Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky podle Josefa Maršálka zvládnete upéct jen ze čtyř surovin, navíc bez mouky
11. 2. 2024 Vaření
V posledním díle pořadu Buchty po ránu pekl Josef Maršálek vynikající arašídové sušenky. Na jejich přípravu si vystačíte s pouhými čtyřmi ingrediencemi a postup je tak snadný, že mohou pomáhat i děti.
Čtyři ingredience stačí
O tom, že se nějaká sladká dobrota dá připravit i z minimálního množství ingrediencí, jste se mohli přesvědčit v dalším díle oblíbeného pořadu Buchty po ránu.
Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou připravili rovnou čtyři dobroty, vždy jen ze čtyř surovin, přičemž jednou z nich byly právě luxusní arašídové sušenky z arašídového másla, cukru, vajíčka a nasekané čokolády.
Mohlo by vás zajímat
Arašídové máslo v hlavní roli
Arašídové máslo nebo peanut butter patří k jedné z nejoblíbenějších amerických specialit, která se poměrně hodně prosadila i u nás. Američané je však zbožňují natolik, že se ho „za velkou louží“ sní, jak přímo v pořadu Buchty po ránu upozornil Josef Maršálek, „přibližně 320 milionů kilogramů za rok “. Mažou si ho nejčastěji na toasty i lívance, ale využívají je i do mnoha slaných i sladkých pokrmů a dokonce i do nápojů.
Arašídovým máslem lze nahradit i tuk v různých moučnících, třeba v banánovém chlebíčku, a vlastně může v receptu zastoupit i mouku, jak se můžete přesvědčit v receptu na arašídové sušenky.
Jednoduché americké sušenky
Právě do sušenek, jimž se v Americe říká cookies, se arašídové máslo výborně hodí. Pro tyto legendární americké sušenky je typická nejen speciální konzistence, ale i velmi jednoduchá příprava.
Těsto není nutné vyvalovat ani vykrajovat, stačí z něj jen udělat stejně velké kuličky a pak je trochu na plechu zploštit, aby vypadaly jako sušenky. Kromě toho jsou cookies výjimečné svým měkkým vláčným středem a krásně křupavým povrchem. A přesně takové jsou i sušenky arašídové.
Arašídové máslo nahradí tuk i mouku
Na arašídové sušenky podle Josefa Maršálka je dobré použít kvalitní arašídové máslo, což ostatně doporučuje i slavný cukrář: „Arašídové máslo si kupte rozhodně to nejkvalitnější, které obsahuje co nejvíc arašídů. Dneska klidně seženete i 100%.“
Máslo se navíc rozlišuje na křupavé (crunchy) nebo jemné a hladké (smooth). S každým z nich je konzistence sušenek jiná, závisí tak jen na vaší preferenci.
Sušenky jsou specifické tím, že se do nich nepřidává žádná mouka, což ocení bezlepkáři, přesto i bez mouky vytvoříte husté a nelepivé těsto.
Může za to, jak říká Josef Maršálek, reakce arašídového másla, tedy jeho tuku, s tekutinou, která přišla s vejcem a cukrem. S hotovým křehkým těstem se pak výborně pracuje a snadno z něj vytvoříte sušenky měkké uprostřed a křupavé po obvodu. K tvarování sušenek můžete pozvat i své potomky, koulení kuliček snadno zvládnou a ještě se u toho zabaví.
I z jiných ořechových másel
Ačkoli jsou tyto sušenky v základu arašídové, dá se použít i jiné rostlinné oříškové máslo, třeba pistáciové, kešu, pekanové nebo mandlové. Pokud vás baví při pečení trochu experimentovat, můžete klasický cukr vyměnit za třtinový, který dodá sušenkám trochu karamelovou příchuť.
A co ještě dovede sušenky k dokonalosti? Přece kousky čokolády… ty jsou pro americké cookies typické. Použít můžete hořkou, mléčnou i bílou, a to ve formě tabulkové čokolády nasekané na kousíčky, ještě lepší jsou však čokoládové čočky. A jak tedy arašídové sušenky Josefa Maršálka uděláte?
Budete potřebovat: 250 g arašídového másla, 1 vejce velikosti M, 60 g cukru krupice a 100 g nasekané hořké čokolády nebo peciček.
- Arašídové máslo dejte do misky, přidejte cukr a vejce a vše dobře promíchejte buď vařečkou nebo můžete propracovat v robotu.
- Pak přisypejte nasekanou čokoládu a míchejte, dokud směs neztuhne. S pomocí váhy si odměřte malé části těsta (cca 40 g). Z každého kousku vytvarujte kuličku, položte ji na plech vyložený pečicím papírem a lehce zploštěte. Nakonec si vytvořte vidličkou na placičkách zdobení.
- Plech vložte do trouby předehřáté na 170 °C a pečte 10-12 minut. Když sušenky vyndáváte z trouby, měly by být ještě trochu měkké na povrchu.
Na přípravu nejen arašídových sušenek v pořadu Buchty po ránu se můžete podívat v naší fotogalerii:
Fotogalerie - Buchty po ránu: Vynikající arašídové sušenky zvládnete upéct jen ze čtyř surovin a navíc bez mouky
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série startuje 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Náš tip: Máte-li rádi ořechové sušenky, můžete vyzkoušet i tyto klasické s moukou podle našeho video receptu.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tereza Bebarová zve na novou řadu Buchet po ránu: I já jsem důkazem, že pečení není nic složitého, říká se smíchem
Jak odměřit suroviny na nejoblíbenější dezerty? Jde to i bez kuchyňské váhy
Arašídové máslo sloužilo dříve k čištění zubů: Dnes je to „denní chleba“ pro všechny, kteří se chtějí stravovat zdravě
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
Legendární americký sendvič s arašídovým máslem a džemem: Takhle vylepšený banány jej miloval i král rock´n´rollu Elvis Presley
Hitem sociálních sítí jsou cookie cups: Sušenkové kelímky si zamilujete! Jak na ně, aby se povedly?