Božské chlebové krutonky podle Petry z MasterChefa: Ochucené česnekem a sýrem si je zamiloval i Jan Punčochář
28. 2. 2024 V kuchyni s VIP
Křupavé krutony už bereme jako nezbytnou součást mnoha polévek. Dodávají totiž chuť navíc, kterou běžné pečivo jen stěží zvládne. Vytvořit ovšem skvěle chutnající kruton není žádná legrace, pokud však máte správný recept. Petra z MasterChef Česko 2023 vymyslela geniální kombinaci, se kterou slaví obrovské úspěchy.
Ze zahušťovadla delikatesou
Dokážou pozvednout salát do nebeských výšin, vylepšit a zahustit polévku, anebo zpříjemnit večer u televize. Křupavé voňavé chlebové krutony mají zkrátka velký potenciál. Když je správně ochutíte a opečete, je to delikatesa za pár kaček.
Mohlo by vás zajímat
Když Petra ohromí i porotce
Účastnice loňské řady populární kuchařské show MasterChef Česko Petra Kamencová se svými chlebovými krutonky nejdříve zaválela v soutěži, kde si je pochvaloval i šéfkuchař Jan Punčochář. „Je to fámozní, křupe to, má to plnou chuť toho sýra a jsem maximálně spokojen,“ prohlásil porotce televizní soutěže v jednom z dílů loňské řady.
Asi i proto, že její krutonky slavily takový úspěch u profíků, rozhodla se Petra odtajnit recept a nabídnout svou verzi na i na Instragramu. A sdílení i lajky nebraly konce. Petra se smíchem říká, že by si měla tento recept nechat patentovat.
Krutonky totiž ochucuje česnekem, sýrem a také lahůdkovým droždím, které je známé pro svou chuť umami. Téhle trojkombinaci odolá málokdo.
Co se týká doby trvanlivosti, má Petra jasno. „Ve vzduchotěsné nádobě vydrží určitě i dva týdny, ale to se nám nikdy nepovedlo vyzkoušet,“ směje se Petra, která postup ukázala na videu. A my níže nabízíme originální Petřin recept.
Krutony podle Petry z MasterChef Česko
Na přípravu křupavých dobrot budete potřebovat: 1/2 kváskového chleba, asi 3 lžíce olivového oleje, 2 lžíce Podravky nebo jiného polévkového koření, 1 lžíci sušeného česneku, 2 lžíce lahůdkového droždí, 4 lžíce parmezánu a pepř.
Jak na to?
- Polovinu chleba si nakrájejte na stejně velké kostičky, které dáte do větší mísy.
- Přilijte olej, přidejte polévkové koření, česnek, lahůdkové droždí, nastrouhaný parmezán, opepřete a dobře vše promíchejte.
- Krutony dejte na plech, vyložený pečícím papírem. Pečte na 160 stupňů asi 15 minut lehce do hněda.
- Servírujte například s polévkou, hodí se třeba česnečka.
Náš tip: Skvělou vyprošťovací česnečku si můžete připravit podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Přečtěte si Zobrazit více