Rychlá šlehačková bábovka je nádherně vláčná, neuvěřitelně nadýchaná a jemná, přitom ji snadno zvládne i začátečník
9. 2. 2024 Vaření
Ohlásila se nečekavá návštěva a přemýšlíte, jaký moučník připravit ke kávě? Rychlá bábovka ze šlehačky je ideálním moučníkem, když nestíháme, ale zároveň si chceme opravdu pochutnat a dobře pohostit návštěvu.
Rychlá bábovka
Bábovka je náš klasický moučník, kterým rádi hostíme návštěvu. Její příprava je velmi rychlá. Jen musíme najít takový recept, aby nebyla bábovka suchá. Když využijeme šlehačkové těsto, nemusíme se toho bát. Tato bábovka je pak nejen nadýchaná, ale také krásně vláčná.
Mohlo by vás zajímat
Aby se bábovka povedla
Abychom na talíř vyklopili krásnou bábovku, potřebujeme skvělý recept a dobře připravenou formu. Pokud formu budeme vymazávat (nevymazává se silikonová), potřebujeme skutečně důkladně tukem (nejlépe sádlem) promazat každý záhyb, do kterého přijde těsto. Vysypat ji pak můžeme hrubou moukou, strouhankou, ale i kokosem.
Pokud ji chceme vylepšit, můžeme do těsta nakonec vmíchat hrst nasekaných ořechů, hodí se i rozinky propláchnuté horkou vodou, nebo naložené v rumu. Hotovou bábovku můžeme posypat moučkovým cukrem nebo polít čokoládovou polevou.
Rychle, rychle, ať už je jídlo na stole! Možná jste se zdrželi v práci, možná vás zaskočila nečekaná návštěva... dobré jídlo nemusí být věda, která vyžaduje hodiny u plotny. I rychle připravené…
Rychlá bábovka šlehačková
Na přípravu šlehačkové bábovky budete potřebovat: 250 ml šlehačky, 200 g cukru moučka, 3 vejce, 300 g polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, tuk a hrubou mouku na vysypání formy.
Jak na to? Troubu předehřejte na 180 °C. Do mísy dejte šlehačku, cukr a rozklepnutá vejce. Vše vyšlehejte do pěny, a pak přidejte mouku smíchanou s práškem do pečiva.
Formu dobře vymažte tukem a vysypejte ji hrubou moukou. Nalijte do ní těsto a vložte do předehřáté trouby. Pečte asi 35-45 minut. Upečení vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Hotovou bábovku posypejte moučkovým cukrem.
Mohlo by vás zajímat
Snadné vyklopení bábovky
Upečenou bábovku je lepší hned nevyklopit z formy. Raději ji necháme 5-10 minut vychladnout. Mírně se odlepí od stěn formy a budeme ji moci lépe vyklopit. Formu přiklopíme talířem a obojí najednou obrátíme. Bábovka by měla vypadnout sama.
Náš tip: Připravit si můžete i rychlou bábovku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Aby vaše bábovka měla formu aneb Velký průvodce materiálů: Využijete spíš silikon, teflon nebo keramiku?
Šlehačková bábovka s bílou čokoládou a opilými rozinkami. Poradíme, jak mít těsto zcela hladké a bez hrudek
Hrnková bábovka s jogurtem je připravená během chvilky a zvládne ji každý