Moravský vrabec: Tajemství šťavnaté klasiky, která není vrabec, ani není z Moravy, je v správné kombinaci masa a jeho úpravě
23. 1. 2024 Vaření
Moravský vrabec je klasikou, a to obzvlášť mezi restauračními hotovkami. Dát si ho můžeme se zelím, ale i dušeným špenátem. Docela jednoduše si toto tradiční jídlo můžete připravit také doma.
Co je moravský vrabec
Moravský vrabec není ani vrabec, ani moravský. Není jisté, kde se tento výborný pokrm vzal. Oblíbený je ovšem po celé republice. Často se připravuje jako "hotovka" v restauracích, ale není problém si ho přichystat i doma. No a s jeho regionálním názvem je to podobně jako se španělským ptáčkem nebo ruským vejcem. Ze zmíněných oblastí uvedená jídla rozhodně nepocházejí.
Moravský vrabec jsou šťavnaté kousky opečeného masa, ke kterému se podává bramborový, chlupatý nebo houskový knedlík a jako příloha ještě zelí nebo špenát.
Mohlo by vás zajímat
Jak se liší moravský vrabec a výpečky
S vrabcem a výpečky je se to má následovně. O moravském vrabci můžeme mluvit jako o výpečcích, ale ne každé výpečky jsou moravským vrabcem. Specialitou moravského vrabce je to, že tučné kousky masa se připravují na cibuli, česneku a kmínu. Získají tak typickou chuť.
Co patří do moravského vrabce
Základem je cibule, vepřové maso, kmín, česnek a sůl. Z vepřového masa si pořídíme nejlépe vepřový bůček napůl s plecí. Tuto kombinaci opékáme ideálně na sádle a pak dusíme zakryté v troubě. Podlévat můžeme vodou, ale maso je výborné i po zalití pivem, případně vínem. Následně dopékáme v troubě.
Tradiční česká kuchyně pracuje s tím, co v naší kotlině hojně roste. Typické jsou tedy brambory, pšenice, oves nebo zelí. Češi milují polévky, ale také omáčky. Naše chutě historicky ovlivnilo vaření…
Jak připravit moravského vrabce
Na čtyři porce budete potřebovat: 400 g vepřového plecka, 400 g vepřového bůčku, 40 g sádla, 16 g hladké mouky, 2 střední cibule, 4 stroužky česneku, kmín a sůl.
Jak na to? Maso pokrájejte na větší kousky. Cibuli oloupejte a nakrájejte na kostičky. Do velkého hrnce (vhodného do trouby) dejte sádlo, nechte ho rozehřát, přidejte cibuli a nechte ji zpěnit. Přidejte maso. Česnek oloupejte, nasekejte ho a přesuňte do hrnce. Přisypte kmín a sůl. Krátce osmahněte ze všech stran, a pak podlijte trochou vody.
Troubu zahřejte na 200 °C a vložte do ní zakrytý hrnec. Duste, dokud není maso poloměkké (zhruba 40 minut). Pak maso dopečte bez pokličky (asi půl hodiny). Po upečení ho vyndejte na talířek a výpek zaprašte moukou. Krátce restujte, přidejte trošku vody a povařte asi 20 minut. Vraťte maso a ohřejte ho. Moravského vrabce podávejte s houskovým nebo bramborovým knedlíkem. Jako příloha se hodí dušené zelí nebo špenát.
Náš tip: Připravte si moravského vrabce podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař restaurace Hliněná bašta nám prozradil, jak dělá svůj vyhlášený holandský řízek. Jedna ingredience dělá jídlo božským
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Holka u plotny radí: Palačinkový dort s tvarohem, povidly a čokoládou chutná skvěle a připravit jej zvládne každý
Přečtěte si Zobrazit více
Bramborový knedlík jako od maminky: Důležitý je správný typ brambor, rychlé zpracování těsta zabrání jeho řídnutí
Luxusní štědrovečerní večeře pro zdravý spánek
Zahráli jsme si na Punčocháře s Forejtem a vytvořili streetfood z české klasiky: Bagetu plněnou výpečky a cibulovým dipem