Jak uchovat hroznové víno, borůvky či jahody čerstvé až dva týdny? Pomůže trik se zavařovačkou
1. 2. 2024 Historie a zajímavosti
Konzumace ovoce je v současných chladných dnech jedním z nejlepších způsobů, jak si chránit své zdraví. Často si ovšem nakoupíme víc, než dokážeme ihned zpracovat, a tak se nám ovoce kazí. Dokážeme tomu však předejít za pomoci jednoduchého „triku“.
Konec plýtvání
Ceny ovoce v zimních měsících se často zvýší natolik, že nakupujeme pouze v případě výhodné nabídky, a proto někdy volíme i větší množství. Někdy ovšem nedokážeme vše sníst a spousta ovoce tak končí v odpadkovém koši. S tím se ovšem dá velmi jednoduše skoncovat.
Mohlo by vás zajímat
Zavařovačka pomůže
Některé druhy ovoce lze totiž skladovat delší dobu, aniž by se to projevilo na jejich kvalitě. Navíc k tomu nepotřebujeme žádné drahé přístroje ani zdlouhavé techniky, jen jednu drobnost, kterou má doma určitě každý. Obyčejnou zavařovačku!
Jak na to? Vezměte si čistou, absolutně suchou sklenici se šroubovacím víčkem. Ovoce důkladně prohlédněte a odstraňte všechny poškozené plody.
Ovoce určitě nemyjte! I trocha vody může způsobit předčasné uhnívání nebo plíseň. Ovoce dejte do sklenice, zašroubujte ji a uložte do lednice. Odebírejte dle potřeby a těsně před konzumací ovoce umyjte.
Takto můžete uchovat i zeleninu, ale pouze nenakrájenou. V případě krájení je už nutné ovoce či zeleninu předem omýt a pak je sice můžete uchovávat ve sklenici v lednici, ale nevydrží tak dlouho.
A které druhy ovoce či zeleniny se pro tento účel nejvíce hodí?
- hroznové víno
- jahody
- borůvky
- baby karotka
- mini okurky
Náš tip: Když se rozhodnete ovoce použít, udělejte to s celým obsahem. Jakmile se totiž dostane do sklenice „čerstvý“ vzduch, zbytek ovoce se kazí rychleji.
Z uchovaných jahod si můžete podle našeho videoreceptu připravit perfektní buchtu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Jak uchovat chléb a pečivo co nejdéle čerstvé? Žádná lednice, vsaďte na přírodní materiály
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo