Zadělávané kuře ve zlaté omáčce: Voňavá sýrová omáčka dá kuřeti nový rozměr chuti, zlatou barvu dodá špetka exotického koření
20. 3. 2024 Vaření
Zadělávané kuře ve zlaté omáčce zní velmi lákavě. Opravdové zlato tam ale nehledejte, jde o kuře se smetanovou omáčkou a sýrem. Servírované s těstovinami dobře vypadá a ještě lépe chutná.
Jak na nejlepší kuře se sýrovou omáčkou
Kuře se sýrovou omáčkou je báječný oběd. Výhodou je i to, že příprava je jednoduchá a netrvá dlouho. Potřebujeme k tomu kuřecí maso, ideálně stehenní řízky. Využít ale můžeme i sušší prsní, které v kombinaci s omáčkou chutnají výborně.
Variantou je i zadělávané kuře. Zadělávání (a nejsou to jen dršťky) je tepelná úprava, při které se vaří všechny suroviny najednou a podle potřeby se pokrm zahušťuje.
V našem případě ale nejprve uvaříme maso doměkka v tekutině. Vývar přecedíme, maso obereme (pokud místo stehenních řízků využijeme polovinu kuřete) a nakrájíme. Jíškou zahustíme vývar a provaříme. Omáčka se dá zjemnit tak, že ji přecedíme nebo přidáme mléko, smetanu, máslo či žloutek. Vrátíme maso, prohřejeme a dochutíme.
Mohlo by vás zajímat
Jak se dělá sýrová omáčka
Sýrová omáčka je skvělým řešením, když chceme rychle připravené jídlo. Má několik variant podle sýru, který využijeme. Hodí se sýry niva, hermelín, používají se smetanové sýry, variantou je i blaťácké zlato. Blaťácké zlato je měkký sýr se zlatooranžově zbarveným povrchem. Má sýrově mléčnou chuť, která je mírně nakyslá až trochu navinulá.
Omáčky různě dochucujeme podle toho, jaký výsledek potřebujeme. Dá se využít muškátový oříšek, variantou je i kurkuma, která dodá pokrmu krásnou zlatavou barvu. Do omáčky patří ještě mouka, vývar a obvykle smetana. Dá se ale připravit i sýrová omáčka bez smetany.
Většina Čechů považuje oběd za hlavní jídlo dne, které má být velké a vydatné. Pravdou ale je, že mnohé národy preferují naopak velké večeře a obědvají lehce a narychlo. Ať si vyberete to, či to, ať…
Jak připravit zadělávané kuře ve zlaté omáčce
Na tři porce si připravte: 2-3 stehenní řízky, 1 mrkev, 1 kousek celeru, 1 malou cibuli, 6 kuliček celého pepře a sůl. Na omáčku: 120 g sýru blaťácké zlato, 1 šalotku, 1 lžíci másla, 2 lžíce hladké mouky, vývar + mléko, 150 g smetany 31%, 4 kuličky nového koření, 1 špetku kurkumy, sůl a mletý pepř.
Jak na to? Smetanu vyndejte z lednice, aby získala pokojovou teplotu. Šalotku oloupejte a nakrájejte nadrobno. Maso a zeleninu dejte do hrnce a uvařte vše doměkka. Vývar slijte stranou. Maso nakrájejte na kousky.
Omáčku připravte tak, že na kousku másla zpěňte šalotku a zasypte ji moukou. Zalijte vše asi hrnkem vývaru, přidejte nové koření, kurkumu a povařte asi deset minut. Podle potřeby můžete naředit mlékem. Do převařené omáčky nastrouhejte sýr a přilijte smetanu pokojové teploty. Vložte nakrájené maso a krátce ho prohřejte. Omáčku s masem dochuťte pepřem a podávejte s těstovinami, knedlíky nebo domácí noky.
Náš tip: Připravit si můžete i sýrovou omáčku k těstovinám podle následujícího videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
15 nejchutnějších jablečných moučníků: Nechte se inspirovat výběrem receptů
Jak připravit výbornou sýrovou omáčku k masu i k těstovinám? Využít můžeme zbytky aromatických sýrů
Zázvorový čaj pomáhá při nachlazení. Důležitá je správná doba luhování, s medem a citronem krásně prohřeje i báječně chutná
Přečtěte si Zobrazit více
Na Vánoce patří vaječňák: Nejlepší je z kvalitního rumu a smetany. Pravá vanilka z něj udělá delikatesu
Vyzkoušeli jsme za vás: Jedno kuře, nákup za 422 Kč, trocha přemýšlení při vaření a osm porcí výživných jídel na dva dny je na stole!
FOKUS: Hovězí dršťky! Jak zpracovat syrové i předvařené, jak na zadělávané na několik způsobů