Šéfkuchař Tomáš Popp míří s kuchařskou reprezentací na olympiádu: Naší silnou stránkou je improvizace, vtipkuje
31. 1. 2024 Rozhovory a reportáže
Gastronomická olympiáda je pro většinu našinců neznámým pojmem. Že se jedná o skutečný svátek jídla, svědčí i příprava našeho národního týmu. Ten pod manažerským vedením šéfkuchaře Tomáše Poppa již 3. února poprvé ukáže, jakými zbraněmi hodlá zabojovat o úspěch. Známý šéfkuchař pro Toprecepty.cz prozradil všechny důležité podrobnosti.
Olympiáda jako u sportovců
Tomáš Popp má na starosti tým velmi zručných kuchařů, kteří se na olympiádu, konající se v německém Stutgarttu, dlouhodobě připravovali. „Vlastně je to dost podobné jako u sportovců. Čtyři roky se celý tým připravuje, trénuje a precizuje menu i jednotlivé pracovní kroky,“ vysvětlil pro Toprecepty.cz populární šéfkuchař, známý i z pořadu Kluci v akci.
Mohlo by vás zajímat
Co reprezentaci čeká
Průběh důležitého klání má jasný program. Sjede se více než 20 národních týmů, které soupeří ve dvou disciplínách. V soutěžních kuchyních, přístupných veřejnosti, tým šesti kuchařů a cukrářů připravuje nejdříve 110 porcí tříchodového menu. Na jeho přípravu má tým šest hodin.
„Druhou disciplínou je Chefs table, kde se připravuje zhruba 10 chodů pro 12 osob, vše musí být hotové za pět hodin. Opět může veřejnost pozorovat týmy při práci. Záda šesti členům týmu kryje myč nádobí, který je jednou z nejdůležitějších osob v mančaftu, protože na něm leží velká porce zodpovědnosti a zbytek týmu,“ říká Popp a dodává, že práci týmu hodnotí technická a degustační porota.
Kromě našeho národního týmu se na olympiádu chystají i další zástupci z České republiky. Ti budou soutěžit například v kategorii regionální týmy, nebo v cateringu.
Kdo může reprezentovat
Českou republiku standardně reprezentuje 14 kuchařů, na olympiádě však může nastoupit jen šest členů a členek. „Ta samá skupina musí vařit obě disciplíny. Máme třeba specialistku na skulptury Ivu Roháčovou. Její specializací je právě výroba skulptury, která je součástí Chefs table,“ popsal pro Toprecepty.cz Tomáš Popp a rovnou vysvětlil, jak se kuchaři do „nároďáku“ vybírají.
„Podobně jako do sportovní reprezentace. Sledujeme mladé talenty, kteří přechází do seniorského týmu z toho juniorského, nasáváme vítěze soutěží jako je Kuchař roku a podobně. Občas děláme i nábor do týmu. Zájemci a zájemkyně se nám samozřejmě mohou ozvat, kontakty najdou na našem webu,“ říká manažer reprezentace.
Co se vaří
Kdo by čekal, že český národní tým bude chtít zabodovat nějakou klasikou, bude překvapen. „Vaříme spíše evropskou kuchyni. Zadání je v Restauraci národů - na předkrm použijte ryby a mořské plody. Hlavní chod je prostě masitý a v dezertu musíme střídat techniky či textury,“ vysvětluje Popp.
„Na Chefs table vaříme také spíše kuchyni evropskou. Přesto jsme věrní našim chutím a často národním surovinám. Na hlavním chodu například použijeme uzený hovězí jazyk v křenové fáši,“ dodává. Pro porotu je prý nejdůležitější chuť pokrmů. Velmi důležitá jsou ovšem také technická kritéria, jako jsou hygiena, správné zacházení se surovinami, ekonomika a udržitelnost přípravy pokrmů.
V čem jsme dobří
Když má manažer reprezentace vyzdvihnout silné a slabší momenty našich kuchařů, má hned jasno. „Silnou stránkou je improvizace (smích). Jsme dobří v samotné přípravě pokrmů, v jejich dochucení. Kde nás tlačí bota je občas preciznost, důslednost a soustředění na cíl,“ přiznává Popp.
Zároveň popsal, jak probíhá příprava na tak velkou akci, jakou bezesporu olympiáda je a co konkrétně on, jako manažer, má na starosti. „Je to pro mě šestá soutěž a pokaždé mě překvapuje, jak velká porce práce to je. Zahrnuje to plánování tréninků, zajištění surovin, speciální inventář, ubytování na soutěži, dopravu, logistiku,“ vyjmenovává Tomáš.
„Naštěstí mám oporu v Asociaci kuchařů a cukrářů a kolegovi Petrovi Starém,“ dodává s tím, že letos se členové národního týmu zaměřili na tréninky v kuchyni odpovídající té soutěžní na olympiádě. „Hodně nás posouvají i tréninky v Národním zemědělském muzeu. To je naše základna,“ připomíná Popp.
Více se s českou kuchařskou reprezentací můžete seznámit v naší fotogalerii:
Náš tip: Jestli jste na klasiku, připravte si křenovou omáčku z našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jitrnice patří k masopustu: Aby při opékání dozlatova nepraskly, stačí je obalit v mouce nebo použít fígl s vodou
K masopustu patří škvarky a ty domácí jsou nejlepší. Stačí mít jen správné sádlo na škvaření a kostičky nepodlévat jen vodou
Křupavé bramboráky: Ke křupavosti pomůže nahradit mouku jinou ingrediencí a placky pak smažit na rozpáleném sádle
Přečtěte si Zobrazit více
Šéfkuchař Tomáš Popp míří s kuchařskou reprezentací na olympiádu: Naší silnou stránkou je improvizace, vtipkuje
Jak na dokonalou křenovou omáčku podle Viléma Vrabce: Skvělé chuti pomůže vývar, žloutek i smetana
Jak zpracovat uzený hovězí jazyk: Jednoduchý postup zaručí dokonale šťavnaté maso, fígl se studenou vodou pak pomůže při loupání