Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
13. 3. 2024 Rozhovory a reportáže
Roman Vaněk patří v naší zemi mezi nejvýraznější tváře gastronomické scény. Přestože sám původně není profesionální kuchař, jím založený Pražský kulinářský institut naučil už tisíce lidí, jak vařit. Inspirovat se již několik let lze i v populárních Vaňkových kuchařkách, které nově dostaly dvě malé sestřičky. Ty přišla nečekaně „okouknout“ i první dáma České republiky Eva Pavlová.
Velký obsah na malém formátu
V pondělí 11. března se v pražském Art Restaurantu Mánes odehrál ve vybrané společnosti hned několikanásobný křest publikací známého propagátora dobrého jídla, Romana Vaňka.
Především šlo o představení dvou miniatur již známých kuchařek „Poklady klasické české kuchyně „ a „Sladké poklady české a moravské kuchyně“. Tyto bestsellery se tak dočkaly verze, která váží pouhých 48 gramů a disponuje rozměry 74 x 55 x 14 mm.
Mohlo by vás zajímat
Inspirace klenotem
Podle Vaňka sloužila jako inspirace pro jedinečné miniatury českých kuchařek „Das Kleinste Kochbuch der Welt“ - nejmenší kuchařka na světě z roku 1906, jež je vzácným klenotem pro každého sběratele. Existuje totiž pouze deset známých kopií této knihy na celém světě, z nichž tři se nacházejí v České republice.
„Dvě miniatury mých knih, které jsme představili veřejnosti, symbolizují start naší cesty k zachycení duše české kuchyně v miniaturním formátu. Každý výtisk je opatřen certifikátem pravosti od Hahnemühle, zaručujícím jeho autenticitu,“ vysvětlil Roman Vaněk a dodal, že je zvědavý, zda bude podle těchto malých kuchařek někdo vařit.
Kuchařek v mini verzi se vydalo od každé přesně 111 kusů limitované edice. Proč právě 111? Protože 11.1. se Roman Vaněk narodil, číslo tak odkazuje ke zrodu něčeho nového a propojuje symbolicky počet kusů edice s jejím autorem.
Oba tituly miniatur mají i svůj „rodný list“ v podobě ISBN, díky němuž získaly oficiální status knih, které budou moci být uchovány pro budoucí generace v knihovnách.
Mini kuchařky budou umístěny v Národní knihovně ČR, ale také v oddělení vzácných tisků Městské knihovny v Praze, hned vedle legendární Pražské bible, nejstarší vytištěné bible u nás. Obě mini kuchařky jsou ručně vázané a uložené v originální modré etuji s ruční zlacenou ražbou (viz fotogalerie pod článkem).
Mohlo by vás zajímat
Miliónové kuchařky
Součástí slavnostního večera byl i křest nejnovější Vaňkovy knihy „Sváteční“, která obsahuje například recepty na takové klasiky, jako jsou obložený chlebíček, plněná vejce, šunkovou rolku v aspiku, hermelínový salát, vajíčkovou pomazánku, plněné broskve kuřecím, či krevetovým salátem, vaječnou tlačenku či bramborový salát v několika skvělých variantách.
Slavil se také milión prodaných výtisků tzv. bílé řady kuchařek, na nichž spolupracovali manželé Vaňkovi. „Vždy jsem věřila, že jídlo je umění a dnešní večer to jen potvrzuje,“ sdělila herečka a vášnivá kuchařka Markéta Hrubešová, kmotra nové kuchařky s tím, že je pro ni pocta být součástí tohoto kulinářského příběhu.
Vaňkovo znervóznění
Jedinečný večer si nenechalo ujít hned několik osobností, a to nejen ze světa gastronomie. Největší hvězdou večera se tak trochu nečekaně stala manželka prezidenta Petra Pavla, Eva Pavlová.
Ta totiž přišla místo své dcery Evy, se kterou se Roman Vaněk přátelí. Když se zakladatel Pražského kulinářského institutu dozvěděl, že jeho kamarádka nebude moct dorazit a místo ní zavítá na křest její maminka, údajně znervózněl. „A do pr*ele, řekl jsem si, když mi volala Eva, že místo ní přijde maminka Eva,“ svěřil se se na křtu se smíchem Vaněk.
Mezi hosty se objevili také houslista Pavel Šporcl, zpěvačka Marta Jandová, moderátorka Pavlína Wolfová či herečka Klára Pollertová. Z Vaňkových kolegů to byli Jaroslav Sapík, Petr Havlíček nebo Pavel Maurer.
Jak to vypadalo na křtu knih Romana Vaňka se můžete podívat do naší fotogalerie:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Roman Vaněk před zraky první dámy představil miniaturní kuchařky: Jsem zvědav, kdo podle nich bude vařit, smál se
Jak na skvělou smaženici podle Jaroslava Sapíka: Šéfkuchař prozradil jeden moravský trik, díky němuž je jídlo perfektní
Hanušky aneb Bramboráky z Českého ráje: Voní česnekem a majoránkou, křupavost jim dodá jedna nezvyklá ingredience
Přečtěte si Zobrazit více
Herečka Markéta Hrubešová nabídla recept na květák se slaninovou drobenkou a říká: Pokorně jsem se vrátila k české kuchyni
Josef Maršálek na křtu své další kuchařky: Mám hezký život a hezkou práci s hezkými lidmi, svěřil se cukrář
Vepřová pečeně z trouby voní po hořčici: Chuť a šťavnatost jí dodá slanina i kyselá okurka, vysušení masa zabrání jeden fígl