Jak pěstovat bylinky za oknem? Semínka bazalky potřebují vlhčit rozprašovačem, u petrželky je lepší koupit sazeničku
14. 2. 2024 Ostatní
Máte rádi čerstvé bylinky, a nechcete ty z obchodu? Vypěstujte si svoje vlastní bylinky na parapetu. Není to vůbec složité. Poradíme, které tak můžete pěstovat, a co dělat, aby dlouho vydržely.
Čerstvé bylinky na parapetu
Čerstvé bylinky obohatí a promění chuť jídla. A co si budeme vyprávět, s čerstvými bylinkami jídlo také mnohem lépe vypadá. Pokud rádi vaříme, je skvělé pěstovat bylinky doma. Když máme v kuchyni na parapetu bylinky potřebné k vaření, máme tak i hezkou dekoraci. Ideální je, když okno míří na jih nebo na západ, to se rostlinkám dobře daří.
A jaké bylinky jsou snadné na domácí pěstování? Hodí se bazalka, tymián, majoránka, pažitka, dále třeba šalvěj, máta, meduňka nebo oregano. Pokud si koupíme v zahradnictví sazeničku petrželky, další pěstování už bude snazší. V truhlících si bylinky předpěstujeme a pak je můžeme pěstovat třeba i v ozdobných květináčích. Začít můžeme už teď.
Mohlo by vás zajímat
Pěstování bazalky na parapetu
Bazalka patří k velmi často využívaným bylinkám a skvěle se hodí hlavně do rajčatových jídel. Doma si bazalku snadno vypěstujeme ze semínka. Stejně jako u dalších bylinek stačí truhlík nebo prostornější květináč, dále substrát na bylinky a příslušná semínka.
Bazalku vyséváme jen mírně pod povrch. Zaléváme tak, aby hlína nevyschla. Jen ze začátku si pro lepší zakořenění vezmeme na pomoc rozprašovač. Asi za 14 dnů bazalka začne klíčit. Objeví se drobné sazeničky, které za dalších 14 dnů rozsadíme do většího květináčku. Rostlina dobře roste a pomáhá jí zastřihávání nad druhým lístkem. Pak se hezky větví.
Mohlo by vás zajímat
Pěstování tymiánu v kuchyni
Také tymián se velmi dobře uplatní v kuchyni. Velmi aromatická bylinka dobře doplňuje maso. Ideální je čerstvá. Tymiánu vyhovuje snadno propustná půda, nesnáší přemokření. Drobná semínka tymiánu vyséváme řídce do výsevního substrátu tak, že je zatlačíme do zeminy (nezasypáváme) a opět spíše rosíme. Zakryjeme třeba prodyšnou textilií nebo sklíčkem, které pravidelně sundáváme. Rostlina vyklíčí za 5-10 dnů. Jakmile tymián vytvoří druhou sadu lístků, rostlinu rozsadíme.
Mohlo by vás zajímat
Pěstování majoránky v květináči
Majoránka je výborná v polévkách, nejen v bramboračce. Majoránku předpěstováváme v substrátu pro zeleninu v malinkatém pařeňišťátku, podobně jako v případě tymiánu. Obdobně se pěstuje a později košatí. Jakmile majoránka povyroste, je třeba vzít nůžky a trochu větvičky prostříhat. Znovu bohatě obrazí.
Mohlo by vás zajímat
Pěstování pažitky na parapetu
Pažitka patří mezi hojně využívaná koření. Tato bylinka se hodí na ochucení polévek, různých salátů a pomazánek. Je poměrně dekorativní a snadno se pěstuje. Dvouletá rostlina (vždy několik semínek na jednom místě) klíčí při teplotě 15–20 °C zhruba dva týdny. První rok po výsevu má jemné stonky, dalším rokem zesílí. Pokud chceme snadnější pěstování, můžeme si domů přinést odkopek (odkopek je sazenička získaná odělením, odkopnutím). Pažitka má ráda písčitou půdu.
Mohlo by vás zajímat
Pěstování meduňky a máty na parapetu
Tyto dvě bylinky se využívají na přípravu čajů a dalších nápojů, nebo jako zdoba dezertů. Nejsnadněji opět můžeme pěstovat rostlinu pomocí odkopků. Rostlinky mají rády vlhkou, ale ne přemokřelou půdu.
Málokdo může rozporovat tvrzení, že celá řada jídel chutná lépe dochucená čerstvými bylinkami. Ať už se jedná o saláty, polévky, nebo třeba italské caprese, které by bez bazalky nebylo úplné, zelené…
Pěstování petrželky doma
Jak už jsme zmínili, ideální je pořídit si sazeničku petrželky v zahradnictví, protože její klíčení není snadné a semínka se velmi těžko ujímají. Když ji získáme tímto způsobem, dodáme jí hlavně dostatek zálivky a třeba je také zmínit, že rostlině vyhovuje spíše polostín. Opět zastřiháváme, aby petrželka více rostla. Budeme jí tak mít dostatek pro ozdobu pomazánek, salátů, ale i do polévek.
Témata
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Bylinky za oknem: Jak jednoduše vypěstovat řeřichu? Několik porcí zdraví vás vyjde jen na 13 Kč!
Byliny v kuchyni: Proč se tymiánu přezdívá penicilin chudých?
Fytoterapeutka Monika Poledníková radí, jak na univerzální tymiánový sirup. Má blahodárné účinky na zdraví, říká odbornice