Sušenky z ovesných vloček s borůvkami podle Josefa Maršálka jsou krásně vláčné a lákavá fialová poleva je snadná a rychlá
17. 3. 2024 Vaření
V dalším díle pořadu Buchty po ránu se Josef Maršálek společně s Terezou Bebarovou pustili do přípravy svačinek. Jejich domácí ovesné sušenky jsou zdravé, trvanlivé, neskutečné dobré a jako dělané pro děti do školy nebo jako občerstvení na výlet. Tak je zkuste také.
Zdravá svačinka pro děti
Hledáte nějaký zajímavý tip, co zase připravit dětem do školy na svačinku, aby ji nepřinesly zpátky. Domácí sušenky jsou rozhodně pravé. Však také byly jednou ze sladkých dobrot, které Josef Maršálek připravil v dalším díle pořadu Buchty po ránu. Sušenky jsou sladkostí, jíž se zavděčíte snad všem dětem, a i dospělým, proto si je můžete zabalit i do batůžku na výlet. Když do nich použijete ty správné ingredience, můžete si na nich pochutnávat bez výčitek, a ještě vám dodají energii na dlouho dobu.
Mohlo by vás zajímat
Jako americké cookies
Sušenky slavného cukráře jsou ve stylu cookies. Tyto slavné americké sušenky jsou velmi snadné, stačí jen udělat jednoduché těsto tak, že se zvlášť smíchají suché a k nim se pak přidají tekuté ingredience. Z těsta se poté už jen vyválejí kuličky, které se nakonec zploští na placičky.
Navíc se dají připravit v mnoha verzích. Josef Maršálek těsto ozvláštnil použitím borůvek, konkrétně lyofilizovaných, což vysvětlil následovně: „Pokud byste použili čerstvé nebo mražené, tak ty by zabarvily hmotu, navíc reagují s kypřidly, takže po upečení by z hezké fialové byla škaredá šedá.“ Takové sušenky by se ale dětem moc nelíbily. Místo borůvek se dají do sušenek použít i brusinky, na kousky nakrájené meruňky, švestky, fíky nebo datle. Zkusit můžete i lentilky nebo kousky čokolády.
Zdravé a trvanlivé
Předností těchto sušenek je i to, že jsou trvanlivé a vydrží klidně týden, protože v nich není téměř žádná voda. „Čím je méně vody ve výrobku, tím má delší trvanlivost,“ vysvětluje Josef Maršálek. Trvanlivost prodlužuje i cukr nebo v případě těchto sušenek med. Sušenky slavného cukráře jsou tak o dost zdravější než klasické cookies, do nichž se často dává i víc cukru než mouky – ten jim dodává specifickou texturu s měkkými středy a křupavými okraji.
Recept na borůvkové sušenky Josefa Maršálka
Josef Maršálek ještě sušenky zdobí borůvkovou polevou, aby vypadaly lákavěji. Do ní používá pudrový cukr, což je jemnější moučkový cukr. Jeho předností je, jak říká cukrář, že vám „nekřupe mezi zuby a nejsou v něm žádné přidané látky". A jak tedy připravíte sušenky?
Budete potřebovat: 100 g celozrnné mouky, 120 g medu, 100 g jemných ovesných vloček, 4 g skořice, 8 g prášku do pečiva, 40 g másla, 1 vejce velikosti M, 50 g rozinek, 10 g mrazem sušených borůvek, 2 g soli, 1 g jedlé sody a 60 g směsi semínek. Na polevu si připravte: 100 g pudrového cukru, 20 g vody, 10 g mražených borůvek a sušený měsíček lékařský nebo jiné sušené jedlé květy.
- V míse smíchejte mouku, s ovesnými vločkami, přidejte rozinky, skořici, semínka, kypřicí prášek, jedlou sodu, sůl a borůvky. Důkladně promíchejte, aby se kypřicí prášek a soda dobře spojily s moukou.
- Pak už jen přilijte rozpuštěné máslo, med a vajíčko a vypracujte těsto. Z něj pak oddělujte kousky o váze cca 50 g, z každého uválejte kuličku a tu položte na plech vyložený pečicím papírem a zploštěte ji na placičku.
- Sušenky pečte v troubě předehřáté na 160-170 °C. Pokud je chcete lehce nedopečené uvnitř, pečte je 12-15 minut.
- Na polevu dejte cukr do misky, přilijte vodu a rozmražené borůvky. Promíchejte a ještě teplé sušenky ozdobte polevou. Hotové sušenky nakonec posypejte měsíčkem.
Náš tip: Klasické cookies s čokoládou si můžete upéct podle našeho video receptu.
Na přípravu sušenek v pořadu Buchty po ránu se podívejte v naší fotogalerii.
Pořadem České televize s názvem Buchty po ránu provází známá dvojice, cukrář Josef Maršálek a herečka Tereza Bebarová. Ti společně před zraky diváků pečou každou neděli známé i méně známé sladké i slané dobroty a přidají i tajné triky a rady, jak si s pečením poradit. Druhá série odstartovala 4. února. Pořad Buchty po ránu naleznete na iVysílání České televize.
Témata
Buchty po ránu
Buchty po ránu je pořad České televize, ve kterém pekař a cukrář Josef Maršálek s herečkou Terezou Bebarovou pečou podle známých i méně známých receptů. Na řadu přijdou sladké i slané dobroty.
První řada měla 20 dílů, v jednom z nich jsme se dozvěděli, jak na valašské frgály s mákem podle Josefa Maršálka.
Premiéra druhé řady: únor 2024 na ČT1
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Josef Maršálek upekl luxusní máslové sušenky: Základem je vanilka a dobře zpracované těsto, říká cukrář
Holka u plotny radí: Jednoduché sušenky s arašídovým máslem a čokoládou voní skořicí a rozplývají se na jazyku
Jak sestavit vyváženou školní svačinu? Základní pravidla pro zdraví a energii
Přečtěte si Zobrazit více
Vanilkové rohlíčky skladujte v dobře uzavřené nádobě v chladu a temnu. V mrazáku výjimečně a ve speciálním obalu
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Hornickej knedlík ve vajíčku podle Adama Runduse. Připravený jako sendvič se šunkou a okurkami chutná skvěle