Palačinky podle receptu Zdeňka Pohlreicha: Jemné a krásně vláčné, dochucené marmeládou a pocukrované chutnají skvěle
19. 1. 2024 V kuchyni s VIP
Palačinky patří k našim nejoblíbenějším dezertům. Ve své nejnovější kuchařské knize Zlatá klasika je nemohl vynechat ani šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Zkuste je podle jeho receptu a už nikdy nebudete dělat jiné!
Odkud pocházejí palačinky
Palačinky pocházejí původně z francouzské Bretaně, kde jsou známé pod názvem crêpes. Z Francie se rozšířily do Belgie, Nizozemska, Kanady i dalších zemí světa, mimo jiné i k nám. Naše české palačinky se od těch originálních liší obvykle jednou chybějící surovinou, a to je máslo! Ale právě to dělá těstíčko, potažmo palačinky, jemnější, pružnější a vláčnější.
Mohlo by vás zajímat
Zlatá klasika Zdeňka Pohlreicha
Máslo do těsta na palačinky dává také šéfkuchař Zdeněk Pohlreich. Recept na tuhle dobrotu zařadil "velký šéf" i do své poslední kuchařky s názvem Zlatá klasika. V knížce najdete recepty na jídla, která jsou u nás nejoblíbenější, bez ohledu na to, odkud původně pocházejí.
Připravit si tak můžete parádní segedín, sekanou, svíčkovou, hovězí líčka, buchtičky s vanilkovým krémem, šišky s mákem, ale i burger, špagety aglio olio, Kung pao, kuře Tikka, čevabčiči či srbské rizoto. A nechybí samozřejmě ani sladké...třeba bábovka, vánočka, závin, buchtičky s krémem nebo právě již zmíněné palačinky. Právě na ty jsme získali od Zdeňka jeho originální recept.
Recept na palačinky podle Pohlreicha
„Jídlo milované úplně všemi. Já preferuju meruňkovou marmeládu. Vy si dopřejte svou oblíbenou,“ píše v knize Zdeněk Pohlreich u receptu na palačinky. A tady už je šéfův recept.
Na těsto budete potřebovat: 130−150 g hladké mouky • špetku soli • lžičku krupicového cukru • 300 ml plnotučného mléka • 2 vejce • 2 lžíce másla + na smažení
Na dokončení: malinová nebo jiná marmeláda • moučkový cukr na posypání • lesní ovoce na ozdobu • lístky máty na ozdobu
Jak na to? Připravte si těsto. Mouku prosejte do mísy a přidejte špetku soli a cukr. Do druhé misky nalijte mléko a vyklepnutá vejce a metličkou rozšlehejte. Vaječnou směs postupně za stálého míchání přilévejte do mouky, nakonec přilijte rozpuštěné máslo a vymíchejte hladké těsto. Nechte 20 minut odstát.
Pánev rozehřejte, přidejte trochu másla a rozprostřete tuk po celé ploše pánvičky. Můžete si pomoci mašlovačkou. Na pánev naneste jednu naběračku těsta a krouživým pohybem pánvičky rozprostřete těsto rovnoměrně do tenké vrstvy po celé ploše a opečte z obou stran 1−2 minuty dozlatova.
Palačinku odložte na připravený talíř. Před smažením další palačinky vždy přidejte na pánev trochu másla a postup opakujte, dokud nespotřebujete všechno těsto.
Hotové palačinky skládejte na sebe na talíř. Celkem by ze směsi mělo vzniknout 8 palačinek. Palačinky potřete marmeládou a zarolujte. Na jednu porci naservírujte na talíř dvě palačinky, posypte je moučkovým cukrem, ozdobte lesním ovocem a lístky máty.
Tip šéfkuchaře: Hlídejte si teplotu pánve. Příliš rozpálená pánev může palačinky rychle připalovat. Volte proto mírný plamen a pozvolné opékání.
Zdroj informací:
Recept, který zveřejňujeme s laskavým svolením autora, pochází z kuchařky Zlatá klasika Zdeňka Pohlreicha. Kniha je k dostání za 399 Kč.
Náš tip: Palačinky si můžete udělat i podle našeho video receptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Pražské koule, recept na slavný retro zákusek s krémem uvnitř a čokoládou zvenku z pořadu Peče celá země
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Přečtěte si Zobrazit více
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
Jídla na chlapská kamarádská setkání i "pánské jízdy". Nejlepší pálivé recepty
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem