ji na 190 °C. Smetanu vyndejte z lednice. Maso naklepejte, osolte a opepřete. Cibuli oloupejte a nakrájejte na proužky. Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky. Brambory oloupejte a nakrájejte na plátky 1,5-2 cm.
Brambory, cibuli a česnek dejte do remosky nebo kastrolu (který může do trouby), zakápněte olejem a okořeňte. Pořádně promíchejte. Mezi brambory dejte maso s plátky slaniny tak, aby bylo přikryté bramborami. Zakryjte pokličkou. Pečte asi 40 minut, nepodlévejte.
Poté zalijte vše smetanou pokojové teploty a pečte dalších 20 minut. Pak maso vytáhněte a rozprostřete na brambory. Dopečte dalších asi 10 minut dozlatova. Pokud pokrm pečete v troubě, po zalití smetanou sundejte pokličku a pečte už jen 20 minut.
Maso je měkké a šťavnaté a brambory chutnají smetanově. Podávejte se zeleninovým salátem.
Náš tip: Připravte si krkovičku pečenou na bramborech v troubě podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Vyzkoušeli jsme, jak nejlépe skladovat brambory: Za dva týdny se ukázalo, zda je lepší jutový pytlík nebo běžná spížírna
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Který sýr je nejlepší do česnečky: Správný výběr sýra zajistí dokonalou chuť i konzistenci, vsaďte na tyhle druhy
Krkovička v máslové marinádě: Fantastickou chuť másla a koření doladí černé pivo, křehkost zajistí delší marinování
Na rychlé oloupání cibule pomáhají různé vychytávky. Vyberte si tu, která vám nejlépe vyhovuje