Domácí langoše: Jogurtové kynuté těsto je neuvěřitelně vláčné, česnek dodá langošům grády a strouhaný sýr chuť jak ze stánku
23. 1. 2024 Vaření
Sice si je můžete dát u stánků s rychlým občerstvením, ale domácí langoše, to je něco úplně jiného. Obzvlášť v případě těch z jogurtového kynutého těsta. Ozdobit si je můžete podle vlastní chuti a fantazie.
Jak na luxusní domácí langoše
Původně maďarské jídlo si dnes dáváme s chutí ve stáncích s rychlým občerstvením. A když se zadaří, tak i výborně chutná. Aby pochutnání bylo zajištěné, můžeme si připravit domácí langoše sami a zajistit, aby neplavaly v přepáleném oleji.
Langoše je možné přichystat hned z několika těst. Kromě zmíněného jogurtového je to i obyčejné kynuté, ale i nekynuté nebo dokonce bramborové. Každé chutná trochu jinak.
Dnes pro vás máme kynuté jogurtové těsto, na které je potřeba kvásek v podobě droždí, cukru, vlažné vody a trošky hladké mouky. Z kvásku, jogurtu, mouky, soli a oleje přichystáme těsto, které necháme kynout zhruba hodinu v teplé místnosti. Variantou je i připravit těsto ráno, misku pak zakryjeme a dáme do lednice. K večeři bude těsto hotové. Kynout bude ale ještě podruhé, a to po vytvarování placky. Toto druhé kynutí už ale trvá jen asi čtvrt hodiny.
Na smažení je třeba mít k dispozici dostatečné množství (tolik, aby langoše plavaly) vhodného tuku, výborný je například řepkový. Osmažené kusy dáme na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.
Mohlo by vás zajímat
Čím potřít langoše
Nejen u stánku můžeme vybírat, čím obložíme hotový langoš. Jednou z variant je osolená voda a utřený česnek. Oloupaný česnek je ale také možné prolisovat, osolit a promíchat s olejem a nadrobno nasekanou petrželkou nebo pažitkou. Pokud máme česnekovou pastu, je už předpřipraveno.
Na langoš můžeme dát také další oblíbenou ingredienci, a tou je kečup. Zajímavou variantou je zakysaná smetana s utřeným česnekem. Nakonec můžeme langoše posypat nastrouhaným tvrdým sýrem (třeba eidamem).
Langoše se dají namazat ale také různými jinými potírkami, jako jsou třeba tvarohový sýr lučina nebo avokádový dip guacamole.
Večeře je jídlo, na které je čas. Které je oslavou úspěšného dne a které má být vychutnáváno. U večeře se často schází rodina, randí u ní milenci, anebo se prostě doplňuje se oblíbeným televizním…
Jak připravit domácí langoše z jogurtového těsta
Na přípravu osmi kusů langošů budete potřebovat: 400 g hladké mouky, 150 g bílého jogurtu, 1 lžíci oleje, 1 lžičku cukru, 20 g čerstvého droždí, špetku soli, 150 ml vlažné vody (podle potřeby) a olej na smažení. Na potření a posypání (podle chuti): olej, česnek, kečup a sýr.
Jak na to? Do misky rozdrobte droždí, vlažnou vodu, cukr a trochy mouky a nechte vzejít kvásek. Do mísy dejte mouku, sůl, jogurt, olej a přidejte i kvásek. Vše promíchejte a zadělejte těsto. Pokud bude tuhé, přidejte vodu, pokud lepí, přidejte mouku. Mísu zakryjte utěrkou a těsto nechte vykynout.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na bochánky a ty rozválejte na placky. Nechte je ještě dokynout, a to asi čtvrt hodiny. Pak je můžete začít smažit ve vyšší vrstvě oleje. Hotové langoše odkládejte na talíř s papírovým ubrouskem, který odsaje přebytečný olej. Každý langoš podle chuti potřete kečupem nebo česnekem a posypejte strouhaným sýrem.
Náš tip: Připravte si domácí langoše podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu