Madame de Pompadour: Krále Ludvíka XV. rozmazlovala jídlem, on podle jejích prsou nechal navrhnout sklenky na šampaňské
20. 1. 2024 Historie a zajímavosti
Oficiální milenka markýza de Pompadour měla zřejmě mnoho skrytých předností, které králi Ludvíku XV. imponovaly. Nejvlivnější žena francouzské monarchie 18. století si potrpěla na špičkovou gastronomii. Krále tak asi kromě jiného „utáhla“ i na jídlo.
Z ctižádostivé Jeanne se stala markýza
Narodila se jako Jeanne-Antoinette Poisson do rodiny obyčejného pařížského měšťana. Za jejího skutečného otce je však považován bohatý finančník Normant de Tourhenem. Ostatně to byl on, kdo se o dívku, která mu říkala „strýčku“, vzorně staral a platil jí vzdělání. Poté ji provdal za svého synovce Charlese d´Etiolles a z obyčejné dívky se stala příslušnice nižší šlechty.
Ctižádostivá Jeanne dostala možnost několikrát se dostat do blízkosti krále Ludvíka XV. Mladá žena ho natolik zaujala, že si ji nastěhoval do Versailles. S jeho pomocí došlo k odluce od manžela a král mladé milence pořídil zámek a s ním i šlechtický titul – z Jeanne se tak stala markýza de Pompadour.
Mohlo by vás zajímat
Král Ludvík XV. byl gurmán
Nepochybně velice inteligentní dáma dokázala udržet králův zájem mj. i jídlem. Ludvík XV. byl z dnešního pohledu gurmán, rád a dobře jedl i pil. Dynastie Bourbonů měla vztah k vysoké gastronomii zřejmě v genech. Když se tedy král oficiálně začal ukazovat s novou milenkou, vodit ji do společnosti a překládat jí vybraná jídla, bylo jasné, že i Jeanne má smysl pro dobré a kvalitní jídlo.
Mohlo by vás zajímat
Na stole byly nejvybranější lahůdky
Na královském dvoře se servírovaly ty nejvybranější lahůdky té doby. Nechyběly čerstvé ústřice, na mnoho způsobů připravený humr, ale samozřejmě také foie gras jako předkrm. Ludvík XV. rád chodil na lov, proto se podávaly i na mnoho způsobů upravená zvěřina, dušené a pečené hovězí a telecí nebo drůbež a ryby. To vše s různými druhy sezónní zeleniny.
Jako dezert bylo čerstvé nebo sladké kandované ovoce, sladké pečivo s marmeládou i horká čokoláda.
Mohlo by vás zajímat
Jídlo v režii markýzy de Pompadour
Markýza de Pompadour využila královu slabost pro dobré jídlo a vyhledávala nové recepty. Za pomoci tehdy známých kuchařů sestavila i mnoho nových receptů, podle kterých se králi vařilo. Šlo mj. o filety z mořského jazyka à la Pompadour s lanýži, jehněčí kousky připravované ve vývaru s plátky telecího masa a lanýži, nebo lehce podušené a kořeněné filety z kuřecích prsou.
Mohlo by vás zajímat
Chřest s omáčkou
Královské zahrady dodávaly do kuchyně spoustu druhů zeleniny. Mezi nimi byl i chřest, který si oblíbil již předchůdce (a pradědeček Ludvíka XV.) Ludvík XIV. Podával se s omáčkou z másla a žloutků připravovanou ve vodní lázni (podobná bernské omáčce), ochucené verjus (kyselá tekutina vyráběná z nezralého ovoce, převážně z vinných hroznů) a muškátovým oříškem.
Možná ještě na závěr stojí za zmínku, že král Ludvík XV. a jeho milenka Jeanne milovali víno a rádi si dávali skleničku šampaňského. Král pak údajně nechal sklenky na šampaňské navrhnout podle velikosti prsou markýzy de Pompadour.
Náš tip: Chřest s jemnou sýrovou omáčkou podle našeho videoreceptu by neudělal ostudu ani na stole Ludvíka XV. a jeho milenky markýzy de Pompadour:
Zdroje informací:
finedininglovers.com: Dining with Madame de Pompadour
fxcuisine.com: Asparagus à la Pompadour
afsf.com: Louis XV: Tales of love and cookery
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jídelníček Marie Terezie: Milovala šneky z kynutého těsta, ujížděla na sladkém a prosadila pěstování brambor
Jídelní rozmary slavných: Leonardo da Vinci zapisoval, co jedl, míchal si koktejl s růžemi a nikdy neodolal vydatné polévce minestrone
Francouzský král Ludvík XIV. spořádal čtyři talíře polévky i celého bažanta a snědl tolik hrášku, že to málem nepřežil
Přečtěte si Zobrazit více
Na dvoře Rudolfa II: O půstu se jedly palačinky ze štičích jiker a úhoř se pekl nadívaný kapřím masem
Královna Marie Antoinetta milovala croissanty, vodu si nechávala dovážet a pila ji s květy pomerančovníku
Kandovanou citronovou nebo pomerančovou kůru s úspěchem využijeme jako mlsání nebo do moučníků