Mrkvové minikoláčky s povidly: Sladká mrkev nahradí cukr, jsou báječně šťavnaté a neuvěřitelně vláčné a chutnají božsky
19. 2. 2024 Vaření
Koláčky nemusí být vždy připraveny z klasického těsta. Upečte si mrkvové minikoláčky s povidly. Jsou krásně nasládlé díky mrkvi a s povidly naprosto vynikající. Můžete je ale přichystat i s jinou oblíbenou náplní.
Mrkev ve sladkém pečení
Ačkoliv to vypadá zvláštně, mrkev je ve sladkém pečení jako doma. Ten, kdo si dá mrkvové dobroty, bývá překvapen, jak dobře chutnají. Ať už to jsou různé mrkvové šátečky, mrkvový koláč, ale i mrkvový dort.
Ani v našich krajích oblíbené koláčky nejsou potřeba chystat pouze v klasické podobě. I tyto koláčky se dají připravit z mrkvového těsta. A jsou výborné.
Mohlo by vás zajímat
Mrkvové těsto
Pokud jste kolem mrkvových dezertů zatím jen opatrně našlapovali, vyplatí se do nich pustit. Do těsta se dává jemně nastrouhaná syrová mrkev a díky ní se těsto dosladí. Není třeba používat tolik cukru. Některé verze bývají i zcela bez cukru. Kromě toho těsto získá krásnou barvu. Může také zvláčnět, případně zkřehnout.
Náplně do mrkvových koláčků
Do mrkvových koláčků můžete dávat jakékoliv náplně. Kromě ochucených povidel, která se objevují v níže uvedeném receptu, může jít i o další oblíbené náplně, jako jsou maková, tvarohová, nebo třeba ořechová.
Koláčky si můžete upéct na slavnostní příležitosti, nebo prostě tehdy, když na ně dostanete chuť.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…
Mrkvové minikoláčky s povidly
Na přípravu minikoláčků budete potřebovat: 350 g polohrubé mouky, 150 g másla, 150 g jemně strouhané mrkve, 1/2 sáčku kypřicího prášku do perníku, špetku soli a citronovou kůru. Dále: povidla, skořice, vanilkový cukr, cukr a vanilkový cukr na posyp.
Jak na to? Na vál dejte odváženou mouku, máslo, mrkev a prášek do pečiva. Zpracujte vše do pevného a nelepivého těsta. Zabalte ho do fólie a nechte půl hodiny odpočinout.
Troubu předehřejte na 200 °C. Těsto rozdělte na dvě části a z každé uválejte váleček. Každý váleček nakrájejte na stejně velké kousky. Utvořte kuličky a pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Do každé kuličky udělejte štamprlí důlek.
Povidla ochuťte cukrem a skořicí a lžičkou dávejte vždy trochu do každé připravené kuličky. Pečte v horké troubě asi 20 minut. Upečené koláčky posypte cukrem.
Náš tip: Přichystejte si podle tohoto videoreceptu vynikající mrkvový koláč:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak využít mrkev? Zkuste vláčnou zeleninovou bábovku nebo skvělé mrkvové knedlíčky
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit linecké? Aby bylo těsto tvárné a cukroví pak krásně křehké, nejdůležitější se vybrat tu správnou mouku
Přečtěte si Zobrazit více
Mrkvový dort je hodně muziky za málo peněz. Lahodný moučník se objevil, když nebylo na cukr
Jak připravit nejlepší náplně do koláčů: Tvarohová, povidlová i maková budou díky správnému ochucení fantastické
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem