Rakouské käsespätzle připomínají halušky. Lehce pikantní máslovou chuť jim dodá sýr z Tyrolska a speciálně osmažená cibulka
22. 1. 2024 Vaření
Snad žádné jiné jídlo nechutná po lyžovačce tak dobře jako sýrové špecle neboli käsespätzle. Nemusíte kvůli nim nutně brázdit zasněžené svahy rakouských Alp, stejně tak si na nich pochutnáte i po lyžování ve Špindlu, po výletu na běžkách nebo i jen po procházce zimní přírodou.
Špecle rakouských horalů
Käsespätzle nebo také käsknöpfle byly a jsou oblíbeným pokrmem rakouských horalů a nejen těch. Tato specialita neoddělitelně patří k Tyrolsku, takže je částečně i italská. Populární jsou i v několika spolkových zemích Německa, ale také ve Švýcarsku a v Lichtenštejnsku, zkrátka všude tam, kde se rozkládají Alpy.
Právě tam totiž takové vydatné jídlo, které zahřeje i v té největší zimě na těle i na duchu, přijde vhod. Navíc jde o prosté jídlo ze surovin, které měli alpští horalé vždy k dispozici – z mouky, vajec, vody, mléka, sýra a případně i slaniny, když o ní zrovna nebyla nouze.
Mohlo by vás zajímat
Halušky bez brynzy a zelí
Špecle jsou vlastně takovou alternativou slovenských halušek a dají se stejně jako ony připravovat s pomocí speciálního cedníku na halušky. Jejich předností pak je, že na špecle nepotřebujete žádné brambory. Jednoduché těstíčko se totiž dělá jen z mouky, vody a vajíček.
Jde tak vlastně spíš o jakési nočky nebo těstoviny. Na rozdíl od halušek se také nekombinují se zelím nebo s brynzou. Místo ní se používají trochu jiné sýry, které když se na špeclích rozpustí, vytvoří lahodnou krémovou omáčku.
Nejlepší jsou s horským sýrem
V Tyrolsku na špecle dávají místní tradiční sýr bergkäse neboli horský sýr. Ten je výjimečný tím, že se vyrábí z mléka od krav, které se přes den i v noci pásly na horských pastvinách, proto je mléko od nich aromatičtější, což se odráží i v chuti sýra. Ten je pak lehce pikantní, ale i příjemně máslový a trochu nasládlý.
Bergkäse je k dostání i u nás, případně se dá ale nahradit i sýrem ementál, případně lze použít i další více či méně aromatické sýry - eidam, gouda, fontina, gruyère či appenzeller. Když pak vše posypete křupavou cibulkou a pažitkou, nebudete moci přestat špecle z pánve či pekáčku ujídat.
Se salátem nebo s jablečnou omáčkou?
Käsespätzle se často podávají s míchaným listovým salátem, oblíbenou přílohou k nim je překvapivě i salát bramborový. V některých částech Vorarlberska a také Lichtenštejnska k nim navíc ještě servírují jablečnou omáčku. A pokud käsespätzle zbydou, můžete si je ještě druhý den osmažit na pánvi na másle.
Jak na jednoduché käsespätzle?
Samotné špecle v současnosti koupíte běžně v obchodech, ať už chlazené nebo sušené, uvařit si vyhlášený tyrolský pokrm pak už je s nimi poměrně hračka. Jak tedy na to?
Budete potřebovat: 1 cibuli nakrájenou nadrobno, máslo, 400 ml smetany, ½ svazku nasekané petrželky, sůl a pepř, 200 g nastrouhaného sýra bergkäse nebo ementálu,1 kg čerstvých špeclí, tuk na vymazání formy, 1 cibuli na ozdobu a máslo na smažení.
- Cibuli osmahněte na troše másla do průsvitna. Zalijte smetanou, přidejte nasekanou petrželku a dochuťte solí a pepřem. Krátce povařte, pak přidejte polovinu sýra, dobře promíchejte a vmíchejte špecle. (Pokud je máte z obchodu, uvařte je předem podle návodu na obalu.)
- Směs nalijte do vymazané zapékací misky a posypte ji zbylým sýrem. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 20 minut, dokud nejsou špecle dostatečně propečené.
- Mezitím si na pánvi rozehřejte máslo, druhou cibuli nakrájejte na plátky a osmahněte na másle dozlatova. Cibulí pak posypejte zapečené špecle a případně ještě ozdobte nasekanou pažitkou či petrželkou.
Náš tip: Špecle si můžete udělat i domácí podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na nejlepší slovenské halušky: Tohle si při přípravě pohlídejte, pak budou dokonalé
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Melania Trumpová se v jídle hlídá. Celý den má na talíři jen zeleninu a ovoce, nesnáší sushi, ale neodolá smaženému kuřeti
Přečtěte si Zobrazit více
Do polévky patří Kaspressknödel: Připravte si obří sýrový rakouský knedlík jako na horské chatě!
Tyrolský gröstl: Dokonalá specialita se zbytků masa a brambor zasytí nejen horaly. Osmažená cibulka a volské oko dají jídlu korunu!
Nejlepší knedlík rakouských hor: Pochutnejte si i doma na sladké specialitě Germknödel