Jak připravit slovenský řízek? Spojení mletého vepřového masa a uzeného oštiepku chutná perfektně
18. 1. 2024 Vaření
O trochu známější holandský řízek z mletého masa plněný sýrem je klasikou hospod i školních jídelen a milují jej malí i velcí strávníci. Ten slovenský se také dělá z vepřového, ale ochucuje se trochu jinak.
Slovenský nebo holandský?
Pokud jste o slovenském řízku ještě neslyšeli, tak vězte, že jde o variaci na slavnější řízek holandský. Mletý řízek podobný karbanátku je specifický svou sýrovou náplní, zajímavé však na něm je, že kromě sýra uvnitř s Nizozemskem vůbec nic společného nemá. Jde zkrátka o specialitu typu španělského ptáčka nebo francouzských brambor, o nichž ve Španělsku nebo ve Francii nemají ani tušení. Všechny tyto pokrmy jsou totiž českými vynálezy a hity obyčejných vývařoven nebo pohostinství.
Mohlo by vás zajímat
Řízek z mletého masa
Holandský řízek vznikl jako taková levnější verze klasického řízku v dobách někdy po druhé světové válce, kdy bylo o kvalitní maso nouze, a tak se začaly řízky dělat z levnějších mletých směsí. Nápad obalit mleté maso do trojobalu už ostatně známe z karbanátku, na který jsou recepty doloženy již ve starých kuchařkách, třeba v té od M. D. Rettigové.
Na rozdíl od karbanátku se pak do „holanďáku“ nedává žádná houska, navíc je v něm ale nastrouhaný sýr, který dal holandskému řízku jméno. Nejčastěji se do něj totiž přidává eidam nebo gouda, což jsou sýry holandského původu.
Misto goudy oštiepok
A stejně jako holandský řízek vznikl i ten slovenský. Jde totiž o obdobný smažený karbanátek, do které se ale místo goudy dává uzený oštiepok, případně jiný uzený sýr. Právě oštiepok je jedním z vyhlášených slovenských sýrů.
Tento pařený sýr se původně vyráběl z ovčího mléka, dnes už většinou narazíte na ten kravský. Existuje i v neuzené verzi, častěji se ovšem udí studeným kouřem, což mu dodává krásnou zlatohnědou barvu a specifickou uzenou chuť, která se pak přenese do řízku.
Jak na dokonalý řízek z mletého masa?
Vzhledem k tomu, že se slovenský řízek „zrodil“ ze stejné myšlenky jako „holanďák“ – a sice vylepšit placičku z mletého masa sýrem a pak ji obalit v trojobalu a osmažit, je i způsob přípravy stejný.
- U holandského, a tedy slovenského řízku je nejdůležitější, aby byl dostatečně šťavnatý. Na takový potřebujete dostatečně tučné maso, nejlépe vepřové z bůčku.
- Slovenský řízek je šťavnatý i díky sýru, proto jím nešetřete. Množství sýra by mělo odpovídat třetině váhy masa. Místo oštiepku můžete použít i třeba parenici anebo kombinaci obou sýrů.
- Sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Při konečném ochucování směsi pak myslete na to, že sýr je slaný, takže není třeba přidávat tolik soli do masa.
- Chcete-li řízky ještě lahodnější, přidejte do směsi trochu smetany. Mleté maso dobře vstřebává tekutiny, díky tomu budou řízky ještě šťavnatější a jemnější. Smetanu do směsi přilévejte studenou, lépe se vstřebá.
- Pro chuť můžete přidat i cibulku nebo bylinky např. petrželku.
- Masovou směs dobře promíchejte a tvarujte z ní silnější placičky, ty obalte v klasickém trojobalu a smažte na pánvi na dostatečné vrstvě tuku dozlatova. Místo oleje můžete na smažení použít přepuštěné máslo. I pak budou řízky chutnější.
- Jako příloha se ke slovenskému řízku hodí bramborová kaše nebo vařené či šťouchané brambory.
Recept na slovenský řízek
Chcete-li vyzkoušet alternativu k holandskému řízku a máte v oblibě uzené sýry, můžete slovenský řízek vyzkoušet podle následujícího receptu. Jak na to?
Budete potřebovat: 600 g vepřového bůčku, 200 g nastrouhaného oštiepku nebo parenice, 1 vejce, 100 ml mléka nebo smetany, sůl, mletý pepř, případně 1 lžičku mleté papriky, petrželovou nať nebo pažitku, vejce, hladkou mouku a strouhanku na obalení a olej na smažení.
- Den předem promíchejte maso se studeným mlékem nebo smetanou. Přidávejte smetanu postupně a v malém množství podle potřeby. Pak směs uložte na noc do lednice.
- Druhý den přidejte nastrouhaný nebo na drobné kostičky nakrájený sýr, osolte a opepřete. Navlhčenýma rukama pak tvarujte řízky.
- Řízky nejdříve ponořte do rozšlehaného vejce a poté obalte ve strouhance. Můžete a nemusíte je předem ještě obalit v mouce. Celý proces obalení pak zopakujte ještě jednou. Hotové řízky nakonec smažte z obou stran v rozehřátém oleji dozlatova. Řízly podávejte s bramborovou kaší.
Náš tip: Do směsi mletého masa můžete zamíchat i nivu. Takový řízek si pak můžete udělat podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mini karbanátky frikadely jsou nejlepší z vepřového a hovězího masa. Pikantní chuť dodá hořčice, muškátový oříšek je krásně ovoní
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hermelínové karbanátky s mletým masem jsou úžasně šťavnaté, lehce pikantní a sýr je třeba předem krátce zmrazit
Přečtěte si Zobrazit více
Grilování levou zadní: Zkuste uzený slovenský sýr oštiepok! Pochutnáte si tak, jako by to bylo maso!
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Jak ochutit mleté maso? Vybrali jsme pro vás nejvhodnější možnosti k ochucení jídel z mletého masa