Roman z Peče celá země nečekal, že ještě v soutěži bude: Jen jsem nechtěl vypadnout v prvním kole, říká
26. 2. 2024 Rozhovory a reportáže
V Peče celá země zůstali po posledním kole už jen čtyři soutěžící. Patří mezi ně i Roman Klumpar, který minulý týden dosáhl dílčího úspěchu, když získal titul „Pekař týdne“. V rozhovoru pro Toprecepty.cz sympatický soutěžící přiznává, proč ho do soutěže nakonec nepřihlásila manželka, v kterých momentech nepoužívá při pečení váhu i co bude připravovat na Velikonoce.
Nejsilnější soupeř
Třetí řada Peče celá země bude znát svého vítěze již 9. března a zdá se, že letos by mohl na nejvyšší příčku úspěšně zaútočit i jeden z pánských účastníků show. Jedním z nich je Roman, který svými výkony zaujal porotce Míšu Landovou a Josefa Maršálka natolik, že ho posunuli do poslední čtyřky. S jakým cílem vlastně obchodník v oddělení péče o zákazníky v IT společnosti šel, kdo je podle něj nejsilnějším soupeřem nebo co si zpívá u pečení, prozradil pro Toprecepty.cz.
Mohlo by vás zajímat
Doma se to peče krásně
Romane, soutěž Peče celá země je za svou polovinou a vy stále bojujete o vítězství v ní. Jaký je to pocit?
To, že jsem se dostal tak daleko, je pro mě neuvěřitelné. Mojí metou bylo druhé kolo, a to by mi stačilo. Jednak jsem nechtěl vypadnout hned v prvním kole, to asi nikdo z nás, ale zároveň jsem si chtěl ve druhém kole upéct záviny a hlavně slaný dort. Na tyto výzvy jsem se opravdu těšil a věřil jsem si, že zde mohu něco opravdu předvést. A pokud bych vypadnul, pak bych se nemusel stydět za špatně odvedenou práci.
Titul „Pekař týdne“ byl tedy nad plán a musel vás potěšit. Věřil jste si právě v disciplínách, v nichž jste uspěl?
Titul Pekaře týdne mi udělal nepopsatelnou radost. Ještě dnes se z toho těším a přál bych každému, aby si zažil stejný pocit, jako jsem měl já. Disciplíny tohoto kola nebyly nijak jednoduché, ostatně jako disciplíny v každém jiném kole.
Nejvíce svazující je pro nás vždycky doba, za kterou musíte upéct. To si v tom „domácím“ pečení moc nenatrénujete. Doma se nám to peče, když nám za zády nestojí Terezka s Václavem a neoznamují vám, že se blíží čas odevzdání. Musím přiznat, že v případě donutů mně pomohla rychlá improvizace, v případě preclíků zase moje vášeň k pekařině a v poslední výzvě moje druhá vášeň, kterou je odpalované těsto.
Když se rozhlédnete ve studiu kolem sebe, koho považujete za nejsilnějšího soupeře?
Od prvního dílu zcela veřejně podporuji Vojtu, ze kterého mně hned na začátku spadla brada. Vojta je kouzelník, neuvěřitelně všestranný umělec, cukrář a skromný kluk. A to se dnes již moc nenosí.
V kuchyni zní klasika
Blíží se Velikonoce, svátky, při kterých rád pečete. Co budete chystat na ty letošní?
Máme s manželkou takovou naši oblíbenou každoroční sadu velikonočních dobrůtek, kde nesmí chybět beránek, mazanec, věnec, linecká vajíčka a samozřejmě nádivka s pořádnou porcí kopřiv a uzeného masa.
Při velikonočním pečení určitě bude znít vaší kuchyní hudba, kterou máte rád. Navíc se už i v soutěži ukázalo, že problém nemáte ani se zpěvem. Co to bude tentokrát?
Já zpívám pořád, někdy ani nevím co konkrétně, protože se soustředím na ruce a hlava si jede úplně sama. Bohužel někdy si zpívám i na ulici. Ale téměř vždy je to klasická hudba - Dvořák, Smetana, Janáček, Verdi, Mozart.
Často zmiňujete svou manželku i obě děti. Co říkali na to, když jste se do Peče celá země přihlásil?
Původně mě chtěla přihlásit moje žena, aniž bych o tom věděl. Ale ono to moc nešlo. Do přihlášky musíte vyplnit soustu konkrétních cukrářských a pekařských zkušeností, jejich různá hodnocení, a to beze mě úplně nešlo. Jinak moje rodina mě po celou dobu neuvěřitelně podporovala a za to jsem jim moc vděčný.
Váha není třeba
Tak to jste jim na oplátku určitě upekl něco dobrého. Co připravujete rodině nejčastěji?
My pečeme každý týden chléb ze žitného kvásku, jmenuje se Karel (úsměv), jinak velmi často peču housky, bagety, italské pečivo. Z těch cukrářských výrobků jsou to nejčastěji ty z kynutého těsta, a to koláče, vdolky, koláče na plech, záviny, vánočky, mazance. Z odpalovaného těsta dělám nejraději moje citrónovo-rumové věnečky, eclairs, profiterolky.
Pečete všechny tyhle dobroty raději přesně podle daných receptů nebo necháváte promluvit i svou fantazii?
Myslím si, že se spíše držím osvědčených receptů, ale moc nepoužívám váhu. Třeba u kynutého těsta snad nikdy nevážím. Jen vím, že pokud chci udělat dvě vánočky pro kamarády, pak k tomu potřebuji kostku másla, droždí, balení mouky, dost cukru, teplé mléko, sůl, no a pak to voňavé: citron, rozinky, vanilku, rum, mandle.
Když vám to takhle skvěle jde, neuvažoval jste o tom, že byste se pekařství věnoval i profesně? Nelákala by vás třeba vlastní cukrárna?
Mým velkým snem je otevřít si vlastní pekárnu. Takovou, ke které když přicházíte, už z dálky je cítit kvásek, neskutečná vůně čerstvého pečiva i másla a ovocem zdobené koláče.
Na Romanovu cestu soutěží Peče celá země se můžete podívat do naší fotogalerie:
Náš tip: Vytvořte si i vy podle našeho videoreceptu domácí chleba :
Témata
Třetí řada Peče celá země
Peče celá země 2024 byla už třetí řadou oblíbeného soutěžního pořadu, který Česká televize zařadila do svého programu na začátku roku 2024.
Porotci, soutěžící a moderátoři Peče celá země 2024
Celkem v deseti soutěžních kolech poměřilo své pekařské schopnosti dvanáct účastníků. Třetí řada Peče celá země nabídla souboj učitelky, pracovníka v IT, hudebnice ze slavné rodiny i gymnazisty. Jejich výkony hodnotili dva porotci - pekař a cukrář Josef Maršálek a cukrářka Michaela Landová. Moderování se chopili herci Tereza Bebarová a Václav Kopta.
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Peče celá země: Jak připravit dokonalý slaný dort? Podle těchto tipů jej zvládne každý, stačí jen toustový chléb a trocha fantazie
Skvělý koláč s blumami od Tondy z Peče celá země: Křehké těsto s makovou náplní, blumami a rumem chutná fantasticky
Jak na dokonalé donuty: Tvar uděláte pomocí dvou skleniček, chuti a konzistenci prospěje kynutí přes noc
Přečtěte si Zobrazit více
Vojta z Peče celá země přiznává: Recepty jsou od toho, aby se zkoušely. Jsou ale věci, které neumím a ani umět nechci
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Roman z Peče celá země nečekal, že ještě v soutěži bude: Jen jsem nechtěl vypadnout v prvním kole, říká