Mřížkový koláč podle osvědčeného receptu je vláčný a nadýchaný. Zkombinujte povidla a tvarohovou náplň a budete se oblizovat
1. 2. 2024 Vaření
Tento mřížkový koláč zachutnal už spoustě milovníků sladkých dezertů. Osvědčený recept na výborné těsto krásně doplňují tvaroh a povidla. Výsledkem je úžasná kombinace chutí, která sklidí pochvalu.
Mřížkový koláč
Mřížkové koláče patří mezi velké dobroty našich babiček. Každá měla ten svůj tajný recept a každá ho samozřejmě měla nejlepší. Krásně voněl a jen se po něm zaprášilo.
Mřížkový koláč se většinou chystá z lineckého těsta, ale není to pravidlem. S těstem by mělo jít dobře pracovat a výsledný koláč by měl být nadýchaný, jít krásně odebírat lžičkou nebo vidličkou a šířit okolo sebe vůni, že budeme mít chuť ho ochutnat ještě horký.
Mohlo by vás zajímat
Náplně na mřížkový koláč
Když už se nám podaří získat recept na osvědčený mřížkový koláč, je na čase pouvažovat nad náplněmi. Využívá se tvarohová, kterou můžeme zkombinovat s povidly. Můžeme mít vlastní švestková, hrušková či jablečná, ale také nakoupená v obchodě. Místo povidel se hodí i marmeláda. Zvolit můžeme i kombinaci tvaroh a maková náplň, nebo využít makovou náplň samotnou.
Sladká chuť je lákavá. Dopřáváme si ji po jídle ve formě dezertů, mezi hlavními jídly jako cukrovinky nebo zákusky ke kávě. Často si připravujeme sladké snídaně, ideálně slazené medem nebo ovocem. A…
Osvědčený mřížkový koláč
Na mřížkový koláč budete potřebovat: na těsto: 600 g mouky (hladká, polohrubá, půl/půl), 200 g cukru moučky (i méně), 1 vejce, 250 g másla (nebo Hery), 1 prášek do pečiva, špetku soli, citronovou kůru z 1 citronu a 1,5 dl mléka na zředění. Na potření: povidla (hrušková, švestková, jablečná) a 2 lžíce rumu. Na náplň: 2 tučné tvarohy, 2 vanilkové cukry a 1 vejce.
Jak na to? Velký plech vymažte máslem. V misce smíchejte povidla s rumem. V druhé misce smíchejte tvarohy, cukry a rozklepnuté vejce. Na těsto dejte do mísy cukr, rozklepnuté vejce, tuk, sůl, citronovou kůru, mléko a mouky s práškem do pečiva. Vypracujte do vláčného těsta.
Troubu předehřejte na 180 °C. Dvě třetiny těsta vyválejte na plech a těsto hodně potřete povidly. Navrch dejte tvarohovou náplň. Zbylou třetinu těsta vyválejte na plát a nakrájejte radýlkem nebo kulatým nožem na pruhy. Z nich pak na koláči vytvořte pravidelnou mřížku. Pečte asi 30 minut, hotový lehce posypte moučkovým cukrem.
Náš tip: Vyzkoušet můžete i tuto rychlou buchtu s tvarohem a povidly podle následujícího videoreceptu:
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak připravit tvarohovou náplň do moučníků. Oblíbenou náplň zvládneme během chvilky. Poradíme správný postup
Koláč s ovocem a drobenkou: Díky ovoci je šťavnatý a vláčný, drobenku vylepší ořechy a připravený je už za 20 minut
Nejlepší maková náplň do koláčů a buchet? Chuti pomůžou rum, perník, džem nebo vanilka