Holka u plotny radí: Dušená kedlubna se zakysanou smetanou a vejcem ochuceným řepou chutná skvěle
26. 2. 2024 Vaření
Máte rádi rychlá snadná a lehká jídla? Dušená kedlubna podle receptu mého táty mezi ně určitě patří. Připravená je v cukuletu a smlsnou si na ní klidně i celiaci nebo ti, co se snaží zhubnout. Ale u nás chutná bez výjimky všem!
Kedlubna lehce a zdravě
Pokud máte rádi tuhle zeleninu, určitě neváhejte a vyzkoušejte následující recept. Dušenou kedlubnu jen ze dvou surovin! Žádná mouka, žádné složité zahušťování, jen porce zdravé zeleniny a bílkovin.
Recept mám, stejně jako minulý týden u tvarůžkové pomazánky, od svého táty. Jak už jsem psala, je důchodce, sám si vaří a volí často snadná a na přípravu rychlá a jednoduchá jídla. Tak nám kdysi představil i dušenou kedlubnu se zakysankou.
Od té doby ji v doma milujeme všichni. A zejména já, když nemám nápady, co vařit a potřebuju něco naservírovat rychle.
Pro tentokrát jsem ale jídlo malinko zpestřila vajíčkem marinovaným v červené řepě. Vlastně šlo jen o to, vyzkoušet, jak to bude chutnat i vypadat. Ale je na vás, zda tento "doplněk" zkusíte taky. I bez něj je jídlo moc dobré.
Mohlo by vás zajímat
Recept na dušenou kedlubnu
Na dušenou kedlubnu budete potřebovat: 2 středně velké kedlubny, 1 kelímek zakysané smetany, trochu másla a sůl.
Na marinovaná vejce: 2 vejce a sterilovanou červenou řepu.
Jak na to? Kedlubnu oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Z natí vyberte hezčí části a pár lístků také nasekejte nahrubo. V kastrůlku rozpusťte máslo a kedlubnu i s nasekanými listy na něm poduste do poloměkka. Přidejte sůl a zakysanku a krátce prohřejte. Je hotovo!
Vhodnou přílohou jsou vařené brambory.
Jak na marinované vejce? Vajíčka vařte v osolené vodě přesně 6-7 minut. Poté ihned zchlaďte studenou vodou a nechte zcela vychladnout. Vychladlá vejce oloupejte a dejte je do vhodné skleničky nebo misky. Zalijte sterilovanou řepou a nechte v chladu marinovat 12-24 hodin.
Moje tipy:
- Pokud chcete ke kedlubně podávat i marinovaná vejce, musíte je pochopitelně začít dělat dříve, aby se stihla namarinovat. Ale je také možné servírovat kedlubnu jen s bramborami, anebo s bramborami a vařeným vejcem.
- Kedlubna samotná je připravená velice rychle, my ji máme rádi ještě napůl křupavou, takže ji nevaříme moc dlouho.
- Listy k ní dávat nemusíte, ale pro mě to vytváří zajímavý barevný i chuťový efekt. Mimochodem, listy i tak nemusíte vyhazovat, dá se z nich připravit dobré kedlubnové "zelí".
- Co se týká vejce naloženého v řepě, na talíři vypadá velmi efektně a je i chuťově zajímavé. Jen pozor, řepa je v něm dost znát, takže je to jen pro ty, kterým to nevadí. Tohle vejce může být i dobrým doplňkem salátu.
- Můj táta přidává ke kedlubně vždy trochu vegety. Nic proti, chutná to taky dobře a jsou už běžně k dostání vegety bez éček. Jen sušená zelenina a sůl.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Diktátor Stalin vyžadoval vanu plnou kyselých okurek, spolustolovníky „mučil“ pitím alkoholu a vařil mu Putin
Holka u plotny radí: Jak na babiččin nepečený dort ze dvou surovin? Zvládnete to za 5 minut!
Přečtěte si Zobrazit více
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Holka u plotny radí: Tvarůžková pomazánka jen ze dvou ingrediencí skvěle chutná na celozrnné bagetě