Božské chlebové krutonky podle Petry z MasterChefa: Ochucené česnekem a sýrem si je zamiloval i Jan Punčochář
28. 2. 2024 V kuchyni s VIP
Křupavé krutony už bereme jako nezbytnou součást mnoha polévek. Dodávají totiž chuť navíc, kterou běžné pečivo jen stěží zvládne. Vytvořit ovšem skvěle chutnající kruton není žádná legrace, pokud však máte správný recept. Petra z MasterChef Česko 2024 vymyslela geniální kombinaci, se kterou slaví obrovské úspěchy.
Ze zahušťovadla delikatesou
Dokážou pozvednout salát do nebeských výšin, vylepšit a zahustit polévku, anebo zpříjemnit večer u televize. Křupavé voňavé chlebové krutony mají zkrátka velký potenciál. Když je správně ochutíte a opečete, je to delikatesa za pár kaček.
Mohlo by vás zajímat
Když Petra ohromí i porotce
Účastnice loňské řady populární kuchařské show MasterChef Česko Petra Kamencová se svými chlebovými krutonky nejdříve zaválela v soutěži, kde si je pochvaloval i šéfkuchař Jan Punčochář. „Je to fámozní, křupe to, má to plnou chuť toho sýra a jsem maximálně spokojen,“ prohlásil porotce televizní soutěže v jednom z dílů loňské řady.
Asi i proto, že její krutonky slavily takový úspěch u profíků, rozhodla se Petra odtajnit recept a nabídnout svou verzi na i na Instragramu. A sdílení i lajky nebraly konce. Petra se smíchem říká, že by si měla tento recept nechat patentovat.
Krutonky totiž ochucuje česnekem, sýrem a také lahůdkovým droždím, které je známé pro svou chuť umami. Téhle trojkombinaci odolá málokdo.
Co se týká doby trvanlivosti, má Petra jasno. „Ve vzduchotěsné nádobě vydrží určitě i dva týdny, ale to se nám nikdy nepovedlo vyzkoušet,“ směje se Petra, která postup ukázala na videu. A my níže nabízíme originální Petřin recept.
Krutony podle Petry z MasterChef Česko
Na přípravu křupavých dobrot budete potřebovat: 1/2 kváskového chleba, asi 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce Podravky nebo jiného polévkového koření, 1 lžíci sušeného česneku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžíce parmezánu a pepř.
Jak na to?
- Polovinu chleba si nakrájejte na stejně velké kostičky, které dáte do větší mísy.
- Přilijte olej, přidejte polévkové koření, česnek, lahůdkové droždí, nastrouhaný parmezán, opepřete a dobře vše promíchejte.
- Krutony dejte na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut lehce do hněda.
- Servírujte například s polévkou, hodí se třeba česnečka.
Náš tip: Skvělou vyprošťovací česnečku si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Jak na dokonalé gratinované brambory: Chuti prospěje muškátový oříšek, o křupavou krustu se postará plátek másla na povrchu
Historie chleba: Z pšenice se původně dělala jen kaše, později byl bílý chléb symbolem bohatství a ten tmavý byl určen pro chudé
Jak na tu nejlepší zelňačku? Základem je dobré zelí, vylepší ji dobrá uzenina, kysaná smetana, ale třeba i sušené švestky
Přečtěte si Zobrazit více
Žampionové bramboráky: Netradiční varianta české klasiky překvapí jemnou chutí. Houby je ale třeba předem upravit
Tahle česnečka mění pravidla hry: Zkuste rozpečený sýr, krutóny s česnekovým máslem nebo uzená kuřecí křídla
Lahůdkové droždí dodá smaženému celeru jedinečnou chuť a křupavost. Na strouhanku už zapomenete