Česká kuchařská reprezentace má z olympiády pět medailí: Prostor pro zlepšení ale je, říká manažer nároďáku Tomáš Popp
9. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Kuchařská olympiáda skončila pro české týmy velkým úspěchem. Jak senioři, tak junioři získali po dvou stříbrných medailích, Tereza Buchová dokonce svým „řezbářským“ uměním dosáhla až na zlato. Vystoupení našeho nároďáku zhodnotil pro Toprecepty.cz jeho manažer a známý šéfkuchař Tomáš Popp.
Úspěšný nároďák
Česká reprezentace cestovala do Stuttgartu, kde se olympiáda konala, s velkým očekáváním. Zároveň si však uvědomovala sílu soupeřů. S výsledkem ale musí být naši reprezentanti spokojeni. Celkově se totiž české týmy posouvají kupředu k lepším umístěním.
Mohlo by vás zajímat
Medailová sklizeň
„I ostatní týmy na sobě pracují, proto je konkurence silná. Z vystoupení národních týmů, tedy juniorského i seniorského, mám radost,“ řekl pro Toprecepty.cz Tomáš Popp.
Připomněl také, že v kategorii regionálních týmů získal Intergast culinary team stříbro, v sekci catering si Aramark team vybojoval bronz a Nestlé tým diplom.
„V kategorii live carving (kuchařská technika, při níž se do jídla vyřezávají různé tvary - pozn.red.) celkově vyhrála Tereza Buchtová. Uspěli i další jednotlivci a týmy. Reprezentace České republiky byla na IKA Culinary Olympics skvělá,“ dodal manažer reprezentace.
Česká kuchyně jinak
Největší radost mu udělal jeho tým, který podle jeho slov pracoval po technické stránce skvěle, precizně a čistě. „Ocenili to i komisaři. Výborně jsme si vedli při servisu Restaurace národů, kde se podávají tři chody pro 110 osob,“ vysvětlil Popp.
A na jaké pokrmy naši v soubojích s ostatními státy vsadili? „Uspěli jsme s jídly, která jsou inspirovaná českou kuchyní, ale zpracování a suroviny celoevropské. Například na předkrm jsme připravovali candáta s bylinkovou fáší, pyré z topinambur a petrželovou sedlinou. Protože na předkrmu musí být i mořský plod, zvolili jsme krevetu,“ popsal plzeňský patriot a oblíbený šéfkuchař.
Víme, kde jsou rezervy
Zároveň přiznal, že všechno nebylo úplně podle představ. „Technicky jsme byli na dobré úrovni, ale letos nám nevyšly úplně všechny komponenty pokrmů. Musíme se vrátit k základům a soustředit se na špičkové provedení, skvělé chutě a textury,“ řekl Popp pro Toprecepty.cz s tím, že vše musí být postavené na dobrých technických základech.
Prostor pro zlepšení proto vidí, kromě většího soustředění na dokonalé zpracování je to i způsob přípravy. „Musíme více trénovat v kuchyních odpovídajících těm olympijským,“ uvědomuje si manažer národního týmu. Že není čas na velké rozkoukávání potvrzují i jeho další slova: „Trénovat začneme hned v dubnu. Generálkou před olympiádou je Světový pohár v Lucembursku v listopadu 2026. Vlítneme na to hned,“ říká s úsměvem Tomáš Popp.
Na práci našeho národního týmu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: pokud si doma chcete také připravit candáta, zkuste ho podle našeho videoreceptu udělat na másle.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Co měl na vánočním stole prezident Masaryk? Kapra nahradil candát, následoval bažant a nechybělo ani speciální cukroví
Novoluní a jídelníček: Beran potřebuje poctivou svíčkovou, Pannám udělá dobře gulášovka a Rak se pustí do palačinek
Česká kuchařská reprezentace má z olympiády pět medailí: Prostor pro zlepšení ale je, říká manažer nároďáku Tomáš Popp
Přečtěte si Zobrazit více
Jídlo ve vlacích Českých drah může být zážitkem, říká šéfkuchař Tomáš Popp. Vždyť ho připravuje kuchařská reprezentace
Náš život s celiakií aneb Co na to máma, když se bezlepkovou stane dcera Áňa. Začátky jako z nepovedené pohádky
Masopustní akce nabízí slevu 30 % na vše z našeho e-shopu: Nakupte kuchařky za ceny, kterým neuvěříte