Holka u plotny radí: Rychlé trdelníky z listového těsta jsou na stole do 30 minut. Voní skořicí a chutnají skoro jako ty pravé
30. 1. 2024 Vaření
Jestli taky milujete trdelníky, ale zrovna nemáte čas nebo suroviny na ty pravé z kynutého těsta, vyzkoušejte tuhle vychytávku. Trdelníky z listového těsta můžou být na stole do 30 minut a pro jejich přípravu nepotřebujete ani žádné zvláštní vybavení. Stačí jen pár prázdných plechovek od coly.
Maďarský originál
Trdelník neboli Kürtőskalács pochází podle Maďarského muzea lidové kultury z oblasti Sikulsko (Székelyföld) v Sedmihradsku v dnešním Rumunsku. Odtud se pak jednoduchý moučník rozšířil do celé maďarsky mluvící části monarchie.
První známý recept byl zaznamenán v roce 1784 v sedmihradské kuchařce hraběnky Márie Mikes. Těsto se tehdy peklo na tyči, původně se ani nesladilo, až později se začalo sypat oříšky a cukrem. Ze Sikulska se recept rozšířil v 18. století do slovenské Skalice a odtud pak i do dalších měst a zemí.
Maďarské slovo kürtőskalács přitom představuje spojení slov kürtő (komín) a kalács. Tedy něco jako komínový koláč. Svou horkostí i vzhledem totiž moučník připomíná právě komín s kouřem. Ostatně, jako chimney cake (komínový koláč) je tento sladký váleček známý na celém světě. Český název trdelník pak odkazuje k trdlu (válci), na němž se pochoutka pekla.
Tradičně se trdelník dělá z těsta kynutého, ale já jsem se rozhodla vyzkoušet, jak bude chutnat a vypadat z těsta listového. Překvapivě vypadá téměř stejně a chutná podobně. Hlavně první den. Pokud chcete, vyzkoušejte tuhle super rychlou verzi taky.
Mohlo by vás zajímat
Trdelník z listového těsta
Jednodušší už to být nemůže, věřte mi, tohle zvládne i začátečník! Pokud nemáte čas, nebo nejste zvyklí s kynutým těstem pracovat, případně vám došlo droždí, je trdelník z těsta listového jasnou volbou.
Nepotřebujete pro jeho výrobu ani žádné zvláštní vybavení. Jen pečicí papír, alobal a pár prázdných plechovek od coca-coly. Tak pojďme na to.
Suroviny: 1 balení rozváleného listového těsta, 1 vejce, krupicový cukr, skořice, olej na potření plechovek. Dále: alobal, prázdné plechovky od coly nebo jiného nápoje, pečicí papír
Jak na to? Nejdříve si rozehřejeme troubu na 200 - 210 stupňů. Plech vyložíme pečicím papírem. Listové těsto vyjmeme z obalu a rozprostřeme je na plát. Pomocí rádýlka (viz galerie) nakrájíme těsto na asi 2 cm široké pruhy.
Cukr smícháme se skořicí a vysypeme na hluboký talíř. Plechovku coly obalíme alobalem a potřeme olejem. Těsto v pruzích namotáváme na plechovku tak, aby se pruhy navzájem překrývaly. Poté potřeme rozšlehaným vajíčkem a obalíme ve směsi cukru a skořice.
Takto obalíme obě (nebo všechny) plechovky a položíme na plech. Pečeme v rozehřáté troubě dozlatova. Poté vyjmeme plech a trdelníky necháme vychladnout. Podáváme čerstvé, ideálně v den upečení.
Moje zkušenosti a tipy:
- Alobal omotejte kolem plechovky jako bonbon, přičemž konec, který je na plechovce otevřený, nechte volně otevřený i s alobalem. Takto vám plechovka půjde po upečení krásně vyjmout. Vyzkoušela jsem si verzi klasického omotání, ale "bonbon" je praktičtější.
- Potření olejem je nutný krok, jinak se těsto přilepí.
- Plechovku nikdy nestavějte při pečení na stojato, jinak těsto sjede a nebude držet tvar.
- Lepší jsou na pečení plechovky užší a vyšší, z ostatních je trdelník poměrně veliký.
- Těsto lze omotat na plechovce 2x, pak bude chuť i vzhled více připomínat klasický trdelník. Ovšem počítejte s tím, že to pak už je opravdu obr trdelník (je vidět na jedné fotce v galerii). Chuť takového trdelníku je ale lepší.
- Z jednoho balíčku listového těsta (koupila jsem v akci za 21 Kč) uděláte 2 trdelníky. Kynuté těsto tedy vyjde finančně lépe.
- Trdelník z listového těsta doporučuji jíst hned v den upečení, druhý den je sice stále ještě dobrý, ale už trochu sušší. Dá se ale naplnit nutellou a šlehačkou.
- Na závěr: tahle verze není levnější, jen jen rychlejší a takřka bezpracná. Skutečně do půl hodiny je moučník na stole.
- Pokud preferujete kynuté těsto, lze stejným způsobem upéct trdelínky na plechovce i z něj.
Postup přípravy najdete v mé galerii:
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Cukrář Josef Maršálek bude zase péct s Terezou Bebarovou. Do Prahy už tento víkend přivezou Vánoce jako z pohádky
Holka u plotny radí: Retro jablečný dort s pudinkem a piškoty nedá moc práce, ale chutná skvěle. Recept je jednoduchý
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu