Jak perfektně ohřát pečené kuře, aby maso zůstalo šťavnaté a kůže křupavá: Pomůže alobal i papírová utěrka
9. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Pečené kuře je tradiční součástí jídelníčku většiny českých rodin. Někdo ho považuje za nedělní jídlo, u někoho nesmí chybět na grilovačce, další si ho připraví jen jako pokrm, o který se v troubě nemusí moc starat. Jak ovšem dostat z drůbeže tu skvělou chuť, kterou má může mít i den dva po upečení?
Chuť se ztrácí
Je patrně neoddiskutovatelné, že pečené kuře chutná nejlépe, když ho právě vyndáme z trouby, nebo odstraníme z roštu. Křupavá kůrka a šťavnaté maso ztrácejí po vychladnutí na své lahodnosti a mnohdy se nám ani do kuřete další dny moc nechce.
Použijeme ho například do rizota, ale že bychom si ho s chutí ohřáli třeba s bramborem či rýží, to ne. Důvodem je změna chuti pečené drůbeže, která může být znatelná. Ale dá se na to vyzrát!
Mohlo by vás zajímat
Ohřev není kouzlo
Existují ovšem způsoby, jak si pečenou pochoutku vrátit zpět „do formy“. Je ovšem důležité si dát pozor na několik drobností. Například je důležité, abyste nezačali již dokončený pokrm znovu vystavovat moc vysokým teplotám.
Musíte proto zajistit, aby ohřívané maso dosáhlo uprostřed teploty 75 °C, ne však více. V ten moment totiž může dojít k přílišnému zahřátí kuřete, kterým způsobíte jeho vysušení a nepoživatelnost. Stačí tedy nenechat jídlo svévolně se ohřívat, ale kontrolovat průběh tohoto procesu.
Do kdy je kuře poživatelné
Důležitá je také doba, po kterou můžete kuře skladovat v lednici, aby bylo nezávadné. Říká se, že tři dny jsou maximum, ale doporučujeme raději spotřebovat pečené kuře do dvou dnů. A jak tedy kuře nejlépe ohřát?
Ohřívání v troubě
Ohřev v troubě je ideální pro udržení křupavé kůže a šťavnatého masa. Stačí si troubu předehřát na 175 °C. Kuře dejte do pekáče, na jehož dno nalijte hrnek kuřecího vývaru. Tím docílíte, že kuře zůstane šťavnaté. Zakryjte pekáč alobalem a pečte necelou půlhodinu. Na posledních 5 minut odstraňte alobal, kůže pak bude vypadat skvěle.
Mohlo by vás zajímat
Ohřívání v mikrovlnné troubě
Pokud chcete rychlý ohřev, můžete použít i mikrovlnku. Klasickým způsobem ale může dojít k vysušení masa. Jde to i lépe. Obrané kuřecí maso z kostí pokrájejte na kousky. Ty rozložte na talíř a přikryjte vlhkým papírovým ručníkem. Ohřívejte pouze zhruba 2-3 minuty. Poté nechte pokrm před podáváním dvě minuty odstát.
Neohřívejte velký kus masa, hrozí, že by byl střed studený.
V horkovzdušné fritéze
Horkovzdušná fritéza je skvělá pro zachování šťavnatosti i křupavé kůže. Způsob je jednoduchý, nastavte přístroj na 175 °C. Kuře vložte do košíku fritézy a ohřívejte 3-4 minuty, dokud není kůže křupavá a kuře prohřáté. Platí to samé jako u mikrovlnky, menší kousky lépe ohlídáte.
Na pánvi
Tato metoda je vhodná pouze pro ohřátí nasekaného nebo roztrhaného kuřete. V pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte kuře, ujistěte se, že se kousky nepřekrývají ani nedotýkají a ohřívejte, dokud není rovnoměrně prohřáté (přibližně 5 minut), občas promíchejte. Přidáním několika kapek vody nebo kuřecího vývaru zajistíte, že se maso nevysuší.
Náš tip: Na Velikonoce se určitě bude hodit náš video recept na perfektní pečené kuře s nádivkou:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Tři suroviny, které do horkovzdušné fritézy nepatří: Potíže dělá nejen sýr, ale i jedna běžná příloha
Jak na silný vývar podle vítězky MasterChef Česko Kristíny: Maso předem opečte a určitě zapomeňte na sůl, radí
Vyzkoušeli jsme „banánový test“ s alobalem. Takhle by mělo ovoce vydržet čerstvé mnohem déle
Přečtěte si Zobrazit více
Desatero rad na téma gyros: Řecký pokrm je z vepřového masa připravovaného na rožni
Jak na to nejšťavnatější pečené kuře? Rozpadající se maso a křupavou kůrčičku zajistí nasolení, mřížka i fígl s citronem
Holka u plotny radí: Kuřecí vývar s jemnými máslovými nočky zahřeje a připomene chvíle u babičky