Šťavnatý fofr koláč plný jablek: Na přípravě úžasně vláčného a skořicí vonícího koláče je nejdelší škrábání jablek, hotový je za chvíli
21. 2. 2024 Vaření
Dali byste si rádi lahodný koláč plný jablek? Máme pro vás oblíbený recept, který je zcela nenáročný na přípravu. Koláč pak stačí jen pocukrovat, ale máme i další tipy, jak ho ještě vylepšit.
Rychlý jablečný koláč
Rychlému koláči se také říká "fofr" buchta. Ať už koláč nebo buchta, každopádně se jde o moučník, který je neuvěřitelně snadný na přípravu. Prakticky spočívá pouze ve smíchání jednotlivých ingrediencí. Jediné, co je třeba předtím provést, je důkladné rozšlehání vajíček a cukru do pěny. Dezert je vynikající a dobře vypadá.
Mohlo by vás zajímat
Jednoduchý jablečný koláč na plech
Jak jsme uvedli, koláč/buchta je velmi jednoduchá na přípravu. Pokud chceme, můžeme si základ z vajec, mouky, prášku do pečiva, jablek, oleje, vody, citronu, skořice a cukru vylepšit o další ingredience.
Do koláče je možné přimíchat i nahrubo nasekané vlašské ořechy. Jablka také báječně ladí s rozinkami, které je lepší propláchnout horkou vodou nebo naložit do rumu. Jablečný koláč může vonět nejen skořicí, ale i vanilkou. Můžete ji přidat prostřednictvím vanilkového cukru, vanilkové esence nebo využít pár zrníček vanilky.
Pokud bychom chtěli ještě další vylepšení, můžeme koláč nakonec polít čokoládovou polevou a posypat kokosem nebo ořechy.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Šťavnatý fofr koláč plný jablek
Na tento fofr koláč budete potřebovat: 1 kg oloupaných jablek, 5 větších vajec (nebo 6 menších), 1 citron (citronová kůra a šťáva), 160 g cukru krupice (dle chuti jablek), 1 rovná lžíce skořice (dle chuti), 100 ml oleje, 100 ml vody, 400 g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, máslo na vymazání plechu a hrubou mouku na vysypání plechu.
Jak na to? Oloupaná jablka pokrájejte na menší kostičky či nudličky. Dejte je do mísy a zakapejte citronovou šťávou z jednoho citronu. Troubu předehřejte na 170 °C.
Do větší mísy rozklepněte vejce, přidejte cukr a vyšlehejte je do pěny. Citronovou kůru nastrouhejte najemno a přidejte ji do pěny spolu se skořicí a olejem. Přilijte vodu a promíchejte. Přisypejte mouku prosátou s práškem do pečiva, dobře promíchejte, přidejte připravená jablka a ode dna dobře promíchejte, aby se kostičky jablek důkladně obalily těstem.
Připravte si větší hluboký plech. Vymažte ho máslem a vysypejte hrubou moukou. Těsto do něj přemístěte. Uhlaďte do roviny a vložte do předehřáté trouby. Pečte dorůžova.
Upečenost jablečného koláče vyzkoušejte vpíchnutím špejle (po vytažení z těsta musí zůstat špejle čistá, suchá, bez zbytků těsta). Buchtu nechte zchladnout, a pak ji lehce poprašte moučkovým cukrem.
Náš tip: Připravte si fofr koláč (buchtu) plný jablek podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Jak na krásně lesklou, chutnou a hladkou polevu? Stačí málo a může být jako od profesionálního cukráře
Jak na jablečný páj jako z amerického filmu? Díky jednoduchým sezónním koláčům budete za hvězdu