Vynikající polévka prdelačka z kroupového jelítka chutná jako na zabijačce, přitom ji doma připravíte snadno a rychle
31. 1. 2024 Vaření
Polévka prdelačka je jednou z tradičních zabijačkových pochoutek. Na tu pravou potřebujete čerstvou krev z prasete, polévku ale zvládnete uvařit bez nutnosti účastnit se zabijačky. Na její přípravu vám bude stačit obyčejné jelito, které v čase masopustu seženete skoro v každém obchodě.
Oblíbená zabijačková polévka
Když se zabíjí prase, je z toho nejen spousta masa, ale i dalších zabijačkových pochoutek. Jednou z nich je právě tmavá zabijačková polévka, zvaná prdelačka. Ne každý je schopný ji pozřít kvůli surovině, která ji dodává tmavou barvu, a sice vepřové krvi. Ovšem ti, jimž to nevadí, ji ale naprosto zbožňují, a mnozí takoví ji mají dokonce ze všech zabijačkových jídel nejraději. A možná vás překvapí, že ji snadno můžete udělat i doma.
Mohlo by vás zajímat
Proč se říká prdelačka?
Černá zabijačková polévka je nejvíc známá pod názvem prdelačka, někde i jako prdelanka, případně trdelačka, trdelnice, trdlovka či trdelná/trdlová polévka. Říká se, že tyto výrazy jsou odvozeny od tzv. trdla – palice, jíž se v hmoždíři stlouká koření, kterého je v polévce dostatek, nebo náčiní, jímž se polévka míchá. Pozor na záměnu prdelačky s další oblíbenou zabijačkovou polévkou – ovarovou, která je oproti ní čirá nebo bílá a jsou v ní kousky masa.
Polévka z vepřové krve
Prdelačka je jednou z těch dobrot, jejichž příprava začíná hned na začátku zabijačky. Jak již bylo řečeno, hlavní ingrediencí na ni je totiž vepřová krev a ta se získává z čuníka záhy po jeho zabití. Tato krev se pak musí dlouho míchat, dokud nevychladne, aby se nesrazila. Pak se přidává nejen do prdelačky, ale i do jelit. Vepřovou krev na prdelačku je možné si koupit i u řezníka. Prodávají se také barevné zabijačkové kroupy – tedy kroupy smíchané s vepřovou krví.
Jak dochutit zabijačkovou polévku?
Tekutinu v polévce zastupuje vepřový vývar, který se získává, když se dělá ovar (tedy méně kvalitní kousky masa z hlavy, jazyka, krkovice, plece či laloku vařené ve vodě). Vývar je možné udělat i zvlášť z vepřových kostí. Použít se dá i jen voda, v níž se při zabijačce vaří jelita a jitrnice.
Ta má obvykle také hodně výraznou chuť a často do ní nějaké jelito i praskne, což ji ještě vylepšuje. Vývar nebo vodu z jelit a jitrnic pak už stačí jen zahustit krví a vařenými kroupami a ochutit kořením, hlavně česnekem, pepřem a majoránkou, jež jsou pro ni typické, a prdelačka je hotová.
Mohlo by vás zajímat
Recept na prdelku z jelita
Dostali jste na prdelačku chuť a na zabijačku se nedostanete nebo se vám nechce ji připravovat přímo z vepřové krve? Tak zkuste tu jednodušší jelítkovou podle našeho receptu. Její předností je, že se vyhnete dlouhému míchání, které je nezbytné v případě přípravy polévky z krve. Jinak totiž hrozí její zkysnutí. A jak tedy postupovat?
Budete potřebovat: 1 kroupové jelito (cca 200 g), 1,5 lžíce sádla, 1 menší cibuli, 1 lžíci hladké mouky, 500 ml vepřového vývaru, sůl, mletý pepř, 2 stroužky česneku (nebo více, podle chuti) a 1 lžičku majoránky (podle chuti).
- Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. V hrnci rozehřejte sádlo a osmahněte na něm pokrájenou cibuli Pak ji lehce zaprašte hladkou moukou a nechte ji zpěnit a zrůžovět.
- Jelito vymačkejte ze střívka, promíchejte s cibulkovou jíškou a přilijte vývar. Vše povařte, dochuťte solí, pepřem, rozetřeným česnekem a majoránkou a podávejte s čerstvým pečivem nebo chlebem.
Náš tip: Pokud máte specialita ze zabijačky v oblibě, můžete si udělat doma i tento vynikající vepřový guláš podle našeho video receptu.
Témata
Masopust
Masopust, který se lidově označuje jako ostatky, fašank, moravsky voračky, voráčí, končiny či obecně karneval, je svátek mezi Vánocemi a postní dobou. Masopust začíná po svátku Tří králů (6. ledna) a končí na Popeleční středu, jejíž datum se odvíjí podle termínu Velikonoc. Během masopustu probíhají zabijačky.
S tématem Masopust souvisí:
Smažené vdolky | masopustní koblihy | masopustní šišky | jitrnice
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tradiční zabijačka má svůj řád a pravidla: Krev má míchat benjaminek rodiny a mozeček připadne jako odměna mistru řezníkovi
Jak uvařit kroupy, aby nenadýmaly? Dříve bývaly důležitou součástí jídelníčku, jsou výživné, levné a když se dobře uvaří, tak velmi chutné
Využití masa z domácích miniprasátek: Masa je málo, ale je kvalitní a chutné
Přečtěte si Zobrazit více
Krvavá bába neboli Švajnfest: Krkonošský bramborák ze zabijačky má jednu netradiční přísadu, která jej i zajímavě obarví
Prdelačka z jelita: Polévka, kterou si můžeme připravit kdykoliv i bez zabíjačky
Ovar jako ze zabijačky: Snadno jej uvaříte i doma v paneláku. Výbornou chuť zajistí správné koření, skvělou přílohou je vejmrda