Dobrý koláč: Několik vrstev spojuje báječný máslový krém a lahodná pařížská šlehačka doladí božskou chuť vláčného dezertu
24. 1. 2024 Vaření
Máte chuť na skutečně dobrý koláč? Aby byl opravdu dokonalý, určitě mu prominete, že je jeho příprava trochu náročnější a že na něj musíte mít spoustu ingrediencí. Výsledná dobrota vás dostane!
Slavnostní koláč
Pokud chceme skutečně dobrý doláč, po kterém se jen zapráší, bude se hodit náš dnešní tip. Je sice náročnější na přípravu a skládá se ze spousty ingrediencí, ale lahodná chuť za to ve výsledku rozhodně stojí. Nebudete se bát podat ho při svátečních příležitostech. Kromě toho totiž nakrájený na řezy i krásně vypadá.
Mohlo by vás zajímat
Správně připravená pařížská šlehačka
Tento dezert připravujeme z několika chutných vrstev a jednou z nich je vynikající pařížská šlehačka. Existují dvě možnosti, jak si tuto dobrotu připravit. My samozřejmě využijeme tu snazší, při které je potřeba kvalitní čokoláda. V hrnci zahřejeme 250 ml tekuté smetany ke šlehání, než se z ní začne kouřit. Odstavíme. Rozlámeme 100 g kvalitní tmavé čokolády na vaření, rozmícháme, dokud se nerozpustí. Necháme zchladnout, zakryjeme a dáme do ledničky do druhého dne. Druhý den necháme trochu povolit a vyšleháme do husté pěny. Nesmíme ale směs přešlehat.
Pokud bychom si přece jen chtěli vyzkoušet druhou variantu pařížské šlehačky, provedeme to tak, že budeme zahřívat 250 ml tekuté smetany ke šlehání se 350 g cukru moučka. Když se ze smetany začne kouřit, dobře v ní rozmícháme metličkou 100 g práškového holandského kakaa. Směs necháme přejít varem. Pak hned odstavíme, necháme vychladnout, zakryjeme a dáme do ledničky do druhého dne. Pak postupujeme jako v případě s čokoládou. Dezerty s pařížskou šlehačkou je třeba spotřebovat do dvou dnů.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Dobrý koláč
Na přípravu těchto řezů budete potřebovat: na korpus: 500 g hladké mouky, 200 g cukru moučky, 40 g másla, 2 vejce, 2 lžíce kakaa, 2 prášky do pečiva, 8-10 lžic mléka, trochu sádla na vymazání plechu. Na krém: 0,5 litru mléka, 3-4 lžíce hladké mouky, 250 g cukru moučka a 250 g tuku (másla). Na pařížskou šlehačku: 0,5 l šlehačky a 100 g čokolády na vaření. Na proklad: 240 g dětských piškotů. Na vlhčení korpusu: 200 ml silné kávy, 100 ml mléka a rum (dle chuti).
Jak na to? Den předem rozpusťte čokoládu a krátce ji provařte se šlehačkou. Mixujte, a pak nechte směs vychladit v uzavřené misce v lednici. Máte tak připravenou pařížskou šlehačku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Korpus si připravte tak, že všechny ingredience dáte do mísy a spojíte je do těsta. Potom těsto rozdělte na dva díly a rozválejte je. Plechy vytřete sádlem a rozložte na na vyválené placky. Pečte 15 až 20 minut. Pak vyndejte z trouby a nechte vychladnout.
Mléko a mouku smíchejte a v kastrolu ze směsi uvařte hustou kaši. Nechte stranou vychladnout. Ve šlehači vyšlehejte máslo s cukrem a spojte s kaší do krému.
Uvařte silnou kávu a nechte ji vychladnout. Z lednice vyndejte čokoládovou šlehačku a vyšlehejte ji dotuha. Jednu upečenou vychladlou placku nechte na plechu a pokapejte kávou. Potřete polovinou krému, na to narovnejte piškoty jeden vedle druhého. Smíchejte mléko s rumem a pokapejte s tím piškoty. Naneste druhou polovinu krému, položte druhou placku. I tu pokapejte silnou kávou a potřete ušlehanou pařížskou šlehačkou. Nechte uležet do druhého dne. Dezert se hezky rozleží a nebude tuhý. Druhý den ho snadno nakrájíte.
Náš tip: Připravte si dobrý koláč podle tohoto videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rady pro perfektní domácí kimchi: Výroba přírodního probiotika stojí jen pár korun
Chladné počasí přímo vyzývá k nakopnutí organismu… Číst více
Oslavte mezinárodní den mrkve! Proč je dobrá pro oči a nevhodná pro miminka?
Pokud máte rádi mrkev, dnes je váš den! Na 4.… Číst více
Znáte kvašenou specialitu kimchi? Připravte si ji doma snadno a levně a bacily se vám vyhnou!
Kimchi je tak trochu symbolem korejské kuchyně.… Číst více
Kimchi: Do vitaminy nabité korejské varianty kysaného zelí patří mrkev i ředkev a pikantní chuť dodá speciální pasta
V podzimních a zimních měsících je třeba… Číst více
7 nejlepších receptů na krémovou polévku. Jaké je jejich tajemství?
Oblíbené krémové polévky Zeleninu do všech krémových polévek buď nejprve osmahneme na tuku nebo ji rovnou vaříme ve vodě, případně ve vývaru.… Číst více
Hrnec, nebo časovaná bomba? První "papiňák" sloužil alchymistům k výrobě zlata
Brambory uvařené za pět minut, hovězí maso do… Číst více
Mrkev místo cigarety. Jak vám jídlo může pomoct přestat s kouřením?
Předsevzali jste si, že v novém roce přestanete… Číst více
Acidofilní mléko vs. kefír: Jak se od sebe liší a co je k čemu dobré?
Jednou z výhod moderní doby je, že ve velkých… Číst více
Podzimní kořenová zelenina: Jaké jsou možnosti využití
Kořenová zelenina Začíná barevný podzim a kořenová zelenina k němu neodmyslitelně patří. Je to zelenina pěstovaná kvůli svým podzemním částem,… Číst více
Skvělá chuť zeleniny v pomazánkách
Co si dnes namažeme? Základem našeho každodenního jídelníčku je často chléb a jiné pečivo. Proto nás stále doprovází otázka, co si dnes namažeme.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Bratislavské rožky: Legendární slovenské pečivo z kynutého těsta je vynikající s makovou i ořechovou náplní
Jak poznat kvalitní čokoládu? Sledujte složení, množství kakaa i původ kakaových bobů
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 2 hodinami
Chuťovky s pomazánkou z balkánského sýra
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové plátky na zelenině z papiňáku
Přidáno 31. 5. 2024 21:22
Jahodové nanuky s jogurtem
Přidáno 31. 5. 2024 19:28
Chalupářské fazole s klobásou a vejcem
Přidáno 31. 5. 2024 18:13
Celerovo žampionová polévka s kysanou smetanou
Přidáno 31. 5. 2024 17:12
Přečtěte si Zobrazit více
Baristka Kamila Chobotová míří na mistrovství světa: Je to velká čest, říká. Rozhodnout mohou drobnosti, třeba špatně navážená káva
Pařížská šlehačka korunuje nejeden zákusek. Připravte si tu nejlepší podle slavné cukrářky Mirky van Gils Slavíkové
Hrnkové ananasové řezy s tvarohovou náplní jsou úžasně vláčné a jemné díky ananasové šťávě v korpusu a náplni z tvarohu a másla