Kuřecí závitky s omáčkou z nivy: Výborná kombinace se studenou sýrovou omáčkou plnou bylinek i jemné chutě česneku
19. 3. 2024 Vaření
Potřebujete rychlý a výborný oběd? Kuřecí maso nikdy nezklame. Kuře můžeme připravit na různé způsoby, skvěle chutnají závitky z kuřecího masa s různými omáčkami. Ta sýrová z nivy uchvátí i náročné strávníky.
Kuřecí závitky
Kuřecí maso je oblíbené pro svou snadnou přípravu. Z kuřecího masa můžeme přichystat řízky, kousky s omáčkou a další různé dobroty. Jednou ze skvělých variant jsou i závitky. Do kuřecích závitků můžeme dát takzvaně vše, co máme po ruce. Obvykle to bývá uzenina (klobáska, slanina, šunka), uvnitř může být i kyselá okurka a paprika, ale také třeba sýr. Plátek naplníme a zavineme. Upevnit ho můžeme tak, že ho spojíme párátkem, kovovou jehlou, ale dá se také omotat nití.
Mohlo by vás zajímat
Omáčka z nivy k masu
Obvykle maso zalíváme teplou sýrovou omáčkou, do které se dává smetana a niva a vaří se na výpeku z masa spolu s ním. Zajímavou variantou je ale studená sýrová omáčka, kterou se maso polévá na talíři.
Tuto omáčku připravujeme z bílého jogurtu, zakysané smetany, sýru niva a dochutit ji můžeme česnekem a bylinkami. Výborně se hodí pažitka, petrželka i třeba bazalka. Česneku a bylinek by mělo být tolik, aby tyto ingredience nepřebily chuť nivy, která má hrát v omáčce hlavní roli. Studená omáčka z nivy lze využít také jako součást pohoštění na namáčení chipsů a podobně.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…

Kuřecí závitky s omáčkou z nivy
Na tyto závitky s omáčkou si připravte: 500 g kuřecího masa (nejlépe prsa), šunku, sůl, pepř a olej. Na omáčku: 200 g bílého jogurtu, 200 g zakysané smetany, 2 stroužky prolisovaného česneku, čerstvou bazalku, pažitku, nasekanou petrželovou nať, strouhanou nivu a sůl.
Jak na to? Maso nakrájejte jako na řízky, naklepejte je, osolte a opepřete. Na každý kousek masa položte šunku a zatočte do roládky a upevněte je. Na pánvi rozehřejte olej a roládky na něm zprudka osmažte ze všech stran dozlatova.
Připravte si omáčku z nivy smícháním všech surovin. Maso dejte na talíř a zalijte studenou voňavou omáčkou. K tomuto jídlu se hodí rýže nebo brambory. Místo nivy můžete použít strouhaný eidam nebo hermelín.
Náš tip: Připravte si nivovou omáčku podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Suflé je zajímavý dezert, ve slané podobě předkrm nebo i lehké hlavní jídlo. S našimi radami z něj nemusíte mít obavy
Suflé pochází z Francie, populárním se stalo v průběhu 18.-19. století. Může být sladké (čokoládové, citronové apod.) nebo slané (například sýrové… Číst více
Den čokoládového soufflé
První recept na soufflé pochází již z počátku 19. století, kdy jej připravil francouzský šéfkuchař. Logicky nás tedy napadne, že název “soufflé”… Číst více
16 tipů, jak využít zbylé brambory k přípravě oběda nebo večeře
Uvařili jste hodně brambor a nyní musíte přemýšlet nad tím, jak je zpracovat, abyste je nemuseli vyhodit? Našli jsme pro vás pár tipů na využití… Číst více
Pro začátečníky: Tipy na jídla, která zvládne každý. Nejlepší bramborová kaše i zapečené masové kuličky vás nadchnou
Pro začátečníky existuje řada možností, jak… Číst více
Zapečené brambory dauphinoise jsou úžasnou přílohou. Aby byla směs dokonale jemná, zkusit můžeme jeden malý trik
Na první pohled byste je mohli zaměnit s pokrmem,… Číst více
Den sýrového suflé
Suflé můžete připravit čokoládové, kopřivové, květákové, ale i sýrové. Recepty na všechny tyto pochoutky najdete na webu Toprecepty.cz. Poradíme, jak… Číst více
Jak snadno a rychle nastrouhat brambory na plátky. Vychutnáte si je zapečené i jako smažené brambůrky
Někdy potřebujete, aby byly brambory precizně připravené na stejně široké plátky, jinak by nebyly stejnoměrně usmažené či propečené. Máme pro vás… Číst více
Suflé buchta je nadýchaná jako obláček a chutná božsky. Postup ukážeme ve videonávodu
Suflé je populární francouzský dezert, který je krásně jemný, vláčný a přitom nepopsatelně nadýchaný. Příprava není náročná, stačí pouze dodržovat… Číst více
MasterChef Česko 2022: Jak zajistit, aby bylo suflé dokonale nadýchané a nesrazilo se? Důležité je správné šlehání i vymazání formy
Druhá výzva již 27. dílu pořadu MasterChef Česko… Číst více
Suflé je nadýchaný moučník: Při jeho přípravě musíme dát pozor, aby se nesrazil
Suflé vypadá jako jednoduchý recept - ale můžeme udělat pár chyb, které způsobí, že těsto ještě před upečením nebo hned po vyndání z trouby klesne a… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více