Jablečný koláč s pudinkem a piškoty: Šťavnatý a vláčný moučník s drobenkou fantasticky chutná, přitom je tak snadný
15. 3. 2024 Vaření
Jablečný koláč s pudinkem a piškoty je úžasná kombinace, jejíž výsledke potěší všechny mlsné jazýčky. Jemný dezert z listového těsta si můžete připravit podle našeho videa.
Koláč s jablky, pudinkem a piškoty
Dali byste si jednoduchý koláč s jablky a pudinkovou vrstvou? Možná znáte nepečený jablkový koláč s pudinkem. Ten, který vám představujeme dnes, má ale jako základ listové těsto. Je velmi snadný, šťavnatý a lahodný. Kromě přípravy pudinku na něm není nic, co by se dalo zkazit, a jeho příprava netrvá díky listovému těstu dlouho. Když máme listové těsto předpřipravené, poskládání dezertu je otázka jen několika pár minut. Kromě toho můžeme využít i zbytek jablek, která máme uskladněná a už třeba nevypadají nejlépe.
Mohlo by vás zajímat
Drobenka na jablečný koláč
Vrcholem celého dezertu je dobrá drobenka. Základ je z polohrubé mouky, krupicového cukru a másla. Jablečný koláč chutná nejlépe, když voní i oříšky a skořicí. Někdy můžeme přidat i vanilku. Drobenka by neměla být ani příliš drobivá, ani příliš sypká.
Anglické lidové pořekadlo říká, že „An apple a day keeps the doctor away,“ což ve volném překladu znamená, že pravidelná konzumace jednoho jablka denně člověka uchrání člověka před neduhy a nemocemi.…
Jablečný koláč s pudinkem a piškoty
Na přípravu tohoto dezertu potřebujete: 1 balíček listového těsta (400 g), 2 balíčky dětských piškotů (240 g), 2 vanilkové pudinky, 800 ml mléka, 3 lžíce cukru krystal, 6-8 jablek, vlašské ořechy na posypání (není nutné) a mletou skořici. Na drobenku: 150 g polohrubé mouky, 80 g krupicového cukru a 80 g másla.
Jak na to? Nejprve si v misce připravte drobenku z polohrubé mouky, krupicového cukru a másla. Ingredience promíchejte a vytvořte drobivou směs a misku dejte stranou.
Připravte si vál, posypte ho moukou a rozválejte na něm balíček listového těsta do velikosti plechu. Těsto pomocí válečku přesuňte na plech a vyrovnejte ho. Na těsto vyskládejte piškoty plochou stranou dolů.
Do misky nasypte pudinky a nalijte na ně část z celkového množství mléka a dobře prášky rozmíchejte. Do kastrolu nalijte zbytek mléka a dejte ho na sporák. Začněte mléko ohřívat, postupně přilévejte rozmíchaný pudinkový prášek a připravte pudink. Dobře do něj zamíchejte cukr krystal a dejte ho stranou.
Troubu předehřejte na 180 °C. Zatím oškábejte jablka a nastrouhejte je nahrubo do misky. Ještě teplý pudink nalijte rovnoměrně na piškoty a rozetřete. Z jablek vymačkejte šťávu. Pak je rozložte na pudink. Ořechy nasekejte a posypte jimi jablka. Povrch poprašte skořicí a navrch nasypte drobenku. Plech dejte do vyhřáté trouby a pečte dozlatova.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Domácí listové těsto se vyplatí připravit ve větším množství. Přebytečnou část můžete zamrazit na příště
Jak nepřipálit pudink? Poradíme 4 jednoduché triky
Drobenka je ozdobou každého koláče. Aby byla křupavá, je třeba dodržet poměr ingrediencí, vůni jí dodá skořice nebo vanilka
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Šťavnatý fofr koláč plný jablek: Na přípravě úžasně vláčného a skořicí vonícího koláče je nejdelší škrábání jablek, hotový je za chvíli
Elon Musk: Nejbohatší muž planety se cpe každý den koblihami, musí mít sushi a „litry“ kávy z vlastní pražírny