Vyzkoušeli jsme „banánový test“ s alobalem. Takhle by mělo ovoce vydržet čerstvé mnohem déle
20. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
Tipy a triky do kuchyně se to na internetu, zejména sociálních sítích, jen hemží a hromadně se pak sdílejí a kopírují. Rozhodli jsme se proto jeden z nich, prodloužení čerstvosti banánu pomocí alobalu, otestovat.
Proč má alobal brzdit zrání ovoce
„Zabalte banán do alobalu a neuvěříte, co se stane!“, „Geniální trik, jak udržet banány čerstvé týdny.“, „Když použijete alobal, banány vydrží až tři týdny bez úhony!“ Tak přesně tyhle titulky a plus pár videí na Instagramu nás přesvědčilo, že do toho půjdeme a ověříme si „na vlastní banány“, co se tedy vážně stane a zda bude fungovat, co články a příspěvky na sociálních sítích deklarují.
Podle některých by totiž banány, když jim obalíte stopky alobalem nebo folií, měly zůstat déle čerstvé. Z banánů se totiž během dozrávání uvolňuje plyn ethylen, který právě urychluje dozrávání ovoce.
Čím zralejší plod je, tím více ethylenu by měl uvolňovat. Přitom většina ethylenu se koncentruje právě v oblasti stopek. Když je zakryjete, proces zrání zpomalíte. Dokonce se už, byť v zahraničí, prodávají látkové i plastové zakrývače banánových stopek.
Oproti tomu, když potřebujete, aby zelené banány dozrály rychleji, měly by se vložit do plastové krabice s víkem. Ethylen, uvolňující se ve formě plynu, zajistí rychlejší dozrání plodů, protože se bude koncentrovat v krabici pod víkem, a nebude unikat do prostoru.
Obě vysvětlení znějí logicky a dávají smysl. Tak jsme se rozhodli právě první teorii s alobalem vyzkoušet.
Mohlo by vás zajímat
Náš banánový test
Pro účely testu jsme nakoupili trs banánů v běžném supermarketu. Jak uvidíte na první fotce v galerii, banány byly ještě mírně zelené. Tedy ideální k otestování toho, zda alobal prodlouží jejich dozrávání.
Trs jsme rozdělili po dvou kusech a jednu část jsme pečlivě zabalili do alobalu a druhou nechali volně. Banány jsme umístili na prkýnko a nechali při běžné pokojové teplotě v místnosti, kde se netopí a hodně větrá.
Každý den jsme pak banány fotili, abychom zaznamenali, jak se liší ty zabalené a ty nezabalené. Třetí den byly všechny banány zhruba stejně zralé, s krásnou sytě žlutou barvou. Pátý den už byly banány viditelně hodně zralé. K našemu překvapení ale hůř vypadaly ty, co měly zabalené stopky.
Rozdíl je sice nepatrný, jak můžete vidět na fotkách, ale i tak je výsledek našeho testu jasný. Alobal nijak nezpomalil zrání banánů a trsy zabalené i nezabalené zrály úplně stejně.
Jestli tedy tato teorie v praxi skutečně někdy někomu fungovala, to nevíme, byť banány se zabalenými stopkami vídáme i v obchodech. Ale jsou zabalené průhlednou folií, nikoli alobalem, a zároveň bývají v chladnějších prostorách, než je běžný byt, a celkově je s banány zacházeno jinak.
Náš test v běžném bytě s běžnými teplotními podmínkami nepřinesl očekávaný efekt.
Na průběh našeho testu se můžete podívat taky v galerii:
Zdroje informací:
Věda živě: Proč skladovat banány zabalené v alobalu? Osvědčené triky, díky kterým vydrží týdny čerstvé a chutné
The Economic Times Industry: 5 tips to protect bananas from turning brown
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Frgály z tortilly od Andrey z Pardubicka dobyly internet: Chutnají jako ty pravé, navíc je můžete mlsat i při dietě
Zapečený jitrnicový prejt snadno připravíte i doma: Krásně voní majoránkou a česnekem a vynikající je s bramborem
Zlata Adamovská přiznává, že vaření nevyhledává: Králíka podle maminčina receptu ale připravuji ráda, říká herečka
Přečtěte si Zobrazit více
Suchej únor v podání hvězd: Heidi Janků, Hanka Kynychová i Monika Absolonová prozradily, zda vydrží bez alkoholu
Kvíz na téma jarní bylinky: Z vycházek si přineseme vždy něco dobrého do kuchyně
14 receptů na jídla pečená v sáčku: Vyzkoušejte snadné a čisté pečení plné chuti