Legendární televizní pořady o vaření: Na Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni se nedá zapomenout
4. 2. 2024 Vaření
Nezapomenutelné Babicovy hlášky i recepty, které se staly hity, provázely televizní pořady o vaření na první české komerční televizi, na Nově. Ta 4. února 2024 slaví 30 let od svého založení. Ačkoliv některé kuchyňské show už neběží, z paměti mnohých nezmizely.
Dobrou chuť z Novy
První vysílání TV Nova odstartovalo z Národního muzea 4. února 1994 v 19 hodin v čele s tehdejším šéfem a zakladatelem televize, Vladimírem Železným. Ten posléze moderoval i svůj vlastní, tehdy ojedinělý pořad Volejte řediteli, proslulý mimo jiné úvodním pozdravem „Dobrou chuť, pokud právě obědváte.“
Železný byl a stále je proslulým milovníkem jídla i pití, který se v gastronomii vyzná. Jeho velkou vášní je mimo jiné víno. V roce 1999 založil vinařství Tanzberg Mikulov a je také autorem odborníky oceněné knihy Dobré rady milovníka vína.
Není divu, že ve "své" televizi dával prostor právě i pořadům o vaření. Připomeňme si ty nejikoničtější z nich.
Mohlo by vás zajímat
Babicovy dobroty
„Když nemáte limetu, dejte tam citron, a když nemáte ani ten...“ Jiří Babica ve svém pořadu Babicovy dobroty pronesl nejednu hlášku, jež posléze zlidověla. Jeho pořad o vaření, jenž byl vysílán od roku 2008 pravidelně každou sobotu večer, byl laiky sledován, ale jinými šéfkuchaři a odborníky značně kritizován. Pořad skončil 7. srpna 2014, ale mnohé díly jsou stále ke shlédnutí na VOYO a také se různě virtuálně šíří.
U Haliny v kuchyni
Ve stejném roce, kdy skončil "Babica", konkrétně v říjnu 2014, začala Nova uvádět nový pořad s názvem U Haliny v kuchyni. V něm se korpulentní moderátorka a herečka Halina Pawlowská představila v roli kuchařky.
Nešlo ale jen o vaření, vtipná Halina diváky častovaly i mnohými historkami, vtipy a hláškami, jimiž je proslulá. Halina sama o sobě tehdy říkala, že sice není kuchařka, ale hrozně ráda jí a vaří pro své blízké. V pořadu připravovala převážně českou kuchyni, někdy i maďarskou a německou, nebo jejich kombinaci.
Mohlo by vás zajímat
My rádi jíme
Nejrůznější recepty a kuchařské umění předváděli divákům také Jiřina Bohdalová, Petr Novotný a Josef Alois Náhlovský v pořadu My rádi jíme. Pořad se začal vysílat v roce 1999 a již zmíněná trojice si zvala do studia známé herce a zpěváky, kteří před kamerami předváděli své vlastní recepty.
Trvání pořadu nebylo dlouhé, ale i po skončení však byl, v roce 2002, vždy v nedělních dopoledních hodinách opakován. Některé díly jsou stále k shlédnutí na kanálu YouTube.
Láďa Hruška
Pokud odborníci nenechali nit suchou na Babicovi, pak ještě nevěděli, že přijde Láďa Hruška. Původně terénní zpravodaj televize Nova nastoupil do vysílání v roce 2012. Později dostal funkci „potravinového inspektora“ a z něj časem vznikl kulinářský experimentátor.
Láďa Hruška přímo v rámci zpravodajství zkoušel vařit podle levných receptů, které na jeho výzvu posílali do televize diváci. Dočkali jsme se tak mimo jiné i plněných a smažených kuřecích kůžiček, nebo tlačenky v trojobalu.
Dietologové si rvali vlasy, ale Láďa měl úspěch. Vydal i několik kuchařských knih, mimo jiné Vaříme s Láďou Hruškou, z nich některé se staly bestsellery. V roce 2014 z Novy odešel.
Na snímky z pořadů se můžete podívat a vysílání si tak připomenout v naší galerii:
Zdroje informací:
dotyk.cz: Co dnes dělá kontroverzní Vladimír Železný, bývalý ředitel Novy?
Wikipedie: Láďa Hruška
CSFD.CZ: My rádi jíme
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Netradiční květáková polévka s lanýžovým krémem podle Hany Heřmánkové ohromila i Jiřinu Bohdalovou. „Ta píše,“ pronesla herečka
„Když nemáte kečup, přidejte tam hořčici!“ Oblíbený lidový kuchař Jiří Babica slaví 60!
Dunajské vlny podle Josefa Maršálka: Dvoubarevný moučník s višněmi a vanilkovým krémem chutná skvěle
Přečtěte si Zobrazit více
12 nejbizarnějších jídel Ládi Hrušky: Smažená tlačenka nebo tatarák ze špekáčků jsou jen slabý začátek
Maďarské lečo: Tajemství skvělé chuti tkví ve správném postupu. Víte, jak na to?
Legendární televizní pořady o vaření: Na Babicovy dobroty nebo U Haliny v kuchyni se nedá zapomenout