Medvědí česnek začíná růst: Jak ho v přírodě poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat? Díky těmto tipům se už nespletete
18. 3. 2024 Zahrada
Přichází doba medvědího česneku. Výbornou časně jarní rostlinku už najdeme v přírodě. Hodí se do mnoha pokrmů, připravit z ní můžeme také pesto. Jak medvědí česnek poznat, kam se za ním vydat a jak ho sbírat?
Jak poznat medvědí česnek
K medvědímu česneku, kterému se také říká "divoký", patří typické a nezaměnitelné česnekové aroma. Právě to je charakteristickým rysem, který ho odliší od konvalinky. Tyto dvě dost si podobné rostliny si určitě nechceme splést.
Konvalinka je totiž jedovatá. Konvalinku poznáme podle krásných zvonečků a podle toho, že její listy po promnutí nevoní po česneku. Další rozdíl spočívá v tom, že listy medvědího česneku vyrůstají ze země. V případě konvalinky vyrůstají listy ze společného stonku. Medvědí česnek teoreticky můžeme zaměnit i s jedovatým ocúnem jesenním. Jeho listy podobně jako u konvalinky vyrůstají z jednoho stonku a ocún má zcela jiné květy, které kvetou koncem léta.
Mohlo by vás zajímat
Co obsahuje medvědí česnek
Podobně jako klasický česnek, i tato bylinka je slušnou zásobárnou vitaminu C a je známá i důležitou složkou zvanou alicin. Díky němu má rostlina typicky štiplavou chuť. Studie z roku 2013 zmiňuje vlastnosti medvědího česneku, jako jsou například antioxidační, působí proti škodlivým bakteriím a virům a jeho konzumace prospívá prevenci kardiovaskulárních onemocnění.
Kde najít medvědí česnek
Medvědí česnek roste na okrajích listnatých nebo smíšených lesů ve vlhkých prostorách blízko říček a potoků, ale i v zahradách. Když ho najdeme, většinou tam neroste jen několik rostlin, ale rozlehlé porosty. Sbírat ho ale nesmíme třeba v národních parcích.
Jak pěstovat medvědí česnek
Medvědí česnek můžeme také pěstovat jako trvalku na vlastní zahradě. Nejlépe se jí bude dařit na vlhkém stanovišti v polostínu. Semena (výsev je ideální na podzim, září-listopad) nebo cibulky dáváme vždy do hlíny po více kusech. Nezapomínáme na častější zalévání. Dá se pěstovat i v květináči, třeba na balkóně.
Jak sbírat medvědí česnek
S oteplením koncem zimy (v nižších polohách) a časně zjara se začíná objevovat medvědí česnek. Vydat se za ním můžeme už v březnu. Nejlépe chutnají mladé listy, když se začnou objevovat poupata a květy, už listy nesbíráme. Po odkvětu rostliny zaschnou a podzemní cibulky se zatáhnou.
Rostlinky (listy) sbíráme tak, abychom je nepoškodili a mohli se z nich těšit i v příštích letech. Česnek nikdy netrháme všechen, ale ohleduplně v menším množství. Vhodné je to i proto, že rostliny je třeba hned zpracovat. Lepší je se vydat na medvědí česnek opakovaně. Roste zhruba dva měsíce (cca do konce května).
Na sběr listů si s sebou vezmeme košík, ale hodí se i papírová nebo látková taška. Igelit je nevhodný, v něm by se rostlinky zapařily. Určitě jde sbírat ručně, snadnější a pro rostliny ohleduplnější je to ale pomocí nůžek, nepoškodíme tak rostlinky. Listy pak nejsou tolik pomačkané. Nastříhané listy dáváme do košíku a zásadně je nestlačujeme, aby se nepoškodily. Listy by se měly co nejdříve dostat domů do chladna.
Obliba této aromatické byliny poslední dobou prudce stoupla. A tak se medvědí česnek houfy mlsných Čechů vydávají sbírat do (zejména lužních) lesů a svá místečka si začínají bedlivě střežit. Pokud…
Jak skladovat medvědí česnek
Listy medvědího česneku je potřeba využít co nejdříve, nejlépe čerstvé. Lepší je tedy se na sběr vydat opakovaně.
Co udělat se zbytkem, který nevyužijeme do polévek, do salátů nebo třeba slaných koláčů? Přebytek listů můžeme zmrazit, usušit, přichystat z něj sůl z medvědího česneku, voňavý olej, ale také uchovat ve formě pesta.
Zdroj:
link.springer.com: Allium ursinum
Náš tip: Připravte si pesto z medvědího česneku podle tohoto videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Čajové pečivo stříkané sáčkem se zdobičkou s námi zvládne téměř každý
Těsto má jiný postup přípravy i jiné složení než klasické linecké. Obsahuje hodně tuku, je křehké a v puse se rozplývá. Můžeme jej tvarovat sáčkem,… Číst více
S marcipánem i modelovací hmotou musíme správně zacházet, abychom je nezničili
Jedná se o několik jednoduchých pravidel, která se opravdu vyplatí dodržovat, pokud má být výsledek dokonalý. Většina z nich platí pro pravý i… Číst více
Retro okénko: Arabesky aneb vánoční chuť dětství. Oblíbené želé bonbony úspěšně konkurovaly kolekcím i salonkám
Věšíte každoročně na stromeček kromě kouliček… Číst více
Pohlreich prozradil, kdo u nich doma peče cukroví i co nemá rád v bramborovém salátu: Dělám si takový polovlašák, říká
Příprava na Vánoce, především pak na Štědrý den,… Číst více
Ochutit nebo obarvit marcipán můžete produkty koupenými nebo přírodními. Vyberte si
Umělá ochucovadla koupíme v drogeriích nebo na cukrářských webech. Máme na výběr pestrou paletu barev, a dokonce i několik příchutí. Více ceněné jsou… Číst více
Falešný vařený marcipán: Naučíme vás vyrobit levnou potahovací hmotu
Základem této hmoty je mouka zpracovaná obdobně jako u odpalovaného těsta. V horké tekutině "odpálíme" mouku a po zchladnutí zapracujeme příchuť a… Číst více
Příběh vánoční kolekce: Prodávaly se v Tuzexu a sloužily i jako úplatky. Jednopatrová stávala 48 Kčs
Pestrobarevné figurky zvířátek a dalších… Číst více
Špaldové rohlíčky, žitné perníčky nebo pohankové linecké aneb Jak se peče z jiných druhů mouky
Vánoční cukroví sice většinou pečeme z klasické… Číst více
Estonský věnec kringel: Severský vánoční moučník je krásně vláčný, omamně voní skořicí a příprava je překvapivě snadná
Skořicové rolky z kynutého těsta určitě znáte.… Číst více
Svátky slavných: Šéfkuchař Roman Paulus šokoval svou alergií na cukr a prozradil, proč dělá dva bramborové saláty
Na vánoční svátky se těší i populární šéfkuchař… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více
Medvědí česnek je dobrý při chřipce a nachlazení. Zkuste z něj udělat „medvědí máslo“ nebo delikátní olej!
Jak nakopnout tělo a překonat aprílové počasí? Vsaďte na medvědí česnek!
Holka u plotny radí: Jak na výbornou velikonoční nádivku s medvědím česnekem a klobásou? Šťavnatost zajistí uzený bůček