Nebojte se vajec! 5 benefitů, které vám jejich každodenní konzumace přinese
10. 11. 2020 Životní styl
Vajíčka jsou v českých kuchyních velmi oblíbená. Nejenže jsou chutná, ale zároveň velmi snadná a rychlá na přípravu, přičemž vynikajících receptů je nespočet. Kromě toho jsou vajíčka bohatým zdrojem proteinů a vlákniny, a to je také důvod, proč bychom si je měli dávat zejména k snídani, nebo k obědu.
Vejce jsou blahodárná pro naše celkové zdraví, neboť dále obsahují vitamíny B12, D a B6, bílkoviny a železo. Zde jsou některé z pozitivních vlivů konzumace vajíček na naše zdraví:
1. Zdravé oči
Vajíčka jsou plná silných antioxidantů a navíc obsahují lutein a zeaxanthin. Tyto látky pomáhají chránit oči před UV zářením a snižují riziko šedého zákalu.
Mohlo by vás zajímat
2. Konec bolestem hlavy
Vajíčka jsou vynikající volbou při akutní bolesti hlavy či jiném psychickém či fyzickém zdravotním problému. Obsahují totiž širokou škálu základních živin, a tak našemu tělu dodají to, co právě potřebuje. Navíc skvěle zasytí a snižují tak chutě na sladké, slané či tučné, které při zdravotních komplikacích můžete mít.
3. Pro dietu
Vajíčka můžete začlenit i do svého redukčního jídelníčku. Jedno vejce obsahuje totiž jen asi 70 kalorií, což je výborná hodnota. Vajíčka také můžete různě upravovat a kombinovat - například se zeleninou.
Mohlo by vás zajímat
4. Posila pro mozek
Vejce jsou výborným zdrojem cholinu, živiny, která je rozhodující při vývoji mozku. Konzumace vajec tak zlepšuje funkce mozku a paměti a snižuje riziko vzniku Alzheimerovy choroby.
5. Bohatý zdroj bílkovin
Vejce mají vysoký obsah bílkovin, a proto je ideální je jíst zejména v dopoledních hodinách. Protein hraje důležitou roli při kontrole hladiny cholesterolu a v prevenci vzniku závažných onemocnění, včetně chorob srdce. Mezi další výhody patří snížení rizika vzniku osteoporózy a podpora dlouhověkosti.
Mohlo by vás zajímat
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle
Cukrář Josef Maršálek radí, při jaké teplotě péct světlé i tmavé linecké a nabízí fígl, jak poznat, že už je hotovo
Komentáře