Jak správně uchovávat potraviny v lednici?
5. 6. 2020 Tipy a triky
Skladujte potraviny v ledničce správně. Ušetříte tím peníze i své zdraví.
Možná se vám také někdy stává, že otevřete lednici, chcete sáhnout pro balení sýra a místo toho do chladničky jen dlouze bezradně zíráte. Pokud ano, většinou je to proto, že v lednici vládne chaos, pod jehož rouškou se možná eidam schovává za balením šunky, na němž spočívá třeba lilek.
Vědět, kam pro co sáhnout není jediná výhoda správně uspořádané lednice. Hlavní přínos řádu v chladničce je, že správně uskladněné potraviny vám déle vydrží a zamezíte tak zbytečnému vyhazování a plýtvání jídlem.
V jednotlivých částech ledničky panují různé teplotní podmínky a různá vlhkost. Tomu je nutné přizpůsobit umístění různých jednotlivých potravin.
Zde je návod v několika bodech:
- Zeleninu a ovoce, kterým prospívá vlhko, skladujte v dolních boxech. V nich se udržuje vyšší vlhkost než v ostatních částech chladničky.
- Hned v polici nad přihrádkami se zeleninou a ovocem bývá nejstudenější místo, a proto zde uchovávejte syrové maso či ryby. Musí být vždy uložené v obalu, aby jejich šťávy nekontaminovaly ostatní potraviny v chladničce.
- V prostředních a horních policích nechávejte mléčné produkty, hotová jídla, moučníky, otevřené konzervy a další produkty. Dbejte přitom na to, aby byly mléčné a masné výrobky odděleny. Mléčné kultury jsou živnou půdou pro bakterie, a je tudíž lepší držet je stranou.
- Ve dveřích chladničky je relativně nejtepleji. Patří sem máslo, které bude díky vyšší teplotě lépe roztíratelné. Do speciálních přihrádek ve dveřích chladničky umísťujte vejce.
- Spodní polovina dveří chladničky je ideální pro načatá dochucovadla, kompoty a nápoje – víno, pivo, džus, mléko.
Další obecné pravidlo, na které se často zapomíná, je ukládání potravin s nejbližším datem spotřeby na viditelná místa vepředu. Chce to čas navíc k prohlédnutí obalů, ale určitě se to vyplatí.
Jídlo, které budete potřebovat za více než tři dny by mělo přijít do mrazáku. Můžete tam dát třeba i pečivo. Maso je lepší do mrazáku rozporcovat na menší kusy, důkladně zabalit a popsat. Při rozmrazování je pak nejlepší nechat působit pokojovou teplotu a vyvarovat se rozmrazování pod proudem horké vody. Co jednou rozmrazíte, spotřebujte.
Problematice plýtvání jídlem se věnuje iniciativa Zachraň jídlo, která má na svých stránkách mnoho zajímavých tipů a receptů. Na světě se vyhodí až třetina všeho vyprodukovaného jídla, přečtěte si víc.
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Rakousko-uherské dědictví ze zlata: Jak zvládnout dokonalé řízky?
Když se řekne sváteční jídlo, spolu s tím často… Číst více
Jak vyrobit panko strouhanku. Stačí dva dny starý bílý chléb a struhadlo
Panko strouhanka je japonská obalovací strouhanka, která má hrubší strukturu než běžná strouhanka. V obchodech bývá poměrně drahá, ale můžeme si ji… Číst více
Jak se dělí telecí maso? Využití jednotlivých částí
Dělení telecího masa Telecí je maso skotu do stáří asi 8 týdnů. Maso je jemné chuti i struktury, bez tuku, lehce stravitelné, proto se doporučuje… Číst více
Recepty z českých filmů: U Bartáčků zase naklepávají řízky! Poradíme, jak je mít nejlepší
Ve slavné české komedii Zítra to roztočíme,… Číst více
Holandský řízek je ryze český vynález. Odkud tedy vzal svůj název?
Holandský řízek patří ke klasikám, které by… Číst více
Odkud se vzal císařský trhanec? Nejlépe by to věděli František I. a jeho žena Sissi
Sladkostí na nervy není nikdy dost, těch… Číst více
Retro okénko: Vzpomínáte si ještě na mlíčňáky a mléčné koktejly?
Letmé útržky z dětství některých z nás vyvolávají… Číst více
Jak na nejlepší těstíčko na obalování řízků. Takhle připravíte sýrové, česnekové, sezamové a další oblíbená těstíčka k obalování
Čím obalovat řízky Těstíčka k obalování obvykle připravíme během chvilky. Smícháme suroviny a pokud se nám podaří vytvořit chutnou směs, která bude… Číst více
Máte jen malý špalík masa a zrovna potřebujete velký plátek na řízek? Vyzkoušejte maso nakrájet "na motýlka"
Ze špalíku masa malého průměru nebo z kuřecího prsa lze vhodným krájením a naklepáním připravit poměrně velké řízky nebo plátky. Maso pak využijeme… Číst více
Jídla naruby a jak jste je ještě neochutnali: Znáte obrácený řízek nebo plněné rohlíky?
Znáte to - dokonalá věc někdy vznikne z omylu.… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Retro zákusek: Rakvičky se šlehačkou podle receptu Josefa Maršálka jsou křehké a voní po vanilce. Se šlehačkou nemají chybu
7 častých chyb při zpracování masa: Ověřte si, jestli některou z nich neděláte
Jak dlouho vydrží vejce natvrdo v lednici i mimo ni? Poradíme, jak nejlépe vajíčka skladovat
Náhodný recept Zobrazit více
Nejnovější recepty Více
Křenový dip
Přidáno před 2 hodinami
Domácí skořicové vafle
Přidáno před 4 hodinami
Krůtí prsa na sušených hříbkách s italskými těstovinami
Přidáno před 4 hodinami
Banánovo-jablečné dortíky s jogurtovým krémem
Přidáno před 6 hodinami
Dip z kečupu a majonézy
Přidáno před 7 hodinami
Karbanátky z vepřové plece
Přidáno před 20 hodinami
Komentáře
13. 3. 2017 21:24