Svatovavřinecké z Kobylí připomíná historii osmi století
9. 6. 2016 Tipy a triky
Svatovavřinecké je na území České republiky nejpěstovanější modrou odrůdou a jednou z nejoblíbenějších. Naše země se také může pochlubit tím, že je současně největším pěstitelem na světě. Podle odborných expertíz by měla odrůda pocházet z oblasti Burgundska.
Rubínově zbarvené Svatovavřinecké víno pěstované na jedné z nejstarších viničních tratí vinařství Víno z Kobylí bylo zařazeno do speciální Kolekce Osm Století. Unikátní kolekce upozorňuje na staletou historii, která se mohla psát díky jedinečným klimatickým a půdním podmínkám panujícím v Kobylí a okolí. Kobylské vinice patří do Velkopavlovické vinařské podoblasti, současně se řadí do Mikroregionu Modré Hory. Vína odtud mohou nést originální certifikaci (VOC).
Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 má rubínovou barvu s cihlovými tóny. Ve vůni vyniká lahodnost sušených švestek, na kterou v chuti navazují tóny připomínající povidla. Dochuť je sametově dlouhá. Hrozny byly sbírány ve viniční trati U skalky. Doporučuje se k hovězímu masu či ke zvěřině.
Jaroslav Sapík doporučuje k vínu Svatovavřinecké, pozdní sběr 2009 Hovězí oháňku s dijonskou omáčkou.
Hovězí oháňka
Suroviny:
1200g hovězí oháňky nakrájené na špalíčky
4 ks morkových kostí
sůl
pepř
kořenová zelenina
nové koření
1 cibule
2 stroužky česneku
Postup:
Oháňku dáme vařit s kořením a očištěnou kořenovou zeleninou.
Morkové kosti zabalíme do alobalu a přidáme do vývaru k oháňce.
Oháňku vaříme tak dlouho až se maso odděluje od kosti. Mezitím než se uvaří maso, si připravíme dijonskou omáčku.
Dijonská omáčka
Suroviny:
1 malá sklenka dijonské hořčice
0,5 litru šlehačky
sůl
bílý pepř
cukr
lžíce másla
1cibule
Postup:
Máslo rozehřejeme, přidáme hořčici, zalijeme šlehačkou a za stálého míchání vaříme tak dlouho, až se spojí hořčice se šlehačkou. Přidáme špetku soli, cukr a bílý mletý pepř. Na talíř dáme kousky oháňky, doprostřed morkovou kost, na kterou nasypeme najemno nakrájenou cibuli a oháňku přelijeme dijonskou omáčkou. Podáváme s tmavým pečivem.
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Vánoční trhy v Praze na Míráku lákají na pečená jablka v čokoládě, cukroví i andělské langoše za 140 Kč
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů