Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Šátečky s jablky a marmeládou: Aby byly dokonale křehké a jemné, je dobré použít fígl s tukem a část mouky nahradit
Zdroj: Toprecepty, mysulka

Plněné šátečky si nemusíte kupovat. Výborné křehké šátečky s jablky a marmeládou si snadno připravíte doma. Hodí se nejen ke snídani, ale také jako dezert i pohoštění pro návštěvu.

Plněné šátečky 

Někdy si kupujeme plněné šátečky, ale v porovnání s těmi domácími je to úplně něco jiného. Doma si můžeme přichystat krásně křehoučké voňavé sladké pečivo, které se nebudeme stydět nabídnout i návštěvě.

Šátečky bývají obvykle plněné marmeládou nebo povidly. Můžeme je naplnit ale i dalšími sladkými náplněmi, a to od makové, tvarohové, přes oříškovou, až třeba po jablečnou. Těsto můžeme naplnit i slanou náplní, jako je třeba nivová, ale také směsí z uzeniny a zeleniny.

Příprava křehkého těsta

Výborné šátečky jsou připravené z křehkého těsta. Krásně se rozplývá v ústech a jeho příprava vyžaduje jen pár tipů. Křehké těsto je podobné listovému těstu. 

Při přípravě křehkého těsta je důležité zvolit správné ingredience, které mají být také použity určitým způsobem. Zní to jako věda, ale není. Obvykle se používá prosátá pšeničná hladká mouka s průměrným obsahem lepku, tedy klasická. Jinak by se těsto drolilo, v případě vysokého obsahu lepku by zase bylo těžké. Jak na to, aby bylo krásně křehké? K tomu nám dopomůže trocha škrobové moučky, ideálně kukuřičné. Nahradíme jí zhruba 1/3 množství mouky. 

Do křehkého těsta se obvykle používá máslo, někdy bývá nahrazované jiným tukem. Co je ale nezbytné, je vychlazený tuk. Studený, ne včak zmrzlý tuk je nejlepší nastrouhat.

V křehkých těstech bývají i vejce nebo žloutky. Pokud v nich nejsou, přidává se trocha prášku do pečiva, aby bylo těsto nadýchané. Těsto obvykle obsahuje i studenou tekutinu (většinou vodu), kterou přidáváme postupně tak, aby těsto nebylo mazlavé. Cukr v křehkém těstu není nutný, pečivo se pak může připalovat a roztékat. Do těsta můžeme přidat i ocet, aby se táhlo.

Jablka

Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…

Šátečky s jablky a marmeládou

Na zhruba 50 šátečků si připravte: 500 g hladké mouky, 250 g ztuženého tuku Omega, 1 celé vejce, 1 žloutek, 2 polévkové lžíce octa, 180 ml vody, špetku soli, asi 4 jablka, jahodovou marmeládu, moučkový cukr a vanilkový cukr na posypání.

Jak na to? Do mísy nasypte mouku, na hrubém struhadle nastrouhejte tuk, přidejte ostatní ingredience, vypracujte z nich těsto a dejte ho na chvíli odležet do lednice.

Jablka oloupejte a nastrouhejte. Z těsta vyválejte plát a rádýlkem vykrajujte čtverečky nebo obdélníčky. Na polovinu čtverečku dejte jablka (když mají moc šťávy, tak trochu vymačkejte) a na ně asi půl lžičky marmelády. Přehněte a vidličkou stlačte kraje. Můžete použít i tvořítko z umělé hmoty.

Troubu předehřejte na 180 °C. Plech vyložte pečicím papírem a šátečky na něj poskládejte. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova. Vytáhněte z trouby a ještě teplé šátečky posypejte moučkovým cukrem, nebo je v něm obalte. 

Náš tip: Připravit si můžete také povidlové šátečky podle tohoto videoreceptu:

Recepty k tomuto článku