Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečeme s Ivou: Bábovka nebo kávový mazanec s kousky čokolády? Je jen na vás, jak tuto dobrotu upečete
Zdroj: Iva Trhoňová, Jiří Sláma

Kávový mazanec je nenápadný moučník s hořkou čokoládou a pikantně kyselými tečkami sušených brusinek nebo višní. Po použitých surovinách výrazně voní i chutná, všechny chutě spolu dokonale ladí. Podáváme ho nakrájený na krajíčky, které je pěkné ještě po úhlopříčce rozkrojit. Tím vzniknou úhledné trojúhelníčky veliké tak akorát na chycení do prstů.

Když pekařka promluví...

Nejchutnější je tento kávový mazanec s kousky čokolády v den upečení – to chutná přímo božsky. I proto ho jedna z mých neteří nazvala „kávovou bombou“. Druhý nebo třetí den, pokud mazanec náhodou zbyde, je jeho střída lehce pevnější, protože čokoláda ztuhne. Jak moc je mazanec peříčkový, je vidět na fotografiích. Je pečený v domácí pekárně, kde vykynul tak vysoko nad formu.

Vy ho můžete upéct také v pekárně, nebo těsto umíchat robotem a dát vykynout do vymazané bábovkové formy. Po nakynutí upečete skvostnou bábovku.

Co budeme potřebovat?

  • 240 g vody
  • 4 vrchovaté lžičky instantní kávy
  • 70 g cukru
  • 80 g změklého tuku (sádla, másla nebo kombinace obojího)
  • 3 lžíce rumu
  • 1 vejce
  • větší špetka soli
  • 500 g hladké mouky
  • 13 g čerstvého droždí
  • 100 g brusinek nebo sušených krájených višní
  • 100 g hrubě sekané hořké čokolády

Jak budeme postupovat? Pomocí domácí pekárny: Jako u všech mazanců z domácí pekárny, je i zde postup velice jednoduchý. Všechny suroviny, kromě brusinek a čokolády, které přidáme po zvukovém signálu pekárny, dáme do formy v pořadí tekuté, suché. Použijeme program Sladký nebo jiný, určený k uhnětení, vykynutí a upečení kynutého moučníku.

Před třetím kynutím můžeme z těsta namočenou rukou vytáhnout háky. Upečený moučník pak z formy opatrně vyklepneme, vyndáme z něj háky (pokud se tak nestalo již dříve) a mazanec necháme vychladnout na mřížce, aby se odspodu nezapařil. Krájíme až zcela vychladlý.

Ručně nebo robotem: Všechny suroviny, kromě čokolády a brusinek, uhněteme do těsta. Odloženou čokoládu a brusinky přidáme do těsta až ke konci mísení, aby se úplně nerozbily. Hotové těsto zakryjeme utěrkou a necháme 30 minut odpočívvat.

Částečně vykynuté těsto urovnáme do sádlem dobře vymazané bábovkové formy a necháme dokynout. Pak upečeme ve vyhřáté troubě při 170-180 °C.

Drobečky z ošatky

  • Čokoládu nemusíte pouze sekat nožem. Pokud není uzavřená jen v alobalu, ale i v pevném obalu, stačí ji v něm pobouchat paličkou na maso, jako by to byl plátek na řízky. Rozbijete ji tím na kousky.

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku