Šestnáctiletý talent z Peče celá země Antonín: Přihlásit do soutěže jsem se nechtěl, přesvědčily mě spolužačky
22. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
Soutěžící Peče celá země Antonín Vízner je pro mnohé diváky „zjevením“. V šestnácti letech dokáže vykouzlit pekařské skvosty, které mu mohou závidět ledajaké domácí kuchařky. V rozhovoru pro Toprecepty.cz mladý gymnazista prozradil, jak se ke svému koníčku dostal, zda by se mu chtěl věnovat profesionálně i to, kdo ho přesvědčil, aby se do soutěže přihlásil.
Základ je v rodině
Dokázat se probojovat ze 400 přihlášených účastníků do finálové dvanáctky soutěžících pořadu Peče celá země není nic jednoduchého. Antonínovi se to podařilo, zřejmě i proto, že měl dobrou školu.
„Vždy jsem pomáhal mamince při pečení, moc mě to bavilo. Když se narodil mladší bratr, maminka se věnovala hlavně jemu a dávala mi instrukce, jak péct,“ vzpomíná mladík z Hradce Králové.
Největší zlom podle jeho slov nastal v období covidu, kdy měl hodně volného času a s kamarádem často pekli pro jejich rodiny. „Cukrařina mě začala neskutečně bavit a naplňovat, tak jsem se přihlásil na dětský příměstský tábor, který jí byl plný. Pak už to šlo ráz na ráz, začal jsem sám experimentovat a poté i navštěvovat profesionální kurzy,“ popisuje pro Toprecepty.cz Antonín.
Mohlo by vás zajímat
Výrazný vliv spolužaček
Přes velkou zálibu v pečení, nebyl nápad přihlásit se do populární pekařské show z hlavy gymnazisty z východních Čech. „Samozřejmě jsem o Peče celá země slyšel, ale nenapadlo by mě se přihlásit. Spolužačky mě však přesvědčovaly již od druhé řady, ať to vyzkouším, a tak jsem si řekl, že za zkoušku nic nedám,“ říká.
Že je v soutěži nejmladší, ho nepřekvapuje, přesto si nemyslí, že by bylo nevšední v šestnácti vynikat u trouby. „V mém okolí pozoruji, že spoustu mých vrstevníků pečení zajímá a mají s ním vlastní zkušenosti. Myslím si, že důležitou roli sehrál covid a možnost si vyrobit něco dobrého na zub,“ sdělil Antonín.
Kdy zmizela tréma
Důležitou roli sehráli prý i jeho spolužáci, kteří mu byli při natáčení velkou oporou a nyní mu drží palce, aby se dostal v soutěži co nejdále. V tom by mohlo pomoci i to, že se velice rychle přestál „bát“ kamery.
„Samozřejmě, že jsem trému trochu měl, ale hned jak jsme začali péct první výzvu, veškerý stres ze mě opadl a začal jsem si to užívat,“ říká Antonín s tím, že mu s odbouráním trémy pomohli ostatní soutěžící.
„Vytvořili přátelskou atmosféru, a proto jsem si rychle na kamery zvykl,“ dodává.
I když peče často i pro rodinu, vaření není tématem, které by vyhledával. „Jsem v něm veliký amatér, snažím se nějaké recepty naučit od maminky, ale mnohem bližší vztah mám k pečení,“ přiznává pro Toprecepty.cz sympatický mladík.
Je cukrařina jasná volba?
Překvapivou odpověď si však nechává na jednu z nejlogičtějších otázek, tedy, zda se chce v profesním životě věnovat pečení. „Mým velikým snem je mít vlastní cukrárnu, ve které bych rád prodával své výrobky, ale myslím si, že je pro mne nereálné dělat jenom cukrařinu, také bych se totiž chtěl věnovat moderním technologiím,“ říká Antonín Vízner, účastník třetí řady Peče celá země.
Jak Antonín bojuje v Peče celá země zjistíte v naší fotogalerii:
Náš tip: Pokud jste dostali chuť si také něco upéct, zkuste skvělé taštičky podle našeho videoreceptu:
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Peče celá země v číslech: Soutěž „spolkne“ přes sto kilo másla, 72 kilogramů ovoce, 61 kg čokolády a skoro tři tisíce vajec
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Víte, co je šimlena s halečkami? Studená omáčka z povidel a mléka, podávaná s noky nebo chlupatými knedlíky
Zákulisí Peče celá země: Jak vypadá natáčení populární soutěže, kdo peče za porotce a kam mizí všechny dobroty
Šestnáctiletý talent z Peče celá země Antonín: Přihlásit do soutěže jsem se nechtěl, přesvědčily mě spolužačky