Hit internetu: Nepečený jablečný čokoládový dort jen ze dvou ingrediencí je krásně vláčný a na přípravu snadný
19. 3. 2024 Historie a zajímavosti
Když se řekne dort, každý si představí spoustu práce a špinavého nádobí. Jde to ale i jinak. Tak snadno, že byste to ani nečekali. Čokoládový dort z pouhých dvou ingrediencí připravíte do 20 minut! Chutná fantasticky a vypadá nádherně. Jak ho případně dozdobíte, to je jen na vás.
Z historie čokolády
Čokoládový dort patří mezi nejoblíbenější a nejrozšířenější dezerty na světě. Jeho historie sahá daleko do minulosti a je úzce spojena s historií čokolády samotné. Ta začíná již u starých Májů a Aztéků, kteří čokoládu pili jako hořký nápoj již kolem roku 1900 př. n. l.
Do Evropy byla čokoláda přivezena v 16. století španělskými conquistadory. Původně byla konzumována převážně jako nápoj, a to až do 19. století, kdy byly vyvinuty technologie, které umožnily čokoládu zpracovávat do pevné formy, a také ji sladit.
První čokoládový dort byl pravděpodobně vytvořen v 18. století, ale masovější popularitu získal až v 19. století s rozvojem výroby čokolády. První recepty se objevovaly v kuchařských knihách v 19. století, kdy se čokoláda stala dostupnější širší veřejnosti.
Čokoládové dorty patří mezi ty nejoblíbenější, ale také mezi nejkaloričtější. To ovšem neplatí pro aktuální hit sociálních sítí. Nepečený čoko dort je lahodný, ale výčitky z jeho konzumace mít nemusíte!
Mohlo by vás zajímat
Minimum práce i ingrediencí
Video s receptem na snad nejjednodušší dort, co může být, je už asi měsíc hitem sociálních sítí, na Instagramu jej najdete v několika verzích. A všechny spojuje jedno: ovoce a čokoláda. Nic víc totiž na tento dort není potřeba.
Dezert, který je neskutečně vláčný, připravíte bez trouby a klidně i bez sporáku. Verze, která tento dezert proslavila, počítá s kombinací jablek a rozpuštěné čokolády. Ale už se na Instagramu objevily variace i s banány, nebo dokonce vařenou dýní.
Každý podle své chuti
Celé kouzlo tohoto dortu spočívá v rozpuštěné čokoládě a rozmixovaném ovoci. Pokud je ovoce tvrdší, jako třeba jablka, musíte je nejdříve povařit. Banány stačí jen rozmixovat. Dort lze udělat i v zeleninové verzi, a to s již zmíněnou povařenou dýní.
Tvrdší ovoce se vždy vaří v malém množství vody do změknutí a lze je samozřejmě dle své volby i dochutit skořicí, karadamomem nebo jiným aromatickým kořením. Čokoláda se doporučuje kvalitní hořká, protože ta po ztuhnutí lépe drží tvar. Video z přípravy si můžete prohlédnout zde, recept najdete níže:
Jablečný čokoládový dort
Na přípravu superrychlého a vynikajícího dortu budete potřebovat: 4 středně velká jablka (čím sladší, tím lepší) a 250g oblíbené čokolády.
Jak na to?
- Dno dortové formy vyložte pečicím papírem podle našeho návodu. Boky formy rovněž vyložte papírem a pečlivě uhlaďte, aby byly rovné. Přitisknout papír k formě je snazší, když formu trochu navlhčíte. Pruhy papíru pak na boky krásně přilnou.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na menší části, podlijte vodou a v nižším a širším kastrůlku vařte zhruba 15 minut doměkka. Poté je sceďte a přesypte do mísy.
- Rozpusťte čokoládu, nalijte ji k jablkům a ihned rozmixujte do hladké hmoty. Směs vlijte do připravené formy a dejte na noc do lednice. Ráno už můžete servírovat perfektní dort. Dozdobit jej můžete dle své chuti, třeba i šlehačkou, hoblinkami čokolády a podobně.
Naše rady a tipy:
- Jablka můžete také oloupaná upéct v troubě při teplotě 180 stupňů. Trvat to bude zhruba 30 minut. Ovoce zůstane oproti vaření sladší.
- Pokud chcete banánový dort, jednoduše rozpusťte čokoládu, rozmixujte 3 banány a poté rozmixujte vše společně.
- V dýňové verzi očištěnou dýni hokkaido (asi 350 g) povařte s cukrem a kořením a poté sceďte a rozmixujte s rozpuštěnou čokoládou.
- Na dno dortové formy lze taky dát směs sušenek a rozpuštěného másla a vytvořit tak korpus jako pro cheesecake. Ale pak už dort není jen ze dvou ingrediencí.
Náš tip: Výtečný čokoládový dort si můžete připravit také podle našeho videoreceptu:
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Přečtěte si Zobrazit více
Jablečný koláč s pudinkem a piškoty: Šťavnatý a vláčný moučník s drobenkou fantasticky chutná, přitom je tak snadný
Cukrář Josef Maršálek radí, jak poznat kvalitní čokoládu a jak z ní připravit perfektní pařížský krém
Vánoční rekordy: Největší šálek horké čokolády obsahoval 4500 litrů sladkého nápoje a padlo na něj 600 kg čokolády
Přečtěte si Zobrazit více
Gastro glosa: Stane se vítěz Peče celá země Vojta novým Maršálkem? Nabízí se to, ale možná se dočkáme šoku
Vítězem Peče celá země je Vojta. Radost mi udělá obyčejný litý perník, říká v prvním rozhovoru po finále
Cukrář Josef Maršálek upekl dort s čokoládou, bramborami a chipsy: Některé ingredience se prostě milují, vysvětlil