Vepřové španělské závitky: Ve šťavnatém mase se ukrývá lehce pikatní náplň a chutě se vzájemně propojí k nebeské dokonalosti
5. 3. 2024 Vaření
Vepřové španělské závitky patří mezi česká tradiční jídla. S oblibou si je připravujeme, i když jejich zavinutí často zkouší naše nervy. Výsledný pokrm je totiž báječný a strávníci nadšeni.
Co jsou španělské závitky
Můžeme zmiňovat španělské závitky, ale také španělské ptáčky. Jde o stejné jídlo, které může mít drobné odlišnosti. V zásadě jde o plátek hovězího masa s hořčicí, do kterého zavineme slaninu, vejce, cibuli a okurku a doplníme o aromatickou omáčku. Obvykle španělské ptáčky podáváme s houskovými knedlíky nebo s rýží.
Ze Španělska recept nepochází. Jen může vzdáleně připomínat ptáčka. Jídlo pojmenovali na dvoře císaře Rudolfa II. Protože jeho matka byla Marie Španělská, vařili na dvoře i španělští kuchaři a připravovali telecí závitky, považované za španělskou specialitu.
Mohlo by vás zajímat
Z čeho připravit španělské ptáčky
Španělské ptáčky obvykle chystáme z hovězího masa (spodní šál, květová špička, vysoká plec), často se ale připravuje i z vepřového (plec nebo kýta). Vždy ho krájíme přes vlákno. Maso musí být tak velké, aby se do něj dala zavinout náplň (nezapomeneme ho naklepat).
Než začneme skládat náplň, potřeme maso plnotučnou hořčicí, variantou je ale třeba i aromatičtější dijonská. V náplni mají být nakládané okurky, vařené vejce a špek či slanina. Může být i suchý salám. Často se přidává cibule (někdo má raději pórek). Někdo ptáčky doplňuje o tvrdý sýr (eidam, ale i nivu).
Některé ingredience, které dáváme dovnitř, využíváme i do omáčky, například pokrájené okurky, vejce a cibuli. Pokud nechceme zahušťovat moukou, použijeme větší množství nakrájené cibule. Kromě hořčice ještě můžeme sáhnout po rajčatovém protlaku a worchesteru.
Nedělní oběd i dnes znamená něco výjimečného. Celá rodina se sejde u jednoho stolu, aby si pochutnala na výborném menu, které paní domu připravila. Sváteční oběd by měl být tříchodový; začínat by se…

Jak připravit vepřové španělské závitky
Na přípravu budete potřebovat: 500 g vepřové kýty, 3 vejce, 6 plátků anglické slaniny, 3 nakládané okurky, 1 velkou cibuli, 1 lžíci rajčatového protlaku, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci sádla, worcester, tmavou jíšku a vývar.
Jak na to? Vejce uvařte natvrdo. Cibuli oloupejte, odkrojte z ní tři plátky a zbytek nasekejte najemno. Okurky nakrájejte na podélné plátky a polovinu jich překrájejte nadrobno.
Z očištěného masa nakrájejte tři plátky, lehce je naklepejte, osolte, opepřete a potřete hořčicí. Na každý plátek masa položte dva kousky slaniny, dvě čtvrtky vejce, cibuli a okurku. Pevně srolujte a svažte nebo sepněte jehlou, párátkem nebo svorkou.
Na hluboké pánvi rozehřejte sádlo a na něm dozlatova osmažte cibuli, kterou pak dejte stranou, a na volném místě ze všech stran orestujte závitky a přidejte protlak. Podlijte částí horkého vývaru, zakryjte poklicí. Dle potřeby přilévejte vývar a zvolna duste, dokud není maso měkké. Závitky vyndejte a udržujte teplé.
Přilijte vývar a zahustěte domácí (případně koupenou) jíškou, a povařte do požadované hustoty. Do omáčky vraťte závitky, zbylá pokrájená vejce, nakrájenou okurku, a zakápněte worcesterem. Podávejte nejlépe s rýží, ale chutná i s knedlíkem nebo těstovinami.
Náš tip: Připravte si španělského ptáčka podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové… Číst více
Den čokoládového soufflé
První recept na soufflé pochází již z počátku 19. století, kdy jej připravil francouzský šéfkuchař. Logicky nás tedy napadne, že název “soufflé”… Číst více
16 tipů, jak využít zbylé brambory k přípravě oběda nebo večeře
Uvařili jste hodně brambor a nyní musíte přemýšlet nad tím, jak je zpracovat, abyste je nemuseli vyhodit? Našli jsme pro vás pár tipů na využití… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Zapečené brambory dauphinoise jsou úžasnou přílohou. Aby byla směs dokonale jemná, zkusit můžeme jeden malý trik
Na první pohled byste je mohli zaměnit s pokrmem,… Číst více
Den sýrového suflé
Suflé můžete připravit čokoládové, kopřivové, květákové, ale i sýrové. Recepty na všechny tyto pochoutky najdete na webu Toprecepty.cz. Poradíme, jak… Číst více
Jak snadno a rychle nastrouhat brambory na plátky. Vychutnáte si je zapečené i jako smažené brambůrky
Někdy potřebujete, aby byly brambory precizně připravené na stejně široké plátky, jinak by nebyly stejnoměrně usmažené či propečené. Máme pro vás… Číst více
Suflé buchta je nadýchaná jako obláček a chutná božsky. Postup ukážeme ve videonávodu
Suflé je populární francouzský dezert, který je krásně jemný, vláčný a přitom nepopsatelně nadýchaný. Příprava není náročná, stačí pouze dodržovat… Číst více
MasterChef Česko 2022: Jak zajistit, aby bylo suflé dokonale nadýchané a nesrazilo se? Důležité je správné šlehání i vymazání formy
Druhá výzva již 27. dílu pořadu MasterChef Česko… Číst více
Suflé je nadýchaný moučník: Při jeho přípravě musíme dát pozor, aby se nesrazil
Suflé vypadá jako jednoduchý recept - ale můžeme udělat pár chyb, které způsobí, že těsto ještě před upečením nebo hned po vyndání z trouby klesne a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více