Josef Maršálek nabídl recept na svůj nejoblíbenější letní koláč: Nebojte se spousty lesního ovoce a zázvoru, říká
3. 3. 2024 V kuchyni s VIP
Další díl pořadu Buchty po ránu nabídl mimo jiné i recept na koláč, k němuž chová Josef Maršálek až nostalgický vztah. Nechybí v něm lesní ovoce, spousta křupavé drobenky a překvapivě i trocha štiplavosti ze zázvoru.
Netradiční ingredience
Oblíbený cukrář Josef Maršálek v premiérovém dílu Buchet po ránu ukázal své moderátorské kolegyni Tereze Bebarové, jak je snadné vytvořit chuťově perfektní koláč, který i osvěží. Jeho povrch je totiž pokryt silnou vrstvou lesního ovoce, která dodá moučníku lehkou kyselost.
Maršálek navíc do těsta na svůj neoblíbenější letní koláč přidává jednu speciální ingredienci, kterou byste zřejmě nečekali. „Zázvor je nakyslý a pálivý, čímž skvěle podpoří chuť lesního ovoce. Je to delikatesa absolutní,“ vysvětlil oblíbený cukrář. Těsto podle jeho slov nebude pikantní ve stylu, že byste si „dali indické kari a zacítili tam zázvor“, ale podpoří chuť.
Mohlo by vás zajímat
Mouka, kterou nečekáte
Další zvláštností je použití hrubé mouky, která má souvislost s množstvím v receptu použitých tekutých ingrediencí. Díky své struktuře je totiž lépe nasaje. Na drobenku se zase použije mouka univerzální. Ta se hodí pro široké použití v kuchyni.
Díky kvalitě lepku a škrobu totiž kombinuje vlastnosti hladké a polohrubé mouky. Je tak vhodná pro téměř všechny recepty vyžadující mouku – na pečení, obalování či zahušťování pokrmů.
Drobenka se sádlem
Při tvorbě drobenky je podle slavného cukráře důležité použít váhu. „Zajímavé, že vážíš mouku i do drobenky, já to mamince vždycky přidávala od oka,“ divila se Tereza Bebarová. „To znamená, že pokaždé byla jiná,“ odvětil jí s úsměvem Maršálek. Zároveň připomněl, že se do drobenky někdy přidává i rum a máslo bývá nahrazeno sádlem.
Koláč s lesním ovocem a drobenkou
Na přípravu lahodného ovocného koláče budete potřebovat: Na základ: 110 g hrubé mouky, 6 g prášku do pečiva, 2 g soli, 3 vejce velikosti M, 100 g rozpuštěného másla, 1 menší citron, 10 g vanilkového cukru, 120 g cukru krupice, 500 g plnotučného tvarohu v kelímku, 250 g jogurtu a 50 g čerstvého strouhaného zázvoru. Na drobenku: 80 g univerzální mouky, 40 g třtinového cukru, 40 g másla a 1 g soli.
Jak na to?
- Do mísy dejte jogurt a tvaroh, přidejte oba cukry (krupice + vanilkový), nastrouhejte citronovou kůru a přidejte i šťávu z citronu. Následně rozklepněte do mísy vejce. Vše metlou řádně promíchejte.
- Přidejte rozpuštěné, ale vychladlé máslo, zamíchejte a vsypte nastrouhaný zázvor.
- Do směsi nasypte mouku, prášek do pečiva a sůl, poté lehce zamíchejte.
- Formu vymažte olejem a vysypte moukou. Následně do ní nalijte zamíchané těsto.
- Nyní si připravte drobenku. Do mísy nasypte univerzální mouku, přidejte sůl, třtinový cukr a máslo. Rukou vypracujte drobenku.
- Do mísy s lesním ovocem přidejte lžíci univerzální mouky a lehce promíchejte. Poté poklaďte ovoce na těsto ve formě, nahoru přidejte ještě drobenku.
- Formu vložte do trouby předehřáté na 160-170 °C , pečte 50-60 minut. Poté vyzkoušejte špejlí, tentokrát však nemusí být po vyndání úplně suchá.
Rady slavného cukráře:
- Zázvor loupejte buď škrabkou na brambory nebo nožem. Pokud chcete co nejmenší odpad, dá se krásně použít lžíce.
- V těstě by mohl být olej, ale máslo přidáváme kvůli chuti a pevnosti, které po svém ztuhnutí po upečení koláči dá.
- Pokud byste použili místo hrubé mouky hladkou, koláč by mohl být po upečení „gumový“.
- Při vysypávání formy moukou je úplně jedno, jakou použijete. Můžete to tak být hladká nebo i hrubá.
- Jestliže vám při vysypávání formy moukou nějaká zbyde, klidně ji vmíchejte do hmoty na koláč.
- Ovoce obalujeme v mouce proto, aby během pečení nepropadlo na dno koláče. Dělá se to u všeho, kde chcete mít na řezu hezkou mozaiku.
- Špejle při zkoušce upečení nemusí být úplně suchá, protože v koláči je spousta tekutiny
Na průběh natáčení Buchet po ránu se můžete podívat do naší fotogalerie:
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i sla
Náš tip: Jak připravit skvělou drobenku se dozvíte v našem videoreceptu:
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jak oloupat zázvor. Poradíme vám jednoduchý trik, který vám usnadní práci
Zázvorové kostky s citronem jsou vitamínová bomba: Příprava je snadná a skladovat je můžete měsíce
Josef Maršálek nabídl recept na lahodné věnečky: Buďte opatrní při vážení a krém připravujte při správné teplotě, radí cukrář
Přečtěte si Zobrazit více
Deep fried butter aneb Smažené máslo: Kousky másla v křupavém těstíčku jsou sladkým pouťovým hitem z Ameriky
Buchty po ránu: Pařížské rohlíčky Josefa Maršálka vás uchvátí kombinací slaných arašídů v korpusu a pařížského krému
Josef Maršálek nabídl recept na svůj nejoblíbenější letní koláč: Nebojte se spousty lesního ovoce a zázvoru, říká