Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná
29. 1. 2024 Vaření
Eidam v trojobalu už vás nudí? Co třeba vyzkoušet jeho řeckou alternativu v podobě typického řeckého sýra feta zabaleného do těstíčka a osmaženého pěkně dokřupava podle receptu z řecké restaurace Filema? A místo tatarky si k tomuto smaženému sýru dejte med.
Místo eidamu zkuste fetu
„Smažák“ je jedním z legendárních pokrmů českých hospod. Ten klasický se u nás připravuje z eidamu třicítky, která se obalí jako řízek v mouce, vajíčku a ve strouhance a nakonec osmaží na pánvi na oleji, případně na jiném tuku, pěkně dozlatova. Ke smažení jsou však vhodné i jiné druhy sýrů – třeba hermelín, niva, tvarůžky nebo i gouda, chcete-li si udělat tradiční smažák o trochu lepší. Ke smažení se ale poměrně dobře hodí i nejznámější řecký sýr feta.
Mohlo by vás zajímat
Feta nejen do salátu
Fetu všichni známe jako sýr, který se používá do salátů, hlavně tedy toho řeckého z rajčat, okurek, paprik, cibule a oliv. Tento čerstvý měkký a drobivý sýr se podobá u nás běžnějšímu balkánskému sýru a často se s ním zaměňuje. Tzv. „balkán“ je ale mnohem slanější, a hlavně se vyrábí obvykle z kravského mléka.
To pravá feta je z plnotučného ovčího a kozího mléka, které by mělo být v poměru 70:30. Právě tato mléka dávají sýru specifickou chuť, feta je navíc oproti balkánskému sýru tučnější. Zatímco my si ji spojujeme se studenou kuchyní, Řekové ji s oblibou používají i do různých zapékaných pokrmů či jako náplň do slaného pečiva. A nebo ji smaží podobně jako my eidam.
Skoro jako v Řecku
Recept na smaženou fetu jsme získali od šéfkuchařky Marianthi Malisiovy z restaurace Filema. Tuto řeckou restauraci najdete v pražských Košířích a patří rodině Zavalianis, kteří se rozhodli ukázat Čechům nejen autentickou řeckou kuchyni, ale i nechat je okusit pohostinnost, jíž jsou Řekové vyhlášení.
Šéfkuchařka Marianthi Malisiova zde vaří přesně tak, jako doma v Řecku a dokonce si z Řecka dováží i část surovin. Díky tomu všemu a navíc stylovému interiéru si tu budete připadat, jako byste se přenesli přímo na některý z řeckých ostrovů. Jak říká pro Toprecepty.cz sama Marianthi: „Každé jídlo chutná nejlépe s přáteli nebo s rodinou – slovo Filema znamená přátelské pohoštění, jídlo, které spojuje.“
Smažený sýr na řecký způsob
Právě smažená feta je jednou z mnoha místních specialit. Přestože i v Řecku někdy smaží fetu ve strouhance nebo v těstíčku a pokrm je znám jako saganaki (snadno ho připravíte tak, že fetu jen ponoříte do rozšlehaného vajíčka a pak obalíte v mouce a osmažíte na pánvi na oleji dozlatova), ve Filemě smaží fetu ve speciálním řeckém těstě filo neboli phyllo.
Toto speciální křehké a krásně křupavé těsto používají v Řecku na mnoho moučníků, třeba na slavnou baklavu, ale i na slané pečivo. Koupit se dá i u nás, seženete je třeba v prodejnách s řeckými potravinami, v Makru nebo i v online obchodech typu Rohlík či Košík. A tak si můžete fetu, jejíž chuť navíc vylepšuje sezamové semínko a med, podle řecké kuchařky Marianthi připravit sami doma. Jak na to?
Budete potřebovat: sýr feta (počítejte cca 100 g na osobu), filo těsto, 2 lžíce medu na porci, sezamová semínka na posypání a olivový olej na smažení
- Kvalitní sýr feta nakrájejte na kousky nebo vyšší plátky (asi jako na smažený sýr). Každý kousek pak zabalte do jednoho listu filo těsta, stejným způsobem jako obálku.
- Sýr pak smažte dozlatova na olivovém oleji. Podávejte polité medem a posypané sezamovými semínky.
Náš tip: Klasický český „smažák“ snadno připravíte podle našeho video receptu.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Bulharský čedar z Balkánu: Pikantní sýr kaškaval může být skvělou surovinou pro náš smažák. Zkusíte to?
Feta do řeckého salátu, balkán do šopáku: Víte, čím se tyto dva sýry liší?