Frgály z tortilly od Andrey z Pardubicka dobyly internet: Chutnají jako ty pravé, navíc je můžete mlsat i při dietě
20. 2. 2024 Vaření
Právě touha zhubnout vedla k tomu, že netradiční valašský frgál Andrea Ondová vymyslela. Nejenže si na nich můžete pochutnávat téměř bez výčitek, navíc je zvládnou i ti, kteří nemají žádné pekařské zkušenosti. Nemusíte na ně totiž připravovat žádné těsto, to totiž nahradí obyčejná placka tortilla.
Pravé frgály z Valašska
Frgály, kynuté koláče z Valašska jsou asi nejslavnějším regionálním moučníkem u nás. Prodávají se snad na každém trhu a pouti, a to po celé republice. Tyto velké koláče, jimž se někdy pro jejich tvar přezdívá valašská pizza, jsou zkrátka dokonalé a je těžké je nemilovat.
Na frgálech je úžasné hlavně spojení tenoučké vrstvy těsta, kterou zakrývá silná vrstva náplně. Obvykle to co do oblíbenosti na plné čáře vyhrávají ty hruškové, které jsou vždy mezi prvními vyprodané.
Ještě jednu věc ale nelze frgálům upřít, a to, že rozhodně nejde o žádnou dietku. Ty správné poctivé valašské frgály by měly být plné másla a cukru a dalších dobrot, které je činí tak dokonalými. Jde zkrátka o specialitu, na kterou je lepší, pokud chcete zhubnout, zapomenout.
Mohlo by vás zajímat
Koláče ve zdravější podobě
Na to ale Andrea Ondová ze Zderazi na Pardubicku odmítla přistoupit a vytvořila speciální frgál z tortilly. Andrea je maminkou dvou holčiček a k tomu shodit nějaké to kilo se odhodlala před čtyřmi lety. Tehdy vážila téměř 100 kilo, nyní je o 27 kilogramů lehčí, za což vděčí hlavně zdravému jídelníčku, jenž spočíval třeba i v tom, že klasická jídla české kuchyně upravovala do zdravější podoby.
Ale protože i při dietě je dobré si dělat radost, vymyslela Andrea speciální frgál, na který místo běžného kynutého těsta použila tortillu. Se svým výtvorem se pochlubila ve FB skupině Hubneme a jíme zdravě s kalorickými tabulkami a ihned se kolem něj strhla mela. Tuto zdravou sladkost chtěl totiž každý vyzkoušet.
S mákem a tvarohem
Andrea na svůj speciální frgál dala makovou a tvarohovou náplň. Do tvarohové náplně pak navíc přidala vanilkový protein, který je rovněž při dietě přínosný. Vše pak osladila čekankovým sirupem, který je považován za zdravější alternativu cukru. Když navíc použijete tortillu celozrnnou, vytvoříte zdravou dobrotu, kterou si i při dietě můžete vychutnat bez obav. A jak tedy ten slavný frgál připravíte?
Budete potřebovat: 2 tortilly (celozrnné nebo klasické). Na tvarohovou náplň: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 odměrku proteinu (vanilkového), 50 g čekankového sirupu na oslazení. Na makovou náplň: 80 g máku, 250 ml mléka, 30 g čekankového sirupu. Na drobenku: 60 g vloček, 30 g másla, sladidlo, nasekané ořechy. Dále: domácí marmeládu podle chuti (lze vynechat).
- Kulatou formu (například na cheesecake) vyložte papírem na pečení a položte na ni tortillu.
- Oba tvarohy vyšlehejte s vejci, proteinem a čekankovým sirupem. Množství sirupu volte dle své chuti. Na makovou náplň uvařte mák v mléce až do zhoustnutí. Jakmile směs vychladne, přidejte ji na tvarohový základ. Můžete také libovolně kombinovat s domácí marmeládou, ovocem či povidly dle chuti, ale pak bude frgál kaloričtější.
- Na drobenku smíchejte drcené ovesné vločky se sladidlem, máslem a drcenými ořechy.
- Koláč zasypejte připravenou drobenkou a pečte při 180 °C cca 50 minut. Nechte vychladnout a můžete konzumovat.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Závin i bez těsta? Rychlé jablečné rolky z tortilly voní karamelem a skořicí a na stole jsou do půlhodinky
Jak připravit dokonalou galaretku? Tradiční želatinový dezert má mnoho variant
Lahodné valašské frgály s mákem podle cukráře Josefa Maršálka: Recept a tipy, jak na to, aby se koláče vždycky povedly na jedničku
Přečtěte si Zobrazit více
Zdravé mlsání: Ovocné bonbony, domácí Kinder řezy nebo sušenky z červené řepy si děti zamilují
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů