Holka u plotny radí: Jednoduchá vajíčková pomazánka s medvědím česnekem přivolá jaro a hodí se i k večeři
11. 3. 2024 Vaření
Medvědí česnek letos vyrašil o měsíc dřív. Tak jsem neváhala a hned si z něj připravila jednoduchou pomazánku. Základem jsou vajíčka a pak už jen dvě další ingredience. Tahle pomazánka u nás doma slaví úspěchy jako sytá snídaně i rychlá večeře.
Medvědí česnek nejen pro medvědy
Jak už jsme psali dříve, medvědí česnek je jednou z prvních jarních bylin. Natrhat si jej můžete nejčastěji ve vlhkých lužních a listnatých lesích, kolem potoků a na úpatích svahů a spíše v nížinách, a to klidně i ve městě. V Praze roste například v Divoké Šárce, Chuchelském háji či v Radotínském údolí.
Rostlina s typickými podlouhlými tmavě zelenými listy má omamnou česnekovou vůni a právě pro tu vůni je vyhledávána medvědy, kteří se probouzejí ze zimního spánku. Český název rostliny je odvozen od latinského Allium ursinum, přičemž ursus je latinský název pro medvěda.
Každopádně ale česnek medvědí, někdy přezdívaný i česnek lesní, chutná taky nám lidem. Využít jej můžete do skvělého pesta, do salátu, jako dochucení polévky nebo do pomazánky.
A právě poslední možnost patří u nás doma k nejoblíbenějším. Pomazánka s medvědím česnekem, kterou ráda dělám, v sobě spojuje hned dvě naše oblíbené suroviny: vajíčka a právě medvědí česnek. Na přípravu je tak snadná, že ji zvládnou i děti.
Česnek jsem tentokrát "nasbírala" na farmářském trhu v Praze na náměstí Jiřího z Poděbrad, jak už jsme psali v našem předchozím článku.
Mohlo by vás zajímat
Pomazánka ze tří surovin
Na pomazánku, jejíž základ tvoří pouhé tři suroviny, budete potřebovat: 5 vajíček, 1 kelímek pomazánkového másla a 1 lžíci hořčice. Na dochucení pak nasekaný medvědí česnek a sůl.
Jak na to? Vajíčka vařte natvrdo (9-10 minut), pak je zchlaďte studenou vodou, nechte zcela vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s pomazánkovým máslem a lžící hořčice.
Získáte tak univerzální základ vajíčkové pomazánky, kterou lze libovolně dochucovat. Já jsem tentokrát přidala nasekaný medvědí česnek a trochu soli. Ale tahle pomazánka se dá udělat i s nasekanou pažitkou nebo jinou oblíbenou bylinkou.
Medvědí česnek v ní každopádně ale skvěle vynikne, dodá jí česnekovou chuť a vůni, ale přitom nedráždí žaludek.
gastronomická novinářka Šárka Adámková
„Vaření je moje vášeň!“
Šárka Adámková je dlouholetá kulinární redaktorka a gastronomická novinářka. Vaří, peče, sbírá kuchařky, vede kurzy vaření i online kurzy pečení, více než 15 let píše o jídle a je autorkou mnoha set článků z kulinárního prostředí. Založila facebookovou skupinu Skromné vaření a pečení pro každého, kde se věnuje tradiční a úsporné kuchyni, a má instagramový profil Holka u plotny.
Zdroje informací:
medvedi-cesnek.cz: medvedi-cesnek.cz
ceskatelevize.cz: Medvědí česnek
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
10 nejlepších receptů z medvědího česneku: První jarní bylinka se hodí do pomazánek, placek i polévek
Medvědí česnek je hitem letošního jara. Víte, jak z něj udělat skvělé pesto?
Začíná sezona medvědího česneku: Kolik za něj dáte na trhu a kolik v supermarketu? Víme, kde je teď nejlevnější