Teď vaří děda: Příběh kuchaře, který šel do učení ve 14 letech a vaří dodnes. Jeho nudle se zelím a uzeným si zamilujete
28. 3. 2024 Vaření
Babiččina kuchyně je obecně známá a velmi oblíbená. Jak ale vaří děda, kterému je 80 let a jako učeň začínal ve svých 14 letech? Pojďte se s námi podívat na příběh i recepty Josefa Senohrábka, který se rozhodl své kuchařské zkušenosti sdílet se čtenáři webu Toprecepty.cz.
Příběh kuchařského života
„V roce 1958 jsem nastoupil do učení na tříletý obor kuchař-číšník k Čedoku Praha, pod který tehdy spadaly hotely vysokých skupin. Já měl praxi střídavě v hotelu Esplanade v Mariánských Lázních, v Palace hotelu a Grandhotelu Moskva PUPP v Karlových Varech,“ vzpomíná na své začátky před 66 lety Josef Senohrábek, který po vyučení a vojně získával zkušenosti v hotelích Čedoku.
„Praxe to byla báječná díky skvělým kuchařům a různému zaměření. Můj šéfkuchař byl prvotřídní hotovkář-omáčkář, a to je i moje láska," vypráví Josef. Ten posléze pracoval i v čínské restauraci ve Vodičkově ulici nebo v restauraci Moskva na Příkopech a mimo jiné stál po boku kuchařského mistra Viléma Vrabce. Při práci si také dodělal hotelovku a pak se rozhodl změnit štaci a pracovat sám za sebe.
„Přešel jsem z luxusu na obyčejnou práci k Jednotě. Dostal jsem restauraci u silnice a začal vařit pro šoféry. Rozneslo se to tak, že jsem se nezastavil. Ve čtyři ráno do kuchyně a v sedm hodin už kluci stavěli na polévku a guláš s rohlíkem."
Život kuchaře byl zkrátka vždycky frmol. To potvrzuje i Josef, který pak potkal lásku a oženil se. „Manželka vystudovala konzervatoř, ale odložila nástroj, vzala zástěru a šla za mnou do kuchyně. Odjeli jsme do Jizerek a pracovali na horské chatě, já jako kuchař a vše ostatní, manželka jako správce a vše ostatní. Byli jsme spolu 24 hodin denně a jsme dosud," doplňuje Josef, který je se svou ženou 43 let.
Mohlo by vás zajímat
Poklad z Facebooku
Josefa Senohrábka jsme „potkali" ve facebookové skupině Skromné vaření a pečení pro každého, kam se přidal loni. Od té doby ostatním uživatelům předává recepty i zkušenosti z celých těch let, kdy se jako profesionální kuchař živil vařením, ale i z doby aktuální, protože i ve svých 80 letech stále zkouší nové věci.
Jak sám říká, nic nevyhazuje a většinou dokáže zpracovat vše, aby to bylo jedlé. Do skupiny už přidal mnoho receptů, které se setkaly s velkou chválou. A nově bude svůj um předávat i čtenářům webu Toprecepty.
Josef ke svým receptům vždy fotí i postup, a tak je všechno dobře srozumitelné. Jako první si ukážeme jeho recept na nudle se zelím a třeba i s dobrým uzeným. Recept necháváme v původním znění, jak jej předává sám zkušený kuchař.
Recept na nudle se zelím podle Josefa
Menší hlávku zelí si rozkrojíme a zbavíme košťálu. Nakrájíme na nudličky a nemusí být úplně slabé. Protože si zelí potřebujeme opláchnout, tak si připravíme horkou vodu. Zelí do ní na dvě minutky dáme a ocedíme. Jednak se vypere a jednak jemně zkřehne.
Oloupeme jednu středně velkou cibuli a najemno nakrájíme. Vezmeme dvě polévkové lžíce másla a dáme rozpustit. Dáme orestovat cibuli, ale jen dosklovita, a přisypeme dvě polévkové lžíce cukru a necháme lehce zkaramelizovat.
Přidáme zelí, promícháme a přilijeme trochu vody, aby se podusilo. Osolíme a podle chuti přidáme ocet. Tak máme zelí a dáme si vařit nudle. Široké. Ocedíme a vmícháme zelí, dobře promícháme a opepříme. U nás dost opepříme, ale je na každém, jak má rád. A můžeme podávat.
Ale také je možné vzít pěkný kus uzeného a krásně lehounce opéct a dát na nudle se zelím. Tak to je všechno.
Extra tip: Na Josefovy fotky postupu se můžete podívat v naší galerii.
Podle našeho video receptu si připravíte i báječnou zelňačku.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Mistr studené kuchyně Vilém Vrabec: Poznejte životní dráhu kuchaře, který učil i Vlastu Buriana
Holka u plotny radí: Tomuhle mazanci v naší rodině nikdo neodolá. Voní vanilkou, je krásně nadýchaný a ozdobí každý stůl
Tekutý houbový extrakt dodá vašim pokrmům silnou chuť čerstvých hub. Poradíme, jak ho připravit
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Vynikající išlské dortíčky podle Sandtnerky: Tradiční cukroví jako od babičky voní kakaem, skořicí a rumem
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu