Smažák s netradiční tatarkou: Nevyteče, protože ho neobaluji jako všichni, říká influencer Ostravsky Gastrošef
13. 3. 2024 Vaření
Smažený sýr by se s trochou nadsázky dal nazvat národním pokrmem. Kromě malé skupiny lidí si totiž na obalovaném sýru s nezbytnou tatarkou občas pochutná téměř každý z nás. Jak ho ale připravit, aby nevytekl a zároveň si ozvláštnit známou chuť tohoto pokrmu? Zkuste třeba zcela netradiční omáčku.
Nesmrtelná klasika
Oblíbené jídlo, které seženete i v té nejzapadlejší hospůdce, nabízí ho téměř každé „okénko“, rádi si ho připravujeme doma, protože zasytí a jeho výroba zase nedá tolik práce. Tím vším je pro někoho kontroverzní smažák. Někdo na něj používá eidam, pro někoho je lahodnější do trojobalu ukrýt třeba hermelín. Tak či tak, smažený sýr se v českých rodinách na menu sem tam objeví.
Mohlo by vás zajímat
Světová popularita
Zajímavostí je, že i přes svou jednoduchost se smažený sýr stal symbolem komfortního jídla v mnoha kulturách a je servírován v mnoha lokálních verzích. Například v USA je oblíbenou pochoutkou podobná varianta známá jako „Mozzarella sticks“.
Navíc, s růstem popularity street food kultury, se smažený sýr stal i hvězdou různých food festivalů a trhů, kde je prezentován jako snadno konzumovatelné a chutné jídlo, které je vhodné pro zasycení každého.
Problémy s vytékáním
I když jde o na přípravu jednoduché jídlo, mohou se při jeho přípravě objevit problémy, které finální produkt znehodnotí. Především je to vytečení sýru na pánev nebo do fritovacího hrnce. Tomu lze podle některých rad předejít například tím, že dáte sýr chvíli před obalováním do mrazáku, nebo zvolíte dvojité obalení. Na to ve svém receptu spoléhá i populární influencer Ostravsky Gastrošef.
Smažák s tatarkou
Na přípravu perfektního smažáku s velmi speciální tatarkou budete potřebovat: Na sýr: tvrdý sýr například Eidam bloček, 2 vejce velikosti M, hladkou moukou, strouhanku, olej nebo přepuštěné máslo. Na tatarku: 2 lžičky kaparů, petrželku, 2 sardelová očka, 3 vejce, 170 ml rostlinného oleje, 2 lžičky nálevu z kyselých okurek, 1 lžíci nastrouhaných kyselých okurek, 1 lžíci nastrouhané cibule, 1 lžíci pažitky, 1 lžíci hořčice, 1 lžíci cukru krupice, sůl a pepř.
Jak na to?
- Najemno pokrájejte dvě lžičky kaparů s petrželkou, přidejte na drobné kousky nakrájená sardelová očka.
- Do vysoké nádoby vyklepněte jedno celé vejce a dva žloutky. Přidejte olej, osolte a opepřete. Rozmixujte tyčovým mixérem na majonézu. Mixér by se přitom měl pohybovat jako píst. Tyč mixéru tedy dejte až na dno, zapněte jej a pomalu vytahujte směrem nahoru. Trvá to pár sekund.
- Do majonézy přidejte nálev z okurek, nakrájené kapary s petrželkou a sardelovými očky. Přisypte po lžíci strouhaných okurek, cibule, pažitky, horčice a cukru. Vše řádně zamíchejte a dejte zhruba na hodinu do lednice vychladnout.
- Nyní rozkrájejte zhruba 1,5 centimetru vysoké kousky sýra na trojúhelníky.
- Ty obalte v mouce, vajíčku a strouhance a potom znovu, ale už jen ve vejci a strouhance.
- Na smažení použijte ideálně přepuštěné máslo. Sýr osmažte z obou stran do zlatova.
- Jako přílohu podávejte například vařený nebo pečený brambor a domácí tatarku s kapary a očky.
Náš tip: Vyzkoušet si přípravu smaženého sýra můžete i podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Trochu jiný „smažák“: Smažený sýr feta ve speciálním těstíčku podle receptu řecké šéfkuchařky Marianthi božsky chutná
Jak si doma připravit ghí alias přepuštěné máslo? Velkou výhodou je jeho trvanlivost
Gastro glosa: Ve finále Peče celá země jsou dva muži. Umět dort totiž začíná být docela sexy
Přečtěte si Zobrazit více
Kapary v naší kuchyni: Mají výraznou chuť a hodí se na dochucení některých jídel, podobně jako olivy
Influencer Ostravsky Gastrošef o svém vaření: Úsměv na hubach, jednoduche recepty a legraca, to je hlavni, říká
Reportáž: Občerstvení před fotbalem? Slavia dnes skóruje. Dali jsme si sekanou za 140 Kč, skvělý byl i červenobílý donut