Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Pečené kuře je u nás jedním z nejoblíbenějších jídel.
Zdroj: Freepik, freepik

Pečené kuře je tradiční součástí jídelníčku většiny českých rodin. Někdo ho považuje za nedělní jídlo, u někoho nesmí chybět na grilovačce, další si ho připraví jen jako pokrm, o který se v troubě nemusí moc starat. Jak ovšem dostat z drůbeže tu skvělou chuť, kterou má může mít i den dva po upečení?

Chuť se ztrácí

Je patrně neoddiskutovatelné, že pečené kuře chutná nejlépe, když ho právě vyndáme z trouby, nebo odstraníme z roštu. Křupavá kůrka a šťavnaté maso ztrácejí po vychladnutí na své lahodnosti a mnohdy se nám ani do kuřete další dny moc nechce.

Použijeme ho například do rizota, ale že bychom si ho s chutí ohřáli třeba s bramborem či rýží, to ne. Důvodem je změna chuti pečené drůbeže, která může být znatelná. Ale dá se na to vyzrát!

Ohřev není kouzlo

Existují ovšem způsoby, jak si pečenou pochoutku vrátit zpět „do formy“. Je ovšem důležité si dát pozor na několik drobností. Například je důležité, abyste nezačali již dokončený pokrm znovu vystavovat moc vysokým teplotám.

Musíte proto zajistit, aby ohřívané maso dosáhlo uprostřed teploty 75 °C, ne však více. V ten moment totiž může dojít k přílišnému zahřátí kuřete, kterým způsobíte jeho vysušení a nepoživatelnost. Stačí tedy nenechat jídlo svévolně se ohřívat, ale kontrolovat průběh tohoto procesu.

Do kdy je kuře poživatelné

Důležitá je také doba, po kterou můžete kuře skladovat v lednici, aby bylo nezávadné. Říká se, že tři dny jsou maximum, ale doporučujeme raději spotřebovat pečené kuře do dvou dnů. A jak tedy kuře nejlépe ohřát? 

Ohřívání v troubě

Ohřev v troubě je ideální pro udržení křupavé kůže a šťavnatého masa. Stačí si troubu předehřát na 175 °C. Kuře dejte do pekáče, na jehož dno nalijte hrnek kuřecího vývaru. Tím docílíte, že kuře zůstane šťavnaté. Zakryjte pekáč alobalem a pečte necelou půlhodinu. Na posledních 5 minut odstraňte alobal, kůže pak bude vypadat skvěle.

Ohřívání v mikrovlnné troubě

Pokud chcete rychlý ohřev, můžete použít i mikrovlnku. Klasickým způsobem ale může dojít k vysušení masa. Jde to i lépe. Obrané kuřecí maso z kostí pokrájejte na kousky. Ty rozložte na talíř a přikryjte vlhkým papírovým ručníkem. Ohřívejte pouze zhruba 2-3 minuty. Poté nechte pokrm před podáváním dvě minuty odstát.

Neohřívejte velký kus masa, hrozí, že by byl střed studený.

V horkovzdušné fritéze

Horkovzdušná fritéza je skvělá pro zachování šťavnatosti i křupavé kůže. Způsob je jednoduchý, nastavte přístroj na 175 °C. Kuře vložte do košíku fritézy a ohřívejte 3-4 minuty, dokud není kůže křupavá a kuře prohřáté. Platí to samé jako u mikrovlnky, menší kousky lépe ohlídáte.

Na pánvi

Tato metoda je vhodná pouze pro ohřátí nasekaného nebo roztrhaného kuřete. V pánvi rozehřejte olej na středně vysoké teplotě. Přidejte kuře, ujistěte se, že se kousky nepřekrývají ani nedotýkají a ohřívejte, dokud není rovnoměrně prohřáté (přibližně 5 minut), občas promíchejte. Přidáním několika kapek vody nebo kuřecího vývaru zajistíte, že se maso nevysuší.

Náš tip: Na Velikonoce se určitě bude hodit náš video recept na perfektní pečené kuře s nádivkou:

Recepty k tomuto článku