Kuřecí závitky s omáčkou z nivy: Výborná kombinace se studenou sýrovou omáčkou plnou bylinek i jemné chutě česneku
19. 3. 2024 Vaření
Potřebujete rychlý a výborný oběd? Kuřecí maso nikdy nezklame. Kuře můžeme připravit na různé způsoby, skvěle chutnají závitky z kuřecího masa s různými omáčkami. Ta sýrová z nivy uchvátí i náročné strávníky.
Kuřecí závitky
Kuřecí maso je oblíbené pro svou snadnou přípravu. Z kuřecího masa můžeme přichystat řízky, kousky s omáčkou a další různé dobroty. Jednou ze skvělých variant jsou i závitky. Do kuřecích závitků můžeme dát takzvaně vše, co máme po ruce. Obvykle to bývá uzenina (klobáska, slanina, šunka), uvnitř může být i kyselá okurka a paprika, ale také třeba sýr. Plátek naplníme a zavineme. Upevnit ho můžeme tak, že ho spojíme párátkem, kovovou jehlou, ale dá se také omotat nití.
Mohlo by vás zajímat
Omáčka z nivy k masu
Obvykle maso zalíváme teplou sýrovou omáčkou, do které se dává smetana a niva a vaří se na výpeku z masa spolu s ním. Zajímavou variantou je ale studená sýrová omáčka, kterou se maso polévá na talíři.
Tuto omáčku připravujeme z bílého jogurtu, zakysané smetany, sýru niva a dochutit ji můžeme česnekem a bylinkami. Výborně se hodí pažitka, petrželka i třeba bazalka. Česneku a bylinek by mělo být tolik, aby tyto ingredience nepřebily chuť nivy, která má hrát v omáčce hlavní roli. Studená omáčka z nivy lze využít také jako součást pohoštění na namáčení chipsů a podobně.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Kuřecí závitky s omáčkou z nivy
Na tyto závitky s omáčkou si připravte: 500 g kuřecího masa (nejlépe prsa), šunku, sůl, pepř a olej. Na omáčku: 200 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky prolisovaného česneku, čerstvou bazalku, pažitku, nasekanou petrželovou nať, strouhanou nivu a sůl.
Jak na to? Maso nakrájejte jako na řízky, naklepejte je, osolte a opepřete. Na každý kousek masa položte šunku a zatočte do roládky a upevněte je. Na pánvi rozehřejte olej a roládky na něm zprudka osmažte ze všech stran dozlatova.
Připravte si omáčku z nivy smícháním všech surovin. Maso dejte na talíř a zalijte studenou voňavou omáčkou. K tomuto jídlu se hodí rýže nebo brambory. Místo nivy můžete použít strouhaný eidam nebo hermelín.
Náš tip: Připravte si nivovou omáčku podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Rychlá tvarohová vánoční štóla je nádherně vláčná a šťavnatá. Důležitý je správný tvaroh a sušené ovoce namočené v rumu
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Nepečené medovníkové kuličky obohatí talíř s cukrovím: Voní medem a karamelem, jejich snadnou přípravu zvládne každý